Afbeelding

Goede en eerlijke voorlichting is essentieel

Tijdens een Examen Plaats Overleg werd de vraag gesteld of jongeren weleens betrokken worden bij onderzoeken naar hun wensen, beleving en opmerkingen over rijlessen. Wij zijn op de hoogte van het feit dat het CBR met jongerenpanels bijeenkomsten organiseert om in kaart te brengen waar de focus van onze doelgroep op gericht is. Daarnaast stuurt het CBR na ieder examen een enquĂȘte naar de kandidaten met een aantal vragen, het zogenaamde Klant Tevredenheid Onderzoek. Met een respons van ongeveer 30% denkt het CBR een redelijke inschatting te kunnen maken wat de belangrijkste zaken zijn voor de leerling.

Een Klant Tevredenheid Onderzoek is natuurlijk altijd een 'achteraf'-moment. Voor de rijschoolbranche is het juist een voordeel om vooraf te kunnen sturen waar de aandachtspunten liggen. Wij denken dat dit voor onze branche erg belangrijk is. Wanneer dit vooraf in kaart wordt gebracht kan er met de juiste informatie naar buiten worden getreden en weten de leerlingen en hun ouders/begeleiders waar men op moet letten om een verantwoorde en geschikte keuze te kunnen maken. (Te) vaak wordt er op de (lage) prijs geselecteerd, of er een vaste of wisselende instructeur(s) komt voorrijden, is men gecharmeerd van het type lesauto of maakt men de keuze op basis van mond-tot-mondreclame. Deze laatste vorm van keuzes maken spreekt ons als instructeurs het meeste aan, maar om daarnaast ook nog eens goed kijken naar de TOP Tips kan ook verhelderend werken.

Voor ons wellicht een uitdaging om in te zetten op eerlijke voorlichting met kwaliteit en vooral verkeersveiligheid als voornaamste uitgangspunt. Hierdoor worden teleurstellingen voor beide partijen voorkomen, want als de verwachtingen op elkaar zijn afgestemd behoren de veelvuldig voorkomende telefoontjes die bij ons binnenkomen tot het verleden. 

Vaak weet men niet waar of bij wie men terecht kan om 'vermeende' klachten te melden. Men belt de klantenservice van het CBR die ook niets kan betekenen en gaat vervolgens alle kanalen doorzoeken en klampt zich vast aan alles en iedereen die in de rijschoolbranche werkzaam is. 

Wij ervaren in ieder geval dat de 'gedupeerden' in 99 van de 100 gevallen niet bij ons aan het goede adres zijn. We kunnen helpen door te wijzen op de eigen rechtsbijstandverzekering of het Juridisch Loket. Vaak kunnen we op die manier de eerste kou uit de lucht halen, zeker als er onredelijke zaken worden verondersteld.
Eindconclusie: Goede en eerlijke voorlichting is essentieel.