Sociale media, een lust of een last?

Sociale media, we kunnen niet meer zonder. Vrijwel iedereen maakt er gebruik van, de één wat meer dan de ander, maar ik ken nagenoeg niemand meer die het niet gebruikt. Ook ik zit regelmatig op mijn telefoon op Facebook, Instagram en LinkedIn. Maar als ik het moet geloven is Facebook iets voor de oudere generatie en zijn onze leerlingen daar allang afgehaakt. Zij zijn massaal aanwezig op Insta (kennelijk is het hip om dit zo te noemen) en op Tiktok; die laatste laat ik toch nog maar even aan me voorbijgaan.

Toegegeven, er komt een hoop onzin voorbij, maar ook veel nieuws waarvoor ik me wel interesseer, met name wat er zich afspeelt in het verkeer en in onze branche. Door ’s morgens aan het ontbijt even te kijken ben ik weer op de hoogte en is de krant overbodig geworden.

En laten we wel wezen, het is een manier geworden om snel te communiceren en informatie te delen. 

Soms té snel: aanrijdingen of andere vervelende zaken staan vaak al op deze sociale media voordat de familie in kennis is gesteld en dat is dan weer een kwalijke zaak te noemen.

Een zeer andere vervelende kant van deze sociale media is dat dit voor sommige personen kennelijk ook betekent dat alle normen en waarden compleet overboord gegooid kunnen worden en dat alles geroepen en geschreven kan worden. Ik vind het onvoorstelbaar en ik stoor me hier mateloos aan en daarin ben ik niet de enige, ik hoor steeds meer mensen die er hetzelfde over denken als ik.

Hiermee lijkt de sociale media eerder een last dan een lust te zijn.

Een simpele oplossing zou zijn om niet meer te kijken op sociale media, maar voor nu vind ik de voordelen nog groter dan de nadelen. Wel moet ik toegeven dat het keerpunt hierin steeds dichterbij lijkt te komen. 

Afijn, genoeg geklaagd, als ik vooruitkijk heb ik de komende maanden een drukke agenda voor de branche namens de VRB. Ik noem maar even een paar zaken zoals Roemer, de pilot collegiale toetsing en de koepel voor branchepartijen in oprichting, dus genoeg te doen en dat doe ik nog steeds met veel plezier.

Blijf gezond en tot de volgende keer

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB