FAM schrikt van hoog aantal no-shows tijdens examens. Wellicht ligt de oplossing bij de rijscholen

Verleden week verscheen er een interview met Alexander Pechtold in de Limburger. Pechtold deed hierin de schokkende onthulling dat bij maar liefst 10% van de theorie-examens de kandidaat niet komt opdagen. Dit zijn 50.000 niet-afgenomen examens. De FAM vraagt zich af of het aantal no-shows net zo hoog zou zijn geweest wanneer er enkel via de opleiders zelf gereserveerd kon worden.

De vraag is natuurlijk wat de reden is dat er zo veel examens geen doorgang vinden. Het vis oor een kandidaat natuurlijk moeilijk om zelf een oplossing te vinden. Vroeger zochten opleiders altijd zelf een oplossing door te wisselen. Veel FAM-leden hebben jarenlang deze problemen zelf opgelost. Hierin hadden zij de vrijheid om te ondernemen, deze vrijheid wordt echter steeds verder ontnomen door het CBR.

Na het niet op komen dagen is het lage slagingspercentage de FAM een doorn in het oog. FAM-leden bieden al jarenlang een gedegen theorieopleiding. Dat het CBR dan promoot om zelf een theorie-examen te reserveren direct bij het CBR, speelt een laag slagingspercentage alleen maar verder in de kaart. De kandidaat werkt op deze manier om de opleider heen en geef ze zo geen kans om een theorieopleiding aan te bieden. Dit heeft ook geresulteerd in het ontstaan van de zogenoemde ‘turbo-opleiders’. Dit zijn immers geen rijscholen. De leerling ging vroeger rechtstreeks naar zijn of haar rijschool om een complete opleiding af te spreken. Dit is nu versnipperd naar het volgen van de theorie, bij een turbo-opleider, het reserveren van examens bij het CBR en het volgen van rijlessen bij een rijschool.

Alle rijscholen vinden het belangrijk dat de leerling een goede opleiding volgt. Zou het aanpassen van de reserveringmethodiek hier een positieve bijdrage aan kunnen leveren? De FAM denkt van wel. Door bijvoorbeeld een verplichte opleiding vast te plakken aan een theorie-examen. Dit bij een kwalitatief goede (en wellicht gecertificeerde) opleider.

Naast het reserveren van theorie-examens, ziet de FAM ook nog kansen op verbetering voor de praktijkexamens. Een leerling die door corona een deel van zijn opleiding mist, kan het examen laten omzetten naar een TTT. Wanneer de leerling hier nog geen machtiging voor heeft afgegeven, is dit erg moeilijk om te verwezenlijken. Hierbij kan dit alleen telefonisch en moet de kandidaat zelf bellen. Dit is ook het geval bij het annuleren van een examen door corona. Wanneer de opleider een vervangende kandidaat voor een examen heeft, moet toch eerst de leerling zelf het examen annuleren alvorens de opleider er een nieuwe kandidaat op kan zetten. Effectief is de opleider dus niet meer de baas over zijn eigen ingekochte examens.

De FAM snapt dat er door corona veel dingen zijn veranderd. Maar een ondernemer moet weer de kans krijgen om zelf te ondernemen. Bovenstaande zaken hebben dit er niet gemakkelijker op gemaakt. Ook het afnemen van het quotum op reserveringen maakt het maken van een jaarplanning voor BE onmogelijk. Bij de divisie CCV zijn hier veel minder problemen mee, laat het CBR daar een voorbeeld aan nemen.

Het lijkt de FAM interessant en zinvol om samen met het CBR over bovenstaande zaken van gedachten te wisselen.

Roger Keijbeck,
voorzitter FAM