Het 'oude normaal': het examen wordt door de examinator met de kandidaat doorgenomen waarbij de instructeur aanwezig is.
Het 'oude normaal': het examen wordt door de examinator met de kandidaat doorgenomen waarbij de instructeur aanwezig is. Foto: Hans Peijs

FAM is opgelucht nu meerijden weer mag

De FAM is opgelucht dat sinds 4 oktober weer mag worden meegereden tijdens het examen. De week ervoor  verscheen er een bericht in het nieuws dat het vanaf 4 oktober weer mogelijk is voor instructeurs om mee te rijden met de Tussentijdse toets, RIS-toetsen en faalangstexamen. Hopelijk komt er ook snel het bericht dat er ook toestemming is vanuit het CBR om mee te rijden met de examens voor de grote voertuigen, oftewel de vrachtauto, touringcar en LZV. 

Snel geschakeld

FAM voorzitter Roger Keijbeck nam direct contact op met het CBR nadat bekend weer dat meerijden met examens in beperkte mate weer toegestaan zou worden. De FAM is blij met elke versoepeling, al is enkel meerijden met enkele B producten niet voldoende. Zeker aangezien het risico op besmetting in een vrachtauto en zeker een touringcar vele malen kleiner is. Na verschillende vragen en opmerkingen namens de FAM hopen we dat het CBR tot de conclusie komt dat meerijden bij CCV producten ook weer toegestaan wordt. 

"Het kan toch niet zo zijn dat het CBR het niet toestaat om mee te rijden in een touringcar geschikt voor 50 personen terwijl het toegestaan is om in een personenauto mee te rijden?” 

Meerijden is belangrijk

Meerijden is belangrijk Dat rijinstructeurs graag meerijdt met een examen is duidelijk. Zelfs zo dat de FAM het meerijden als een essentieel onderdeel ziet van de rijopleiding. De instructeur is anders niet in staat een duidelijk beeld te vormen van hoe de leerling gepresteerd heeft tijdens de examenrit. Het meerijden komt dus de kwaliteit zeker ten goede. 

Quotumregeling

In het kader van deze versoepelingen acht de FAM het ook wenselijk de oude quotumregeling weer op te pakken. De vorm zoals deze nu is ingericht is een noodgreep geweest van het CBR om meer grip te krijgen op de oplopende reserveringstermijnen. Door deze maatregelingen worden ondernemers binnen de rijschoolbranche beperkt in hun mogelijkheden om te kunnen ondernemen. 

Op dit moment kan slechts 10% van de capaciteit naamloos worden ingekocht. Dit ten opzichte van de vroegere 20%. In de ogen van de FAM is het tijd om de draad weer op te pakken en rijscholen niet langer te blijven beperken in hun vrijheid om te kunnen ondernemen. 

Overal meerijden

De FAM heeft het CBR laten weten blij te zijn met de versoepelingen die per 4 oktober doorgevoerd worden, maar stelt wel dat zij nog niet geheel tevreden is. Als het aan de branchevereniging ligt, wordt het per 4 oktober voor alle praktijkexamens weer toegestaan om mee te rijden. Overal in Nederland wordt zoveel mogelijk het leven van voor het coronavirus weer opgepakt. Het is in de ogen van de FAM dan ook tijd dat het CBR dit voorbeeld gaat volgen. 

Roger Keijbeck
Voorzitter FAM