Afbeelding

'Het ligt nooit aan het CBR'

De onderstaande bijdrage komt van rijschoolhouder Karel Dingemanse.

Ik wil graag een rectificatie plaatsen op mijn artikel in dit vakblad van december 2019 waarin ik het volgende schreef:

'Geachte heer Pechtold, Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe functie als directeur bij het CBR. Ik heb u hoog zitten; een man die korte lijntjes heeft met de politiek, dat is wat het CBR en de rijschoolbranche nodig hebben.'

De heer Pechtold heeft in een artikel onlangs in Trouw (kop: ‘CBR krijgt corona-achterstand niet weg, mede door ‘schandalig slechte rijscholen’. In het artikel neemt Pechtold de branche weer de maat-red.) bewezen dat hij niet anders is dan al zijn voorgangers bij het CBR. Zodra dit soort mensen geen vooruitgang boekt, verschijnen ze prompt in het nieuws met gebazel. Het interview in de Trouw is een slap artikel, waarschijnlijk geschreven door een stagiair omdat de rest bij Trouw met vakantie was.

In Den Haag werkt dit soort verhalen, maar in de commerciële sector heeft dit geen nut. Sterker nog, je maakt jezelf als samenwerkingspartner belachelijk en onbetrouwbaar.
In de commerciële sector verdienen wij onze centen met het leveren van kwaliteit, zo werkt de markt nu eenmaal. In Den Haag ligt dat anders: het maakt niet uit wat je zegt of doet, want aan het einde van de maand staat je salaris toch weer netjes op je bankrekening.
Ik dacht twee jaar geleden even dat Pechtold dé man was die voor eens en altijd schoon schip zou maken in Rijswijk. Maar ook hij is helaas besmet geraakt met de propagandatoeter van het CBR: 'Het ligt nooit aan het CBR. Het ligt altijd aan de anderen, de rijscholen!'

Mag ik u er even voor de goede orde op wijzen dat het CBR mij drie jaar geleden in een schriftelijke reactie heeft laten weten, op een klacht die ik ze schreef, dat het maar om achthonderd rijscholen gaat die een slagingspercentage van 20 procent of minder hebben. Zij zijn schijnbaar de slechteriken, de cowboys, de barbaren die het hele systeem van het CBR onder druk weten te zetten en de hele markt zouden verstoren.
Over het algemeen kunnen de rijscholen die honderd of meer examens reserveren van invloed zijn op de examencapaciteit van het CBR, dus zeg maar de wat grotere rijscholen. Lees expliciet 'kunnen'. Want als ik kijk naar de examenlocatie Vlissingen in mijn werkomgeving dan is er niet één rijschool met honderd of meer examens die een slagingspercentage van 20% of minder heeft en dat is al jaren zo. Ze bestaan dus niet en toch kennen ook wij in Zeeland heel lange examenwachttijden bij het CBR.

Maar stel dat we toch rekenen met deze zogenaamde achthonderd slechte rijscholen die (heel ruim genomen) honderd examens zouden reserveren dus 800 x 100 = totaal 8000 praktijkexamens per jaar. Dan zou deze groep met hun verdienmodel van achtduizend examens de markt verstoren. Dé groep waar de directeuren Huizing, Delsing en nu ook Pechtold het altijd maar over hebben.
In totaal worden er door alle rijscholen totaal 500.000 praktijkexamens gereserveerd door achtduizend rijscholen per jaar. Waarvan volgens het CBR achthonderd rijscholen 'de markt al jaar en dag schandalig zouden verzieken'. Achthonderd rijscholen die niet eens achtduizend praktijkexamens per jaar reserveren. Waar hebben we het dan nog over? Dit is dus maar 1,6 procent! Gelooft u het nog? Ik in ieder geval niet.

'Pechtold reageert lauwtjes op alle ophef, maar het is wel weer even benoemd'

Gooi de kostprijs omhoog voor mensen die hun verdienmodel baseren op het verkopen van veel praktijkexamens. Eerste examen betaal je 100% van de kostprijs, tweede examen 150%, derde 200%, vierde 250%. En aan de andere kant geef je rijscholen die het gewenste slagingspercentage halen een hoge korting. 

Pechtold reageert lauwtjes op alle ophef, maar het is wel weer even benoemd. Waarom dit in het nieuws komt, geen idee. Misschien omdat binnenkort de tarieven van het CBR schandalig omhoog zullen gaan door corona. Misschien ter voorbereiding op een derde lockdown door corona om alvast het zaadje ‘slecht nieuws' te planten zodat Pechtold de maatregelen die hij een half jaar geleden heeft verkondigd, er toch doorheen weet te krijgen in de Tweede Kamer.

Zowel Den Haag als de rijschoolbranche zit in iedere geval niet op Pechtold met zijn maatregelen te wachten. Pechtold zit nu bijna twee jaar in Rijswijk en wat is er nu daadwerkelijk veranderd behalve wat intimiderende maatregelen die juridisch niet eens geoorloofd waren?

Afijn, ik denk dat we weer wat verder uit elkaar zijn gegroeid… door corona!