Het oude normaal

Terug naar het oude normaal? Zouden we dan toch echt weer langzaam richting het oude normaal gaan; de 1,5 meterregel is van tafel, vanaf 4 oktober mogen we bij een aantal producten bij het CBR weer gaan meerijden, voor degenen die theorielessen of nascholingen verzorgen kunnen de lokalen weer beter benut worden en ga zo maar verder. Ik ben daar blij mee, maar eerlijk is eerlijk, er is nog een flinke weg te bewandelen voordat we echt weer bij het oude normaal zijn.

Wat te denken van het nog niet mogen meerijden met alle examens, zowel bij de B als bij de grote voertuigen. Het dragen van een mondkapje bij praktijkexamens is ook nog niet van tafel en het verminderen van de wachttijden zal nog wel even duren - en dan druk ik me voorzichtig uit - voordat die weer op normaal niveau zijn. Ook vele vergaderingen zijn nog steeds online met verschillende partijen, zoals het ministerie, IBKI en CBR. Ondanks dat dit vaak veel tijdwinst oplevert, mis ik de persoonlijke contacten, de non-verbale communicatie en de dynamiek die men fysiek wel vaak heeft en online gewoon minder aanwezig is. 

Maar goed, wellicht kunnen we een mooie balans vinden tussen deze twee opties. En moeten we ons de vraag niet stellen of we wel weer helemaal terug moeten naar het oude normaal? Mijn antwoord is nee en dan doel ik niet op bovenstaande, maar op de veranderingen die ons boven het hoofd hangen. Denk aan Roemer, de grote veranderingen in de aandrijvingen en ADAS-systemen van onze lesauto’s, en ga zo maar door. Wat wij als VRB wel graag weer willen doen in het oude normaal is een algemene ledenvergadering houden zoals we dat vóór corona deden, oftewel een fysieke vergadering met onze leden in Lexmond. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang en ik ga nog niets verklappen, maar het wordt een speciale editie. Wordt vervolgd.
Blijf gezond en tot de volgende keer.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB