Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Proef 'collegiale toetsing' start dit najaar

Nog dit najaar start er een pilot met wat 'collegiale toetsing' wordt genoemd. Daarbij beoordelen collega-rijinstructeurs of leerlingen gereed zijn om rijexamen te kunnen afleggen met een grote kans om te slagen. Dit is een van de maatregelen die wordt onderzocht om het slagingspercentage op te krikken.

CBR-directeur Alexander Pechtold grijpt elk moment aan om te verkondigen dat het slagingspercentage eerste examens omhoog moet om zodoende onder andere de reserveringstermijnen binnen de afgesproken termijn van zeven weken voor het eerste en vijf weken voor het tweede examen te houden. Pechtold heeft samen met de branche overlegd over de te nemen maatregelen en het systeem van collegiale toetsing is een van de middelen. Hiermee wordt, volgens demissionair minister Barbara Visser van IenW, naar verwachting nog dit najaar begonnen, waarna de proef doorloopt tot het voorjaar van volgend jaar.

Inmiddels is het met de slagingspercentages nog steeds zo als met de aandelenkoersen: ze zijn grillig. Het slagingspercentage lag jarenlang rond 50 procent - volgens Pechtold is dat een onacceptabel niveau - en na afloop van de tweede lockdown was het dan weer 54 procent en dan weer net 50 procent, met alles ertussenin. "Uit de cijfers van het CBR blijkt dat sprake lijkt van een lichte opwaartse trend dankzij de inspanningen van de rijscholenbranche, maar voorzichtigheid met betrekking tot deze ontwikkeling blijft geboden", vindt Visser.

Meer geld voor onderhoud, maar het is nog steeds te weinig

Voor volgend jaar trekt de rijksoverheid 10,3 miljard euro uit voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1 miljard meer dan in 2021, maar volgens de mobiliteitssector is dat nog zwaar onvoldoende. 

Van de begroting van Infrastructuur en Waterstaat van 10,3 miljard euro gaat 3,6 miljard euro naar beheer, onderhoud, vervanging en renovatie. 2,1 miljard daarvan is voor het hoofdwegennet en vaarwegen en ProRail krijgt 1,5 miljard voor het spoor. Het ministerie geeft zelf aan dat de tekorten in de toekomst écht fors zijn en dat dit bedrag nog lang niet genoeg is, maar dat de organisaties hiermee tenminste eerste stappen kunnen zetten.

Steven van Eijck, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie, is aan de ene kant blij met deze bedragen, maar aan de andere kant ook weer niet. "Voor een demissionair kabinet zijn dat serieuze stappen. Maar de opgaven rond mobiliteit zijn zo groot dat het te weinig is. Het is hoog tijd dat mobiliteit hoger op de agenda komt en dat het nieuwe kabinet met een ambitieuze investeringsagenda komt."

Hij dringt aan op een masterplan om alle grote uitdagingen van dit moment aan te pakken. "Komt er geen masterplan mét stikstofruimte, mét investeringen in nieuwe infrastructuur en mét oplossingen om reizigersstromen te spreiden, dan gaan die 1 miljoen extra woningen er nooit komen. En als ze er al komen dan zitten de bewoners straks muurvast omdat hun huis onbereikbaar is. Bevoorrading en bezorging lopen bovendien spaak. Voor een groener Nederland met meer inwoners zijn investeringen in mobiliteit onmisbaar”, zei hij tegen Verkeerskunde.

Onlinevergadering wordt voortgezet achter het stuur

Online vergaderen is sinds het uitbreken van de pandemie helemaal hot. Dit is zelfs zo populair dat 16% van de Nederlanders van plan is deel te nemen aan een online-overleg terwijl ze onderweg zijn naar het werk. 12% verwacht zelfs te blijven videobellen als ze aan het rijden zijn. Waarmee we er een nieuwe afleiding bij hebben.  

Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis onder ruim tweeduizend Nederlanders. Chantal Vergouw,  directievoorzitter Interpolis, maakt zich hier zorgen over. “Het is onmogelijk om goed op te letten in het verkeer en tegelijkertijd via je telefoon deel te nemen aan een videovergadering. Zeker als je wat ‘roestig’ bent in het rijden. We weten dat afleiding in 68% van het aantal ongelukken een rol speelt.” Interpolis heeft daarom AutoModus ontwikkeld, een gratis app die iedereen kan downloaden waardoor je ongestoord op weg gaat. "En sta vooral wat vaker stil bij je eigen rijgedrag.” 

We voelen ons steeds onveiliger

Inmiddels voelen we ons ook steeds onveiliger op de weg, wijst hetzelfde onderzoek uit. Dat heeft diverse oorzaken: een deel vindt zichzelf minder handig geworden in het verkeer, we zijn harder gaan rijden en vooral jongeren ervaren stress als ze achter het stuur stappen. Ondertussen neemt de drukte op de Nederlandse wegen toe: 40% van de Nederlanders verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk. 

Gevaarlijker

Een derde van de Nederlanders vindt dat het verkeer gevaarlijker is geworden vergeleken met de periode vóór de pandemie. Daarnaast vindt bijna 10% zichzelf minder handig geworden in het verkeer. Bij jongeren ligt dat percentage een stuk hoger, namelijk 26%. De drukte onderweg zorgt daarbij voor een opgejaagd gevoel. Vooral jongeren zeggen zich meer gestrest te voelen in het verkeer. Zo heeft 42% last van een opgejaagd gevoel en ervaart 35% van de jongeren stress als ze achter het stuur stappen.

Ondanks stress zijn jongeren harder gaan rijden

Het onderzoek laat tevens zien dat 33% van de jongeren harder is gaan rijden. Chantal Vergouw, directievoorzitter Interpolis, maakt zich zorgen over deze cijfers: “We weten dat de jongste bestuurders 10 keer meer kans hebben op een ongeluk dan andere weggebruikers. Dat zij juist sneller zijn gaan rijden is zorgelijk. Enige mate van zelfoverschatting zien we nogal eens bij deze bestuurders. Belangrijk is dus dat jongeren op hun snelheid letten en op andere weggebruikers als de verkeersintensiteit de komende maanden gaat toenemen.” 

Is elektrisch lessen duurder of goedkoper? Reken het zelf uit!

Les Elektrisch heeft onlangs de online ‘TCO Calculator Les Elektrisch’ gelanceerd. Daarmee kunnen rijschoolhouders vanaf vandaag realistisch inzicht krijgen in de daadwerkelijke kosten van een elektrische lesauto over de gehele gebruiksduur.

Waarom leren rijden in een auto van het verleden als de auto van de toekomst al beschikbaar  is? Daarover gaat het project Les Elektrisch van het Gelders Energieakkoord en de provincie Gelderland. Maar wat kost zo’n elektrische lesauto een rijschool eigenlijk? Omdat velen nog niet over die kennis beschikken, heeft Les Elektrisch de online ‘TCO Calculator Les Elektrisch’ gelanceerd.  Daarmee kunnen rijschoolhouders vanaf vandaag realistisch inzicht krijgen in de daadwerkelijke kosten van een elektrische lesauto over de gehele gebruiksduur.

Aanschafprijs

De aanschafprijs van een elektrische auto ligt in veel gevallen hoger dan die van een brandstofauto. De kosten van een elektrische auto gedurende de gebruiksduur liggen echter veelal flink lager. Aangezien lesauto’s zeker vier jaar ingezet worden, is het relevant om alle  kosten realistisch naast elkaar te zetten. Dat doet de online TCO Calculator Les Elektrisch. Momenteel zitten er zes door het CBR goedgekeurde en voor rijles meest relevante elektrische auto’s in de calculator.

Instellingen

Alle relevante en vaak rijschooleigen instellingen kunnen worden aangepast. Denk aan looptijd, kilometrage, de kosten van de te gebruiken stroom en de schadevrije jaren. Daarnaast worden de specifieke kosten voor een lesauto meegenomen en bijvoorbeeld de misgelopen rente op spaargeld en de laadpaal. Hiermee kunnen de kosten van een elektrische lesauto worden vergeleken met die van de eigen huidige brandstoflesauto. De TCO Calculator is te vinden op www.leselektrisch.nl/tco-calculator. 

Het project Les Elektrisch is een initiatief van het Gelders Energieakkoord en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Met medewerking van de BOVAG, VRB en VER.

Afbeelding
Afbeelding