Wat doet de EFA eigenlijk?

Roger Keijbeck vertelde bij zijn aantreden als nieuwe voorzitter van de FAM dat een van zijn speerpunten is om aansluiting te vinden bij de European Driving Schools Association, de EFA. De BOVAG is hierbij al aangesloten, maar de FAM erbij lijkt hem een mooi perspectief.

De EFA dus. Dikke kans dat u er nog nooit van hebt gehoord. En een nog grotere kans dat u, daarnaar gevraagd, geen idee heeft wat deze organisatie tot stand heeft gebracht. Er zijn liefst 23 Europese landen bij aangesloten, maar op wapenfeiten kun je deze organisatie niet betrappen. Of we moeten het gemist hebben, maar dan laat in elk geval de communicatie veel te wensen over. 

Op de website wordt gerept over een paar lopende projecten (Driver Instruction Education 2.0, ECOWILL, E-safety Challenge), maar wie ermee bezig is, hoe het ermee staat, of er al wat bereikt is: geen idee. En dat de site niet goed wordt bijgewerkt is ook evident, want op de homepage staat een aankondiging van de United Nations Global Road Safety Week. Mooi, maar minder mooi is dat deze week tussen 17 en 23 mei was.

We weten wél dat enige tijd geleden alweer de EFA een aantal speerpunten benoemde. Zoals 'Training en examinering voor ADAS-systemen, 'Aanpassing van de automaatcode' (hiervoor zou een lobby zijn opgestart), toewerken naar het model in Oostenrijk (beginnende bestuurders hebben in het eerste jaar nadat zij hun rijbewijs gehaald een aantal terugkomdagen) en 'Levenslang leren'. Natuurlijk is het waar dat dit soort processen stroperig verloopt, maar een update zou fijn zijn, want het gaat ergens over. Maar we horen of zien niets.    

Waarom we hier op komen? Omdat we in deze editie een artikel plaatsen over een onderzoek van ingenieursbureau Royal Haskoning DHV naar de zogenoemde 'best practices' op het gebied van rijonderwijs in Europa. Een organisatie als de EFA had dat natuurlijk allang in kaart moeten hebben. De EFA hoeft van ons niet te bestaan, maar aangezien hij wel bestaat mogen we er best wat meer van verwachten.

Vooralsnog is de EFA een gemiste kans.