'Als branche moeten we nog een keer een stap zetten. De overstap van schakel naar automaat'

Zo. Ik heb de stap gezet. Na ongeveer 15 auto’s met een dieselmotor heb ik nu de overstap gemaakt naar een benzinemodel. Mijn kilometrage bedraagt nog ongeveer 60.00 km per jaar, dus echt voordeliger is het niet. Toch ben ik er blij mee. Terwijl mijn kandidaat heel veel bezig was om de auto, die continu te hard wilde, onder controle te houden, rolt mijn auto nu rustig met 12 km per uur door een bocht heen. Heerlijk. Het is echt veel rustiger in de auto. Dit is veel prettiger voor mijn kandidaat. En het motormanagementlampje heb ik nog niet gezien. Verbruik 1 op 16 en nog wat, dus dat valt nog niet tegen. Ter info: in 2020 had nog maar 3,6% van de nieuw verkochte personenauto’s een dieselmotor.

Als branche moeten we nog een keer een stap zetten. De overstap van schakel naar automaat. Het moet een keer gebeuren anders worden wij en de regelgeving straks ingehaald door de praktijk. Volkswagen heeft al een stap gezet. Vanaf 2023 begint VW met het afbouwen van de verkoop van auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak. Met de toename van allerlei rijhulpsystemen en de opkomst van elektrische auto’s wordt het elektronische aspect steeds belangrijker. Dat werkt toch minder goed in combinatie met een handbak. Uit statistieken blijkt dat op dit moment 57% van de nieuw verkochte auto’s al een automaat is.

Wat betekent dat voor onze branche? Lastig. De meesten collega’s zien absoluut de voordelen van de automaat. Een betere aandachtsverdeling. Goed voor de verkeersveiligheid. Minder benodigde lessen. Financieel voordeel voor de consument. En om nou te zeggen dat de afgelopen jaren mijn leerlingen handiger geworden zijn in de bediening… Toch willen de meeste leerlingen er niet aan. Sterker, als ik zou overschakelen op volledig automaat zou mij dat mijn klantenbestand kosten. Redenen die genoemd worden: een truttig imago, automaten zijn duur, niet zuinig. Automaten zijn niet sportief. En als ze dan zelf mogen rijden of zelf een auto willen kopen zijn ze beperkt door de automaatcode op het rijbewijs. En met dat laatste hebben ze zeker een punt. Toch blijft het een vreemd iets. Jongeren lopen in veel dingen voorop, maar als het om schakelen gaat willen ze toch graag zelf in het bakje roeren.

De vraag is of we als branche moeten wachten tot onze klantenkring klaar is voor de automaat of moeten wachten tot de regelgeving verandert? Gaan we stug door met het aanleren van het rijden met een handgeschakelde versnellingsbak of kunnen wij als branche hierin ook sturen? Wat mij betreft het laatste. Ik zou graag toewerken naar een opleiding met de automaat als basis. Eerst leren rijden met een automaat. Examen doen. En als ze dan toch voor dat schakelrijbewijs willen gaan dan een schakelmodule erachteraan. En of daar wel of niet nog een examen aan gekoppeld wordt of dat de rijschool dat certificaat mag afgeven, dat laat ik aan de regelgevers over. 

Hoe gaan we dit als rijschoolbranche oppakken? Ik denk niet dat er een keuze is. Als we mee willen met de toekomst kunnen we hier maar beter op inspelen. Aankomen met een Polootje of Suzuki alto automaat van 8 jaar oud is straks not done. Elektrisch rijden of mogelijk waterstof is de toekomst. Handgeschakelde auto’s, brandstofvoertuigen en de daarbij behorende tankinfrastructuur zullen op een gegeven moment verdwijnen. We zullen moeten investeren. Naar de toekomst kijken en inspelen op de ontwikkelingen die eraan zitten te komen. En dat kan weleens sneller gaan dan we denken. Daar moeten we klaar voor zijn. Ik hoop dat we het daar als branche roerend over eens zijn!