Afbeelding

Er valt heel wat te leren in het buitenland

Algemeen

In het Roemerrapport ‘Van rijles naar rijonderwijs’ staan onder andere de aanbevelingen om een rijscholenregister en een kwaliteitscontrolesysteem op te zetten. Het rapport ‘Kwaliteitsimpuls rijscholen -  Onderzoek naar een rijscholenregister en kwaliteitscontrolesysteem’ van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft vooruitlopend hierop gekeken hoe dit geregeld is in Duitsland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Dat heeft geleid tot een aantal aanbevelingen. Van de auteurs Jan Vissers en Anastasia Tsapi kregen we toestemming om de belangrijke delen in het rapport integraal over te nemen.

Het doel van het onderzoek, waarvoor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opdracht heeft verstrekt, was helder: breng in kaart hoe een aantal ‘best practice’-landen in Europa het register en het kwaliteitscontrolesysteem hebben vormgegeven. Dat is gebeurd aan de hand van een aantal criteria, te weten: 

Nationaal curriculum voor de rijopleiding 

Van de geïnterviewde landen is Noorwegen het enige land dat een wettelijk verplicht nationaal curriculum voor de rijopleiding heeft ontwikkeld en geïmplementeerd. De bijdrage van een nationaal curriculum is met alle landen besproken. Duitsland is bezig met het opstellen van een nationaal curriculum en de experts daar zouden graag een wettelijke verplichting tot het volgen va..