CBR
CBR Foto: Hans Peijs

Voorlopig nog niet meerijden en meer capaciteit theorie-examens zit er ook nog niet in

Meerijden bij het praktijkexamen en de tussentijdse toets; het is de wens van vrijwel iedere instructeur, maar er is nog geen zicht op een groen licht. En ook is er geen witte rook over het ophogen van de capaciteit bij de theorie-examens.

Dit valt op te maken uit een nieuwsbrief die de VRB onlangs aan de leden verstuurde. Daarin werd onder andere verslag gedaan van het eerste fysieke Branche Voorzitters Overleg sinds anderhalf jaar (!) dat op 13 augustus plaatsvond. Tijdens het overleg is een aantal belangrijke zaken doorgenomen, waarvan het zo hevig verlangde meerijden tijdens het examen en de TTT uiteraard op tafel kwamen. Maar er is nog geen witte rook, hoewel zowel de brancheorganisaties als het CBR de visie deelt dat meerijden belangrijk is.

De VRB schrijft er het volgende over: "Zodra wij een standpuntbepaling van het CBR hebben zullen jullie dit direct van ons vernemen. Wij hopen dat, naar aanleiding van de voorgestelde versoepelingen die vanaf 20 september in de pijplijn zitten, dit wellicht gefaseerd het geval gaat zijn. Maar hier hangt op dit moment nog een groot voorbehoud aan vast."

Capaciteit theorie

Een andere coronagerelateerde vraag die ter tafel kwam, is het ophogen van de theorie-examencapaciteit. De VRB heeft die vraag ook voorgelegd aan het ministerie van IenW en van het antwoord van die kant is de brancheorganisatie niet vrolijker geworden: "Hierover antwoordt I&W: het probleem is bekend. Vanuit het kabinet is aangegeven dat het nu niet haalbaar is de anderhalve meter los te laten. Die blijft nationaal overal van kracht. Het onderwijs is uitgezonderd met als argument het welbevinden van de leerlingen en is expliciet als enige uitgezonderd. Wel is het perspectief geschetst dat 20 september mogelijk de anderhalve meter wordt losgelaten. Dat betekent dan ook dat de zalen voor theorie weer vol mogen." 

Nieuwe komborden door ISA

Met de komst van ISA is er een nieuw kombord ontworpen in de lijn zoals dat in meer Europese landen wordt gebruikt.

Dit meldt de HR Groep, die onder andere verkeersborden levert.
Intelligent Speed Assistance (ISA) is een automatische snelheidsassistentie die bestuurders ondersteunt bij het niet overschrijden van de maximale snelheid. Hierdoor draagt ISA niet alleen bij aan verkeersveiligheid, maar ook bijvoorbeeld aan het tegengaan van geluidshinder en luchtverontreiniging. ISA werkt hiervoor met camera-herkenning die de snelheidsborden leest.

Met de borden die nu langs de Nederlandse wegen staan, zullen deze ISA-camera’s echter niet altijd goed werken. Met name de bebouwdekomborden zijn daarbij nu een probleem. Daarom is er een nieuw kombord ontworpen in de lijn zoals dat in meer Europese landen wordt gebruikt.

Internationale aanpak

Begin van de kom betekent officieel 50 KM/uur en einde kom is 80 KM/ uur. Voor een camera en de automatische vertaling vallen deze borden in de categorie ‘reclame’ en vertoont het beginbord dezelfde kenmerken als het genormaliseerde straatnaambord. Met de Europese normering verwacht men een internationale aanpak. Komborden, zoals hiernaast, zouden op deze gedachte en bij de behoefte van de automotive industrie aansluiten en zouden door mens en machine leesbaar zijn. De eerste borden staan al in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de gemeente Voorschoten. 

VOG is aan 47 personen geweigerd

In de periode 1 april 2020 (de datum dat de vernieuwde WRM van kracht werd, met onder andere de verplichting tot een VOG) en 31 maart 2021 werd aan 47 personen een VOG geweigerd. 

Dit laat de VRB weten op de pagina van de brancheorganisatie die elders in deze editie staat. Het betreft al in de branche werkzame personen alsmede personen die nog aan het opleidingstraject wilden beginnen. Tevens wordt bij rechtszaken ook in de eis meegenomen dat deze verdachten een beroepsverbod opgelegd krijgen.

'Investeren in verkeersveiligheid loont'

De komende jaren moet fors meer geïnvesteerd worden in verkeersveiligheid, want dat loont, volgens scheidend SWOV-directeur Peter van der Knaap 'dubbel en dwars'. Hij deelde in BNR Mobility drie belangrijke speerpunten voor het toekomstige beleid.

Ruim acht jaar was Peter van der Knaap directeur van de SWOV, het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in Den Haag. Hij neemt afscheid, maar het werk is zeker nog niet af.

Van der Knaap pleit voor een forse investering in verkeersveiligheid. Hij onderscheidt drie belangrijke speerpunten voor de toekomst: het afmaken wat werkt, weeffouten in het verkeerssysteem herstellen en de kansen van technologische innovatie benutten.

Zie ook het artikel hierover elders in deze Rij-instructie.

Expats hebben rijbewijs, kunnen toch niet autorijden, maar krijgen wel Nederlands rijbewijs

Duizenden expats kunnen geen meter autorijden, maar krijgen wel hun Nederlands rijbewijs. Daarover wordt nu de noodklok geluid.

Dit meldt EenVandaag. Aan de hand van een paar voorbeelden wordt de huidige schrijnende situatie in beeld gebracht.
Expats die naar Nederland komen, mogen hun buitenlandse rijbewijs zonder voorwaarden omruilen voor een Nederlands rijbewijs. Dat werd in 1995 bepaald door Annemarie Jorritsma, toen minister van Verkeer en Waterstaat. Nederland moest op die manier aantrekkelijker worden voor kenniswerkers. Nederland is het enige land in de EU dat deze mogelijkheid aanbiedt aan expats.

Jaarlijks maken zo’n 6500 expats gebruik van die mogelijkheid. Maar de verwachting is dat dit aantal snel toeneemt, omdat de laatste jaren het aantal expats in een rap tempo stijgt. In 2012 kwamen nog zo’n 4000 kenniswerkers naar Nederland. In 2019 waren dit er al meer dan 12.000. Verreweg de meeste zijn afkomstig uit India, zo’n 40 procent. En juist daar wordt volgens rijleraar Ramjiawan nogal ruim omgegaan met het begrip ‘verkeersveiligheid’.

‘Regeling moet worden aangepast’

Ook hoogleraar transportbeleid Bert van Wee snapt niets van de regeling. “Die moet sowieso aangepast worden. Veel expats kunnen in hun eigen land al niet rijden, laat staan hier. Maar het is ook geen eerlijke regeling. Je moet mensen geen privileges geven vanuit economische belangen, waardoor zij zich niet aan verkeersveiligheidseisen hoeven te houden.” 

Niet wijzigen

Toch was toenmalig demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen niet van plan om deze regeling snel te wijzigen. Op vragen van het CDA reageerde ze als volgt: “Wij hebben na overleg met het OM en de politie niet kunnen constateren dat er bij hen signalen zijn over negatieve effecten voor de verkeersveiligheid veroorzaakt door de expats. Er zijn ook geen signalen over verkeersonveiligheid in de cijfers van die kleine groep.”
Of de hazen anders gaan lopen nu de minister weg is en Barbara Visser het stokje heeft overgenomen, zal blijken..

Bron: Eenvandaag.avrotros.nl


Afbeelding
Afbeelding