Afbeelding
Foto: Hans Peijs

VOG: papieren tijger of prima bijdrage?

De afgelopen dagen hebben we helaas weer kennis mogen nemen van verhalen waarbij instructeurs onderwerp van gesprek waren. Het betrof rijinstructeurs die grensoverschrijdend gedrag pleegden. Dat is geen nieuw fenomeen en het is niet specifiek voorbehouden aan de rijschoolbranche. De krantenartikelen over ongewenste gedragingen zijn legio.

Als VRB hebben wij zaken die bij ons gemeld werden en niet doen waarvoor ze bedoeld zijn, op diverse fronten onder de aandacht gebracht. Want iets in het leven roepen dat zijn doel voorbijschiet, is verspilde tijd, moeite maar zeker ook geld en leidt zelfs tot schijnveiligheid.  

Op 16 juni hebben wij een digitaal overleg gehad met het ministerie van Justitie & Veiligheid (J&V) en Justis. Men onderschrijft het belang van een veilige rijschoolbranche. Personen in een afhankelijkheidsrelatie en minderjarigen in het bijzonder, dienen beschermd te worden tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. 

Momenteel vindt er geen continue screening plaats. De terugkijkperiode bij de aanvraag van een VOG is 5 jaar. De VOG-screening is altijd maatwerk, waarvoor beleidsregels gelden die een afweging maken tussen de verschillende belangen die bij een VOG-afgifte kunnen spelen. Zedendelicten zijn zeer ernstige feiten die ook als zodanig worden meegewogen bij de VOG-beoordeling van functies waarin wordt gewerkt met minderjarigen of andere kwetsbare personen. 

Er is door J&V gewerkt aan een beleidsstuk over de VOG waarin ervaringen en cijfers meegenomen zijn. De aanbevelingen moeten ervoor zorgen dat er meer gelijke screening wordt toegepast. 

Wij blijven dit kritisch volgen en hebben de toezegging dat men met onze inbreng wel degelijk iets doet. Ook in het rapport Van rijles naar rijonderwijs is een aparte paragraaf over grensoverschrijdend gedrag in de rijschoolbranche opgenomen, dus bij de uitwerking van dit rapport zullen wij blijvend de aandacht vragen. Ook het administratieve proces wordt door ons op de agenda geplaatst. Want willen we bereiken dat er aanpassingen komen dan moeten we als sector hiertoe het initiatief nemen.

Sinds de introductie van de VOG in de WRM 1993, in de periode 1 april 2020 – 31 maart 2021, werd aan 47 personen een VOG geweigerd. Het betreft al in de branche werkzame personen alsmede personen die nog aan het opleidingstraject wilden beginnen. Tevens wordt bij rechtszaken ook in de eis al meegenomen dat deze verdachten een beroepsverbod opgelegd krijgen. 

Tijdens het gesprek kwam aan de orde dat er ook nog andere maatregelen en interventies ingezet kunnen worden om de veiligheid in de sector te vergroten. Ze attendeerden ons op het project In veilige handen voor vrijwilligersorganisaties en het Centrum Veilige Sport.