De krenten uit de pap

Voor de meeste mensen zit de vakantie er weer op en zijn we back in business, zullen we maar zeggen. Benieuwd wat het najaar ons weer gaat brengen. 

In de afgelopen periode zijn er twee berichten die ik opmerkelijk vond en waar ik middels deze column op in wil gaan.
De eerste is zeer recentelijk en gaat over het feit dat de controle op onze beroepsgroep de WRM-instructeurs overgeheveld wordt van politie naar de ILT, oftewel de Inspectie Logistiek en Transport. We weten met z’n allen dat we niet de 1e prioriteit zijn bij de politie als het gaat om daadwerkelijke controle of we nu wel of niet bevoegd zijn, verzekerd zijn en ga zo maar door. Ik hoop dan ook van harte dat ILT hier wel daadwerkelijk mee aan de slag gaat en het kaf van het koren gaat scheiden. Van mij mogen ze hier nog liever gisteren dan vandaag mee beginnen en de rotte appels direct van de weg plukken. Maar als ik lees dat men een jaar nodig heeft om zich te oriënteren, ben ik bang dat ik te snel wil.

Het tweede bericht gaat over het feit dat het UWV weer in beeld is om werkzoekenden om te laten scholen naar de rijinstructie, kennelijk aangespoord door een aantal partijen. Daarbij moest ik gelijk denken aan de vorige periode waarin dit gebeurde. De markt raakte overspoeld met nieuwe aanwas, terwijl de vraag veel minder was dan het aanbod. Nieuwbakken instructeurs gingen, met financiële ondersteuning vanuit de UWV, dan maar voor zichzelf aan de slag tegen tarieven die de markt behoorlijk verziekte. Velen weten nog hoe dit helaas afliep.  

Maar ik lees dat het nu anders zou moeten gaan en dat mag ik echt hopen, maar ik blijf ontzettend sceptisch hierin. Ter verduidelijking, momenteel is er zeker vraag naar goede instructeurs, echter hoe groot is de vraag werkelijk als op een gegeven moment de wachtlijsten bij de rijscholen weer op normaal niveau zijn. En op zich is er ook niets op tegen dat iemand uit bijvoorbeeld de horeca zich omschoolt naar instructeur, maar dan moet die interesse wel vanuit die persoon zelf komen. Er wordt gesproken over baangaranties, maar deze garantie zal dan ook verplicht moeten worden doorgevoerd. Niet aan de voordeur enkel alleen de goeie werkelijk in dienst nemen, maar ook diegenen die wellicht uiteindelijk met de hakken over de sloot het vak in rollen. Kortom, niet alleen de krenten, maar ook de pap.

Ik ben benieuwd en wel om het feit dat deze hele baangarantie tot op heden altijd een farce is geweest. Verder lijkt het mij onwenselijk dat er concurrentievoordeel komt. Het UWV gaat voor bepaalde partijen mensen laten opleiden en deze opleiding nemen zij dan voor hun rekening, terwijl andere partijen deze kosten zelf moeten ophoesten. Wellicht zit ik ernaast en wordt de deur voor iedereen opengezet, maar eerst zien en dan pas ga ik dat geloven. In ‘Samen Sterk' alsook in het rapport van Roemer is duidelijk geworden dat het begint met de instroom, met de daarbij behorende opleiding. Ik hoop oprecht dat we geen UWV 2.0 krijgen, daar zit de branche namelijk niet op te wachten.

Werk ze, pas op jezelf en blijf gezond. 

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB