De oprichters van de FAM.
De oprichters van de FAM. Foto: Hans Peijs

FAM past aannamebeleid definitief aan

De FAM heeft een nieuwe slag geslagen in haar ambitie om dé branchevereniging te worden voor de grotere opleiders van Nederland. Om deze ambitie te bewerkstelligen acht de FAM het haalbaar om door te groeien naar ongeveer 50 leden. Momenteel is het ledenaantal 34, en dit neemt toe. Op dit moment staan er 4 nieuwe leden in de wachtrij om lid te worden van de brancheorganisatie.

Nieuw aannamebeleid

Een groot struikelblok voor de toetreding van nieuwe leden was het oude aannamebeleid. Hierin bleef het mogelijk om als individueel lid een nieuwkomer tegen te houden. Een soort van vetorecht. Dit recht heeft altijd gezorgd voor veel discussie onder de leden en hierdoor was het toelaten van nieuwe leden een langdradig en moeilijk proces. Het nieuwe beleid moet dit gaan veranderen.

Lidmaatschapseisen

In het nieuwe aannamebeleid zijn de volgende eisen opgesteld om lid te mogen worden van de FAM. Het doel is om dit proces zo helder en transparant mogelijk te maken. Zo weten zowel de huidige leden als de nieuwe toetreders aan welke spelregels zij moeten voldoen.

De opleider moet beschikken over:
- Een geldige VOG.

- Professionele receptie geopend op alle werkdagen.

- Minimaal 1 theorielokaal.

- 40 eerste examens in minimaal 3 rijbewijscategorieën.

- Gedegen leerlingenadministratie.

- Leveringsvoorwaarden.

- Inschrijving bij de KVK van minimaal 1 jaar.

- Inschrijving bij het SOOB indien code 95 verzorgd wordt.

Ook mag de opleider niet korter dan 3 jaar geleden failliet zijn gegaan. Voldoet een opleider aan bovenstaande eisen dan kan zij lid worden van de FAM. Er komen wel altijd 2 leden van de FAM op bezoek om te controleren of de opleider voldoet. 

Lid worden

Wilt u als opleider lid worden van de FAM? Kijk dan snel op onze website: www.famopleiders.nl of stuur een mail naar secretariaat@famopleiders.nl.

Geschiedenis FAM

De FAM werd 40 jaar geleden opgericht door een groep vooruitstrevende rijschoolondernemers die de gedurfde naam Federatie Autorijschool Managers kozen. Gedurfd, omdat 40 jaar geleden de gemiddelde rijschoolhouder zich allesbehalve een ‘manager’ voelde, laat staan zich zo noemde. Enige jaren na de oprichting werd het woord ‘manager’ veranderd in ’management’.

De FAM werd opgericht om de binnen de federatie aanwezige kennis te bundelen en beschikbaar te stellen voor het gezamenlijke belang van de leden. De FAM is een vooruitstrevende, moderne en naar de toekomst gerichte organisatie die haar aandachtsveld vooral ook richt op externe betrekkingen met de overheid en met andere organisaties in Nederland en Europa.

Inmiddels is de FAM vertegenwoordigd in diverse overlegorganen en organisaties zoals Denktank, CBR-overleg, het branche voorzittersoverleg (BVO), ministerie van Infrastructuur en Milieu en in Europees verband in de EFA / CIECA.

Het stelt zich ten doel de hoogste kwaliteit in rij- en theorieopleidingen te garanderen en ondersteunt de aangesloten verkeersscholen bij het management, de lesmethodes, de presentatie en de bewaking van de kwaliteit van de medewerkers. De FAM manifesteert zich als kenniscentrum. Daarnaast worden cursussen en symposia wat betreft verkeer en opleidingen georganiseerd. Ook is de FAM gericht op het uitwisselen van informatie en kennis binnen de verschillende aangesloten leden.