Rode lap

De drie letters U, W en V lijken bij veel van onze branchegenoten als een rode lap op een stier te werken. Deze zomer meldden wij dat BOVAG in gesprek is gegaan met de uitvoeringsinstantie die mensen van werk naar werk begeleidt en dat het UWV de rijscholensector ziet als kansrijke omgeving voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Ruim een jaar of tien geleden richtte het UWV ook al eens de pijlen op onze branche en toen was er een gewiekste opleider die heel veel en heel snel instructeurs kon afleveren. En daarmee ook heel veel en heel snel geld verdiende. 

Belastinggeld van ons allemaal. We stonden destijds op onze achterste benen, omdat zo veel van deze nieuwe 'collega's' met een eigen rijschool tegen bodemprijzen de markt gingen verzieken, vergaten dat ze nog premies en belastingen moesten betalen en vervolgens als een dief in de nacht weer uit de branche vertrokken. Dat ligt bij veel branchegenoten nog vers in het geheugen en zorgt ook nu nog voor ongenuanceerde reacties.

Maar tijden veranderen. De lichting van toen is uiteraard niet wat wij nú nodig hebben. Wat wij nodig hebben is kwaliteit. Exact wat de commissie Roemer ook beschrijft en adviseert. Instructeurs die hun vak serieus nemen en verkeersveiligheid hoog in het vaandel hebben staan. Mensen die een goede automobilist, motor- of scooterrijder of beroepschauffeur willen afleveren bij het CBR en niet alleen een kandidaat die examen wil doen. Dát soort instructeurs hebben we keihard nodig en dat is nu exact de reden waarom BOVAG de regie pakt richting UWV en de instantie zélf heeft uitgenodigd om daarover te praten. Om er samen voor te zorgen dat de juiste mensen, met een intrinsieke motivatie om het verkeer veiliger en automobilisten beter te maken, onze kant op gaan rollen. Het verleden ligt achter ons, tijd om vooruit te kijken!

Arno Smits,
voorzitter BOVAG Rijscholen