Afbeelding
Foto:

Vorm van het stuur ligt niet in wetgeving vast

Recent kondigde Tesla een soort ‘Knight Rider’-stuurwiel aan voor een aantal nieuwe modellen. Kun je als autofabrikant zomaar bepalen hoe een stuurwiel eruitziet en met welke functieknoppen? En komt de veiligheid niet in het geding als een stuur niet langer rond is? Hans Lammers, senior adviseur Ontwikkeling Voertuigreglementering van de RDW, legt het uit.

Het zogenaamd yoke-stuurwiel, met afgeplatte onderkant, twee handvatten en een ontbrekende bovenrand, is op zijn minst opzienbarend. Tesla claimt in haar eigen communicatie dat dit stuur geen traditionele hendels meer heeft om bijvoorbeeld de richting aan te geven en om de ruitenwissers te bedienen. De controlemogelijkheden voor deze functies zijn met knoppen verwerkt op het stuur, ook voor groot licht en claxon.

Vorm stuurwiel niet voorgeschreven

"Dat mag,” aldus Hans Lammers die als vakgebied Passieve Veiligheid en Algemene Veiligheid heeft. “De vorm van een stuurwiel en de locatie van deze bedieningsorganen zijn niet voorgeschreven in de EU- of UNECE-wetgeving. Er wordt bijvoorbeeld bewust gesproken over ‘steering control, usually the steering wheel’ in de wetgeving. Wat dat betreft kunnen deze twee handvatten dus volstaan. De collega’s van de afdeling Typegoedkeuring en Testen hebben al in een vroeg stadium contact met fabrikanten over nieuwe ontwikkelingen. Past het in de wetgeving of is er überhaupt al wetgeving voor? Dat kan natuurlijk ook, dat er nog niets voor is bepaald. Als het niet aan de eisen voldoet, maar wel iets is dat wij vanuit veiligheidsperspectief ondersteunen, dan kun je ervoor kiezen om met de fabrikant een aanpassingsvoorstel te maken om die wetgeving aan te passen of om een uitzonderingsgoedkeuring te krijgen.”

Overbrengverhoudingen

Het yoke-stuurwiel kan volgens Hans Lammers alleen maar werken als de overbrengverhoudingen – het aantal omwentelingen van geheel links naar geheel rechts – dusdanig zijn aanpast dat je de hele baan kunt bestrijken zonder je handen van het stuur te halen. Want tja, waarom hebben we ronde stuurwielen? Lammers: “Zodat je kunt overpakken in bochten. Of dat met dit aangekondigde stuurwiel kan, dat is afwachten. Misschien is overpakken niet eens meer nodig, die korte overbrengverhouding kan prima werken, de Citroën CX had dat directe decennia geleden al."

Meerdere ontwikkelingen

"Er zijn in de loop der jaren meerdere ontwikkelingen geweest als je kijkt naar stuurwielen. Denk aan de afplatting van de onderzijde, iets wat je bij sportievere auto’s vaak ziet. Je stapt hierdoor makkelijker in en uit, en ook is de stand van het stuurwiel in één oogopslag te zien. Ook zijn er steeds meer bedieningsorganen op het stuurwiel gekomen, eveneens een sterke tendens. Maar goed, stel dat een fabrikant bedenkt dat de ruitenwissers bediend moeten worden via een touchscreen, ergens verstopt in een submenu, dan is er de noodzaak om dit te reguleren. Iedereen snapt namelijk dat je die wissers intuïtief moet kunnen inschakelen. Fabrikanten komen steeds meer met inventieve oplossingen om zo weinig mogelijk knoppen in een auto te plaatsen, dus ik zie daar in de toekomst wel meer wetgeving voor komen.”

Bron: RDWijzer