Afbeelding
Foto: Jeroen Poortvliet

Gaat Inspectie Leefomgeving en Transport touwtjes strakker aanhalen?

Vanaf 15 september is niet meer de politie verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 (WRM), maar komt dit op het bordje van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit betekent onder andere intensivering van de controles.

Wat is de ILT?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ruim 1.300 medewerkers werken aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid in transport, infrastructuur, milieu en wonen.

Waar valt de rijscholenbranche onder vanaf 15 september?

We denken onder transport – dat zou in elk geval logisch zijn.

En waar valt ILT onder?

Artikel 21 van de WRM 1993 verplicht de toezichthouder om bij een ernstig vermoeden dat een rijinstructeur niet voldoet aan de bekwaamheidseisen

Rrechtstreeks onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

Waarom vraagt de redactie van Rij-instructie dat dan niet even aan ILT?

Dat hebben we gedaan, natuurlijk. Maar eerlijk gezegd zijn we bang dat we er weer en ongrijpbare instelling bij hebben in de branche, want op onze vragen die we per mail hebben gesteld hebben we zelfs twee weken later nog geen antwoord. Het is helaas een fenomeen dat je wel vaker ziet bij dit soort logge organisaties.

Goed, naar de feiten dan maar. Waarom wordt het toezicht op naleving van de regels verschoven van de politie naar ILT?

Minister Van Nieuwenhuizen van IenW heeft als reden opgegeven dat de politie te veel taken heeft en moet worden ontlast. ILT opereert al in de transportsector, heeft veel ervaring met allerlei controles en kan bovendien mankracht beschikbaar stellen voor intensivering van de controles.

Wat is de insteek van de minister hierbij?

Dat staat helder in de publicatie hierover in de Staatscourant: “Om de beoogde kwaliteitsverbetering van de rijinstructie te realiseren en uitvoering te geven aan de wens om het risico van fraude met certificaten voor het geven van rijonderricht (WRM-certificaten) te verkleinen, is intensivering van het toezicht op de naleving van de WRM 1993 wel nodig. Om dat te bereiken is gekozen voor een aanvullende toezichtstaak voor de ILT.”

Wat zijn de precieze taken van ILT?

De ILT zal in eerste instantie toezien op het niet terugsturen van ongeldig verklaarde WRM-certificaten.

En wat doet de ILT aan personen die onbevoegd lesgeven?

In eerste instantie niets. “Voor wat betreft het onbevoegd lesgeven zal de ILT zich in het eerste jaar richten op het verzamelen en analyseren van signalen”, schrijft de minister. Met andere woorden: de handhaving moet intensiever, maar eerst wordt in kaart gebracht wat er nodig is. “Op basis van de signalen kan de ILT bepalen of gerichte acties richting rijinstructeurs nodig zijn wegens ongeldige WRM-certificaten of dat bijvoorbeeld de politie moet worden ingeschakeld. Het onbevoegd rijinstructie geven is een strafbaar feit en wordt langs strafrechtelijke weg gehandhaafd door de politie”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Zijn er naast de algemene bevoegdheden nog meer bevoegdheden?

Jawel. Naast de algemene bevoegdheden hebben de toezichthoudende ambtenaren ook enkele specifieke bevoegdheden.

Hebben rijinstructeurs de plicht om, als een ambtenaar van ILT daarom vraagt, de WRM-pas te overhandigen?

Absoluut, daar is niet aan te ontkomen.

En wat gebeurt er als het certificaat ongeldig blijkt?

Als de toezichthoudende ambtenaren een ongeldig certificaat in handen krijgen, moeten ze dat innemen en terugsturen of vernietigen. Artikel 21 van de WRM 1993 verplicht de toezichthouder om bij een ernstig vermoeden dat een rijinstructeur niet voldoet aan de bekwaamheidseisen zo spoedig mogelijk schriftelijk onderbouwd mededeling te doen aan IBKI. Aan de toezichthoudende ambtenaren worden uit het register van rijinstructeurs van IBKI gegevens verstrekt voor zover ze die nodig hebben voor de uitvoering van hun taak.”

En hier blijft het bij?

Voorlopig wel, maar de minister houdt een slag om de arm. “Mocht uit de signalen blijken dat er additionele handhavingsacties nodig zijn, dan zou de capaciteit uitgebreid kunnen worden.”