Afbeelding

ADAS op motoren zitten in de pijplijn, maar snel gaat het niet

Algemeen

Hoe zit het momenteel eigenlijk met ADAS en motoren? Het antwoord is enerzijds dat ADAS, meer specifiek de Adaptive Cruise Control (ACC), vanuit de auto de motor redelijk detecteert (dit hangt af van de situatie) en anderzijds dat op motoren zelf de ontwikkeling van ADAS lang niet zo snel gaat als bij auto’s.

Eerst de detectie van motoren door ADAS in auto’s. De motorrijdersorganisaties MAG, KNMV en FEMA vroegen zich enige tijd geleden alweer af of een motorfiets net zo goed gezien wordt door ADAS als een personenauto. En als dit niet zo is, of er aanvullende eisen nodig zijn en of motorrijders en automobilisten geïnstrueerd kunnen worden over de mogelijke zwaktes van de ADAS systemen?

De RDW pakte deze vraag op en heeft samen met stagiairs van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Hoge School Rotterdam een indicatief onderzoek gedaan. Het onderzoek richt zich op het vaststellen van verschillen tussen de detectie van personenauto’s en motorfietsen door het systeem. Ook onderzoekt de RDW het gedrag van ADAS-voertuigen wanneer de motorrijder op ve..