Er is in al die jaren weinig veranderd

Er zijn twee momenten in het jaar voor een bespiegeling: voor de jaarwisseling en voor de zomer. Dat tweede moment is nu. Te beginnen bij mijzelf. 

Deze column wordt goed gelezen in de branche. Dat hoor ik en begrijp ik uit reacties. Even een duimpje omhoog of juist omlaag of even aangeschoten worden op iets dat ik heb geschreven; ik maak het regelmatig mee. Dat doet me deugd en daar doen we het voor.

Daarbij blijkt dat sommigen mij een betweter vinden, maar dat ben ik echt niet. Een betweter is iemand die altijd alles beter weet, maar dat is niet de intentie van waaruit ik schrijf. Die intentie is slechts om de vinger op, volgens mij, zere plekken te leggen. Ik loop zo’n halve eeuw mee in deze branche, heb in allerlei commissies en besturen gezeten en zie daarom heel goed hoe de lijntjes lopen. En ook heb ik bij het CBR al heel wat directeuren zien gaan en komen. Dus ja, ik ken de sector door en door, maar nee, ik weet niet alles beter. En als ik iets kan bijdragen om de sector te verbeteren, dan ben ik daar alleen maar bij mee. 

Mensen vragen me ook of ik zie dat de branche aan het veranderen is. De aanleiding voor die vraag is de laatste tijd vooral het rapport van Emile Roemer, waar ik enkele maanden geleden ook input voor heb gegeven. Meerdere keren heb ik de hoop uitgesproken dat het nu echt beter wordt in de sector en die hoop heb ik nu weer – misschien zelfs wel sterker dan anders – maar tot op heden zie ik daar niets van. De rijscholenbranche is net als alle andere sectoren een afspiegeling van de maatschappij en die maatschappij is veranderd en verandert nog steeds. Nog steeds zijn er mensen uit op snel gewin zonder daarbij oog te hebben voor een goede opleiding voor de leerling, en nog steeds zijn er slechte en goede rijschoolhouders. Dat is wat het is. Zelfs als alle aanbevelingen van Roemer worden overgenomen, hou je dat. Waarbij ik wel de indruk heb dat het in de Randstad, waar ik mijn rijschool heb, allemaal erger is dan in de provincie.

Het is ook een goed moment om terug te kijken op de twee lockdowns die de branche verhapstukken heeft. Ik constateer daarvan slechts dat we met de naweeën nog lang niet klaar zijn.

Ter afsluiting natuurlijk een positief woord. Net zoals vroeger zijn er ook nu veel meer goedwillende dan kwaadwillende ondernemers in deze sector en dat blijft me deugd doen. Daar doen we het voor.

Ik wens iedereen een fijne zomer, een goede vakantie en vertrouw erop dat iedereen goed uitgerust aan het najaar begint met ongetwijfeld weer nieuwe uitdagingen.