Afbeelding
Foto: Hans Peijs

CBR weet jongeren te bereiken

De social mediacampagnes die het CBR voert om jongeren te helpen bij hun keus voor een rijschool hebben effect. Het blijkt dat meer jongeren sindsdien de website gebruiken om informatie te krijgen, namelijk 33 procent in plaats van 7 procent in 2018 

Het CBR liet in 2018 onderzoeken hoe jongeren op zoek gaan naar een rijschool en welk effect de social mediacampagnes hebben. Dit onderzoek is nu herhaald. Daaruit blijkt dat meer jongeren onze website gebruiken om informatie te krijgen, namelijk 33% in plaats van 7% in 2018.
De meesten vinden de informatie van het CBR nuttig, duidelijk en gemakkelijk vindbaar. Vergeleken met 2018 vinden ze het slagingspercentage en de prijs per rijles het meest belangrijk bij het kiezen van een rijschool.

Des te jonger des te veiliger een wijk is

Gebieden met veel bebouwing uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog en de decennia daarna hebben een hoog aantal dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners. In gebieden die na 1970 zijn gebouwd, liggen de ongevallencijfers aanzienlijk lager. 

Dit staat in het rapport 'Ruimtelijke inrichting en verkeersveiligheid, Verkenning voor stedelijke gebieden met een accent op kwetsbare verkeersdeelnemers' van de SWOV. 

In de afgelopen eeuw zijn Nederlandse steden voortdurend gegroeid en is er dankzij het (vroegere) ruimtelijkeordeningsbeleid nog steeds een duidelijke scheiding tussen stad en platteland. Na de Tweede Wereldoorlog wordt geanticipeerd op de opkomst van de auto met rechte stratenpatronen en royale profielen in wederopbouwwijken. In die tijd werd scheiding van verkeerssoorten gezien als belangrijkste oplossing voor verkeersonveiligheid. Het aantal verkeersdoden bereikte in Nederland een maximum in de jaren ’70. In die periode kwam er meer aandacht voor verkeers­veiligheid in de stedenbouw en verkeersplanning. Dat kwam onder meer tot uiting in de opkomst van het ‘woonerf’ om woonstraten leefbaar te maken, en ook als reactie op de toenemende dominantie van de auto.

Conclusies

Nu heeft de SWOV onderzoek gedaan naar de ruimtelijke inrichting, met een paar conclusies:

- Ongeveer 70% van de verkeersdoden is te betreuren onder kwetsbare verkeersdeelnemers (voetgangers, fietsers, brom- en snorfietsers en scootmobielberijders) en ze komen het vaakst om het leven bij ongevallen met zwaardere vervoerswijzen op wegen met een snelheidslimiet van 50 of 70 km/uur. Nabij en rond stadscentra ligt het aandeel kwetsbare verkeersnemers onder verkeersdoden op 80% tot 90%.

- Plaatsen met een oudere bebouwing hebben meer geregistreerde dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners. Gebieden met veel bebouwing uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog en de decennia daarna hebben een hoog aantal dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners. In gebieden met een bebouwing vanaf de jaren ’70 ligt het aantal dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners lager. 

- De verschillen tussen de woonerfwijken (gebouwd vanaf de jaren ’70) en VINEX-wijken (gebouwd vanaf medio jaren ’90) zijn klein. Het is echter niet de leeftijd van bebouwing die de verkeersveiligheid beïnvloedt. Verklarend zijn eerder andere ruimtelijke kenmerken die door trends in de stedenbouw en verkeerskunde in de loop der jaren zijn veranderd.

- Een groter aandeel gebiedsontsluitingswegen in de weglengte gaat samen met meer dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners.

- Plaatsen waar een groter aandeel van de op de fiets afgelegde afstand langs en bij het oversteken van gebiedsontsluitingswegen wordt afgelegd, zijn minder verkeersveilig.

- Nabijheid van scholen en winkels gaat niet samen met een lager aantal doden per 100.000 inwoners.

Nieuwe spelregels voor nascholing

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven dat de gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders op 13 september 2021 in gaat. Dat is later dan de aanvankelijke ingangsdatum van 1 juli.

Vanaf maandag 13 september gelden er nieuwe spelregels binnen de nascholing. Op de CBR-website staat een overzicht van wat er vanaf 13 september verandert. Ook staan hier vragen en antwoorden. 

Tijdens de lockdown konden geen klassikale nascholingscursussen gevolgd worden. Om chauffeurs, werkgevers en opleiders flexibiliteit te bieden is de gebruikelijke termijn van 10 kalenderdagen waarbinnen e-learning en opgeknipte cursussen moeten worden afgerond, losgelaten. Deze termijn is verlengd tot 13 september 2021. Dit betekent dat het afrondende dagdeel van een cursus met e-learning of een opgeknipte cursus plaats moet vinden vóór 13 september 2021.

Amsterdam wil primeur 30 km/uur

De gemeente Amsterdam wil als eerste gemeente in Nederland dat de bebouwde kom in Amsterdam vanaf 2023 een 30 kilometer zone wordt. Dan wordt 30 kilometer per uur de norm en 50 kilometer per uur de uitzondering. 2023 is het jaar dat dit moet worden ingevoerd.

Belangrijkste redenen voor de snelheidsverlaging zijn veiligheid en beperking van geluidsoverlast. Het aantal slachtoffers onder kwetsbare verkeersdeelnemers blijft landelijk toenemen. In Amsterdam zijn fietsers de grootste groep slachtoffers. Op 50 kilometerwegen vallen bijna een kwart van het aantal verkeersdoden. De overlijdenskans van voetgangers is bij 50 km/u drie keer groter dan bij 30 km/u.

Voorbeeld

Wethouder De Vries heeft het plan voorgelegd aan betrokken partijen, zoals MKB, brandweer, politie, ambulancedienst, ov-bedrijven GVB en Connexxion, en taxibedrijven zoals Uber.
Op bepaalde hoofdwegen in Amsterdam blijft 50 km/u wel de maximale snelheid. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco en Binnenlands Bestuur dat de verkeersveiligheid vooral gebaat is bij een verbeterde inrichting van doorgaande wegen waar 50 kilometer mag worden gereden. Bovendien is die aanpak per saldo goedkoper.

3900 minder verkeersdoden in EU in 2020

In 2020 zijn er in de Europese Unie circa 3900 minder verkeersdoden gevallen dan in 2019, een daling van 17 procent. Over de afgelopen tien jaar bekeken is het aantal verkeersdoden in de EU gedaald met 37 procent. Nederland blijft echter wat achter en laat de kleinste daling zien, met 5 procent minder verkeersdoden. 

Het lagere aantal verkeersdoden in 2020 is volgens de European Transport Safety Council (ETSC) hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven aan de coronacrisis, waardoor er minder werd gereisd. Voorlopig staat het aantal verkeersdoden voor 2020 op 18.844 in de EU (2019: 22.776). Kroatië, Spanje, België, Slovenië, Italië, Litouwen, Bulgarije, Denemarken, Oostenrijk en Hongarije behaalden een daling boven het EU-gemiddelde van 37%, terwijl andere landen in mindere mate vooruitgang boekten. De minste progressie werd de afgelopen 10 jaar geboekt door Nederland (-5%), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (-14%).

Hoe de coronacrisis de verkeersveiligheid in Nederland heeft beïnvloed, zal duidelijker worden in het eind van dit jaar te verschijnen rapport De Staat van de Verkeersveiligheid in Nederland 2021.

 

Afbeelding
Afbeelding