Keuzestress

Met de vakantie voor de deur en de versoepelingen die ons gegund zijn mogen we alweer keuzes gaan maken. Gaan we op vakantie, zo ja, waarheen. Blijven we in Nederland of gaan we toch weer naar het buitenland nu vele landen op geel of zelfs groen gaan. En dan de vraag: kan dit wel financieel gezien voor degenen die de crisis ternauwernood overleefd hebben. Of kan ik dit wel maken ten opzichte van mijn leerlingen, die hebben al zo lang moeten wachten. Of deze: wat zal een ander hier wel niet van denken, misschien denkt men: daar gaan ze van het ontvangen geld van de overheid. En deze laatste wil ik ook nog benoemen: Op vakantie? Jullie hebben toch al vakantie gehad in het begin van het jaar, daar kun je toch nog wel op teren?

Tja, ik kan me voorstellen dat dit een bepaalde stress geeft en de keuze wellicht beïnvloedt.

Voor mij is het duidelijk: eenieder moet zelf de afweging maken en wat een ander ervan vindt daar zou ik lak aan hebben, maar ja, dat is mijn mening.

Eén ding is zeker: het zijn roerige tijden geweest en nog steeds, dus we zullen op onszelf moeten passen en ons niet over de kop werken. Want dan kan het zomaar eens zijn dat je er veel langer uit ligt dan je lief is en of je daar dan weer wijzer van wordt, betwijfel ik. 

Persoonlijk moet ik de eerste paar dagen van een vakantie weer wennen aan het feit dat ik vrij ben, laten we het ontstressen noemen. Maar als dat eenmaal zover is, kan ik er zeker van genieten. Dat hoeft zeker niet in een of ander exotisch land te zijn, maar een beetje zon vind ik wel lekker. Ik lees dan graag (daar kom ik anders nooit aan toe), ik ga graag een stukje fietsen met mijn vrouw en zo kan ik wel even doorgaan.

Ik gun eenieder dan ook een fijne vakantie. Of dat nu thuis of op het vakantieadres is, kort of lang, dat maakt niet uit, zorg dat de batterij weer wordt opgeladen, zodat je daarna met volle overtuiging en plezier weer aan het werk kunt.

Fijne vakantie en tot de volgende keer.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB