Afbeelding
Foto:

'Driften is gecontroleerd de randjes opzoeken'

Er zijn mensen die een WRM-pas hebben of ermee bezig zijn, maar die nooit rijles zullen geven. Zoals Vernon Zwaneveld. Hij heeft de pas nodig omdat zijn opdrachtgever, namens wie hij drivetrainingen verzorgt, er belang aan hecht en dus is hij er nu druk mee. Hetgeen een mooie aanleiding is voor een portret met hem.

Weesper Vernon Zwaneveld is al jarenlang professioneel drifter en daarvan zijn er niet heel veel in Nederland. Daarnaast is hij ook jurylid bij driftwedstrijden, instructeur én hij is stuntman. Hoezo, een boeiend leven. Hij legt uit wat het is. “Driften is gecontroleerd de randjes zoeken met je auto en om die reden is het de ultieme vorm van rijvaardigheid. Je moet goed kunnen sturen, de auto goed aanvoelen en je moet altijd de rust bewaren.”

Circuit

“Bij een driftwedstrijd wordt een circuit uitgezet met allerlei bochten en dat soort dingen en je moet dan zo min mogelijk correcties maken en bijvoorbeeld ook je snelheid houden. De snelheid wordt niet gemeten. Het is dus niet zo dat je met 70 km/uur beter bent dan iemand die 50 km/uur rijdt. Het gaat om het hele verhaal, de complete prestatie die je neerzet. En de jury beoordeelt op hoe je de ideale lijn volgt, hoe vaak je moet corrigeren en dat soort zaken.”

Battles

“Na de eerste ronde ben je gekwalificeerd of niet, maar ik ga even uit van wel, en ga je de zogenoemde battles in. Dan rij je met zijn tweeën in de baan, waarbij de hoogstgekwalificeerde vooroprijdt en de laagstgekwalificeerde moet dan de lijn van de drifter voor hem volgen. Het gaat niet om inhalen, maar je moet dan laten zien: wat jij kan, kan ik vele malen beter.”

'Een driftcursus is de overtreffende trap van een antislipcursus'

Niet gevaarlijk

“Of het gevaarlijk is? Natuurlijk zit er iets van gevaar in, want je rijdt met hoge snelheden en je moet dit natuurlijk niet gaan doen op de openbare weg. Maar binnen een gecontroleerde omgeving kan er niet veel fout gaan. Bij mijn weten zijn er ook geen grote ongelukken gebeurd in het legale circuit. En vergeet niet: we rijden ook niet in gewone auto’s, maar in auto’s die zijn geconstrueerd om te kunnen racen, dus met rolgordels, een veiligheidskooi, noem maar op. En ik heb altijd een raceoverall aan. Mijn grootste klapper? Ik zou dat serieus niet weten. Ik heb weleens meegemaakt dat met een vaartje van rond de 110 km/uur er iets onder de auto afbrak, maar ook dat was op te vangen. En je rijdt met twee man pal naast elkaar. Natuurlijk raak je elkaar wel, maar je rijdt nooit met grote snelheid op elkaar in.”

Kleine sport

Binnen de FIA, de federatie die wereldwijd autosportevenementen organiseert, is er weliswaar een aparte afdeling voor driften, maar het is een kleine sport, vertelt Zwaneveld. “Er is een Europees kampioenschap en een officieus, maar geen officieel, wereldkampioenschap. Toen ik in 2004 begon was de sport in opkomst en eigenlijk is het dat nog steeds het geval. Vroeger zat het ook een beetje in de louche hoek, maar daar is het nu wel uit en je ziet de sport met rasse schreden professionaliseren. Waar je in de jaren negentig nog kon winnen met een oud BMW’tje hebben deelnemers nu speciaal geprepareerde auto’s met onder de motorkap tussen de 700 en 1000 pk. Een goede driftwagen heb je niet onder de ton, dus het gaat wel ergens over. En we doen ook steeds vaker demonstraties, bijvoorbeeld tijdens de AutoRAI en allerlei sportactiviteiten op bijvoorbeeld Zandvoort. Daar hoort het ook thuis, want driften is spektakel. Toeschouwers willen rubber ruiken en rook van de banden zien en daarmee worden ze op hun wenken bediend.”

“Of ik de beste drifter van Nederland ben? Weet je, met deze sport kan een kleine fout killing zijn en daar gaat je roem. Maar ik ben wel de meest constante wat betreft mijn prestaties. En ik kan meekomen op Europees niveau, want ik was niet voor niets bij het laatste EK tweede. Maar er zijn zeker nog stappen te zetten. James Deane uit Ierland is momenteel de beste drifter ter wereld. Die heeft alles gewonnen wat er te winnen valt. Naar dat niveau wil ik toe.”

Jurylid

De laatste jaren is hij ook jurylid bij driftwedstrijden over de hele wereld en ook daarvoor krijgt hij betaald. “Voor corona uitbrak heb ik rond de zeventig landen bezocht om te driften of, veel vaker, om jurylid te zijn. Of ik het ideale leven leid? Dat lijkt zo, maar alles heeft voor- en nadelen. Het is leuk hoor, al die landen zien, en in landen waar ik niet vaak meer zal komen, plak ik er als het enigszins kan een paar dagen aan vast om het land te zien. Zoals Irak, waar ik binnenkort heen ga. Maar ik ben wel altijd alleen. De mooie verhalen delen met mijn partner zit er niet in. Als ik thuiskom na een lange reis vertel ik wat ik heb meegemaakt en dan is de reactie zoiets van ‘Leuk’ en dat is het dan. En reizen op zich kost veel tijd. Ergens zijn is leuk maar ergens komen, kan echt een drama zijn.”

Stuntman

Naast al die driftklussen is hij ook stuntman, in de allereerste plaats voor de scènes met bloedstollende achtervolgingen met auto’s. “Tot nu toe heb ik in een aantal commerciële clips gespeeld en enige tijd terug alweer heb ik voor het programma Wie het laatst lacht… met Wendy van Dijk iemand die een nieuwe auto kocht in de maling genomen met een doldrieste oefenrit. Daar wil ik graag verder in komen. En daar zijn kansen op. Een voordeel dat ik heb is dat ik een scène met een achtervolging er doorgaans in minder takes op heb zitten dan iemand die minder goed kan driften.”
“Ik sta nu op het punt naar Irak te gaan om mee te werken aan een echte film. Ik doe dan de autostunts, maar ook nog wat ander stuntwerk. Daarvoor heb ik een training gehad bij iemand die onder andere veel verstand heeft van wapens, want als je een wapen moet vasthouden dan moet je dat wel goed doen.”

Geen krachtsport

Volgens Zwaneveld – en hij kan het weten – is driften, anders dan je misschien zou verwachten, geen krachtsport. “Ik zit elke dag in de sportschool, maar dat is niet omdat ik kracht nodig heb om te kunnen driften. Het is een echte behendigheidssport.”
Op de vraag of hij ook een racelicentie heeft, antwoordt hij: “Nee, ik heb geen geldige racelicentie want die geeft me geen meerwaarde. Of ik ook een goede coureur zou zijn? Tom Coronel heeft ooit gezegd: ‘Niet elke coureur is een goede drifter, maar elke goede drifter is wel een goede coureur.’ Ik geloof dat dat ook zo is. Dat heeft ermee te maken dat een drifter altijd tegen de grens van zijn limiet aan zit. Als ik met een wagen met een paar honderd pk een race zou rijden en de auto begint uit te breken dan word ik niet zenuwachtig, want dat is wat ik alleen maar doe. Ben je niet gewend dat de achterkant van je auto je voorbij komt, dan wordt het een ander verhaal.”

Driftcursus

Zwaneveld beveelt trouwens iedereen die veilig wil autorijden een driftcursus aan en slim als hij is beveelt hij driftsport.nl aan, want daar is hij aan gelinkt. "Een driftcursus is de overtreffende trap van een antislipcursus. Bij een antislipcursus laat je op het moment dat de auto uitbreekt het gas los en kijk je door het zijraam waar je heen gaat, waarna je je weg vervolgt. Je weg vervolgen is ook het principe van een driftcursus, maar alleen geef je dan gas bij. Of iedereen het kan leren? In principe wel. De een pakt het natuurlijk wat sneller op dan de ander, maar hoe dan ook is het voor iedereen een welkome aanvulling op het rijbewijs.”