Afbeelding
Foto:

Het ene rijbewijs is
het andere niet

Als het gaat over rijbewijzen dan moet de RDW behoorlijk internationaal schakelen. Want wat als iemand uit het buitenland zijn of haar rijbewijs wil omwisselen voor een Nederlands rijbewijs? Hoe check je of dat buitenlandse rijbewijs ten eerste echt is en ten tweede geldig is? Gelukkig hebben we Wim Leutscher van het Expertisecentrum Rijbewijzen in Veendam.

“Wist je dat een Zimbabwaans rijbewijs gemaakt is van verguld aluminium? En wist je dat er in elke Amerikaanse staat alleen al twee of drie soorten rijbewijzen in omloop zijn? India heeft zelfs 256 kantons, elk met een eigen rijbewijs", zegt Wim Leutscher. Nee, dat wisten we niet. Want de wereld van rijbewijzen is een fascinerende wereld op zich, die ook heel internationaal gaat. 

Ook identiteitsbewijs

"Een officieel document dat aangeeft dat je als burger een bepaald voertuig mag besturen is één ding. Maar toen op 1 januari 2005 het rijbewijs ook werd ‘gepromoveerd’ tot officieel identiteitsbewijs kwam er opeens veel meer bij kijken. Identiteitsfraude met behulp van valse rijbewijzen bijvoorbeeld is een ander verhaal (zie de voorgaande pagina's). Hier kijken we naar het buitenland."

Europees is altijd goed

Iemand uit het buitenland meldt zich op een Nederlands gemeentehuis met het verzoek zijn of haar rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands exemplaar. “Dan moeten experts die wij in dienst hebben ernaar kijken of het document origineel is en geldig. Dus dan wordt het opgestuurd naar de RDW", legt Wim uit. In het Veendamse Expertisecentrum Rijbewijzen liggen fysieke rijbewijzen uit meer dan 200 landen. “Rijbewijzen afkomstig uit EU-landen worden sowieso omgewisseld, dat is nu eenmaal afgesproken. Ook landen die behoren bij het Koninkrijk der Nederlanden worden omgewisseld. Maar er zijn ook landen waarbij we dat niet doen", aldus Wim. Zo hoef je niet te rekenen op een Nederlands rijbewijs als je met een Zimbabwaans of Chinees rijbewijs aan komt zetten.

Geen afspraken

Wim: “Met die landen zijn geen afspraken, maar er zijn uitzonderingen. Als de houder valt onder de zogenaamde 30%-regeling, dan kan het wel. Dat is een regeling voor bijvoorbeeld personeel van ambassades in Nederland.” En terwijl in Nederland een rijbewijs uit Congo niet wordt omgewisseld, is dat in België wel het geval. Omdat dat een kolonie is geweest van dat land. Kortom, een stuwmeer aan internationale afspraken hoort ook bij de wereld van de rijbewijzen. De focus in Veendam ligt op 100 procent echtheid. “Niet op 90, of 99 procent. We moeten absoluut zeker zijn van de echtheid en geldigheid van een document", aldus Wim. Een geruststellende gedachte.

Bron: RDWIjzer