Afbeelding
Foto:

Expertisecentrum Rijbewijzen RDW in Veendam

Ons uitgangspunt is: ‘Elk rijbewijs is vals, tenzij...’ 

Het Expertisecentrum Rijbewijzen van de RDW in Veendam weet alles van rijbewijzen. Nederlandse rijbewijzen, maar ook alle andere rijbewijzen op de wereld. Eigenlijk vormen rijbewijzen een wereld op zich, waarin identiteitsfraude een groot probleem is. Rijbewijsexperts Sabrina Loves en Wim Leutscher spannen zich met hun collega’s in voor een betere rijbewijswereld. 

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude met rijbewijzen is een veel groter probleem dan menigeen zich realiseert. Dat wordt duidelijk als rijbewijsexpert Wim Leutscher met een voorbeeld komt. “Er is een geval bekend van een pand dat werd gehuurd op basis van een kopie van een rijbewijs. In dat pand werd een hennepkwekerij gevestigd, en de bezitter van dat rijbewijs werd – compleet onwetend – met veel machtsvertoon van z’n bed gelicht. Hij kwam in de krant, ging in de buurt over de tong en zelfs zijn vrouw twijfelde of hij wel de waarheid sprak. Uiteindelijk werd zijn zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs: hij is dus nooit formeel vrijgesproken. Identiteitsfraude kan je je hele leven achtervolgen, terwijl iemand anders feitelijk de boef is.”

Afwijkt

“Wanneer bij de aanvraag van een rijbewijs een foto afwijkt van wat bij ons bekend is, dan wordt dat gesignaleerd, en wordt er door gespecialiseerde medewerkers nader onderzoek gedaan om te bepalen of er al dan niet sprake is van fraude. Als dat zo blijkt te zijn, wordt er uiteraard aangifte gedaan bij de politie. Intern kijken we naar de toekomst van het rijbewijs. Kan dat niet anders, of beter, dan het plastic kaartje dat we nu hebben? En hebben we – nu autonoom rijden steeds verder oprukt – in de toekomst eigenlijk nog wel rijbewijzen nodig, en in welke vorm? Dat is verre toekomstmuziek, de plannen voor digitalisering van het rijbewijs moeten in de veel nabijere toekomst vorm krijgen. Het voorkomen van fraude is daarbij altijd een van de belangrijkste speerpunten. Het is een nieuwe vorm van criminaliteit, die nog te weinig bekend is.”

Rijbewijzen vormen een wereld op zich

Marktplaats

Leutschers collega Sabrina Loves wijst erop dat identiteitsfraude ook in kleinere vormen plaatsvindt: “Denk aan verkopen op Marktplaats, het afsluiten van een telefoon- of ander abonnement, of de huur van een auto. We zien regelmatig dat mensen in problemen komen waarvan ze nooit verwacht hadden dat die hun zouden treffen. Ik hoor regelmatig van vrienden dat zoiets hun niet zal overkomen. Misschien is dat zo, maar weet dat áls het je overkomt het vaak niet over een probleem van een paar tientjes gaat. Identiteitsfraude is eigenlijk altijd een groot probleem.” 

Expertisecentrum weet alles

Omwisselen, dat is de corebusiness van het Expertisecentrum Rijbewijzen van de RDW. Dat wil zeggen, het Expertisecentrum Rijbewijzen komt in actie wanneer iemand een buitenlands rijbewijs wil omwisselen voor een Nederlands exemplaar. In 2020 werden 21.875 uit andere EU-landen afkomstige rijbewijzen omgewisseld, en nog eens 14.079 exemplaren van buiten de EU. En ja, het gebeurt weleens dat een vals rijbewijs ter omwisseling wordt aangeboden. “Van elk rijbewijs dat voor omwisseling wordt aangeboden wordt eerst gecontroleerd of het echt is."

Vervalsingen

"Ons uitgangspunt is: ‘Elk rijbewijs is vals, tenzij...’ Alleen zo kunnen we zo veel mogelijk vervalsingen signaleren. We onderscheppen nu zo’n 70 vervalste rijbewijzen per jaar", zegt Sabrina Loves. De RDW heeft mensen in dienst die speciaal zijn opgeleid om rijbewijzen te controleren. De hoogstopgeleide documentonderzoekers – de zogenaamde DOC3’ers – kennen alle details, en kunnen hun bevindingen desnoods voor de rechtbank verdedigen. Bovendien delen de documentexperts van de RDW hun kennis met andere instanties als politie en douane. Elk rijbewijs heeft zijn eigen echtheidskenmerken. 

Echtheidskenmerken

Een Nederlands rijbewijs is onder andere voorzien van een voelbaar reliëf, een transparant hologram, diverse microteksten en ultraviolet fluorescerende bedrukking. Andere landen gebruiken weer andere echtheidskenmerken, waarvan de RDW tot in detail op de hoogte blijft. “We hebben een fysieke bibliotheek met rijbewijzen uit ongeveer 200 landen. Wanneer een vervalsing wordt gesignaleerd wordt die uitgebreid gedocumenteerd, en wordt de wijze van vervalsing via alerts gedeeld met andere landen. Zo werd op basis van een vals Oekraïens rijbewijs dat in Nederland werd ontdekt in Australië een criminele bende opgerold." Rijbewijzen vormen dus een hele wereld op zich. Wim Leutscher zegt: “Ik hou me nu nog in, ik zou er úren over kunnen vertellen…” 

Bron: RDWijzer

Afbeelding