Een aantal bespiegelingen

Op weg naar de zomervakanties moeten mij een aantal bespiegelingen van het hart.

Allereerst: we hebben de voorzitters van de vier geregistreerde brancheverenigingen gevraagd hun licht te laten schijnen over de afgelopen periode en om vooruit te kijken naar de toekomst. Dat laatste is nogal een opgave, dat beseffen we best, en het blijkt dat zelfs deze vier goed ingevoerde branchemensen niet weten wat er op ons afkomt. Dat is best lastig sturen.

Op de grens van de zomervakantie blijkt tot nu toe dat corona niet heeft gezorgd voor grote aardverschuivingen. Alle grote jongens zijn er nog en onder de kleine rijschoolhouders zijn er afgevallen, maar ook bij gekomen. Wat dat laatste betreft: blijkbaar oefent deze branche nog steeds een aantrekkingskracht uit op nieuwkomers en die moeten we koesteren. Zij zijn immers de toekomst. En, niet onbelangrijk, zij zijn diegenen die blijkbaar willen dealen met de gevolgen van het rapport 'Van rijles naar rijonderwijs' van Emile Roemer.

Nu we het daar toch over hebben: de schertsvertoning die de kabinetsformaties tot op heden is, gaat ook sporen trekken in rijscholenland. Want bestuurlijk worden er geen nieuwe besluiten genomen en dus ligt ook de uitwerking van dit rapport stil. Demissionair minister Van Nieuwenhuizen van I&W heeft laten weten in elk geval te willen beginnen. Nu hebben wij ook niet alle informatie, maar bij ons weten ligt het allemaal stil en dat zal de eerstkomende twee zomermaanden niet anders gaan worden.

Wat de tweede helft van 2021 gaat brengen weet dus niemand echt, maar we weten wel dat elke rijschoolhouder langzamerhand op z'n tenen loopt. Corona heeft immers veel teweeggebracht en het is te hopen dat een hoge vaccinatiegraad in ons land ervoor gaat zorgen dat we nooit meer een lockdown voor onze kiezen krijgen. En ja, ik heb beide prikken al binnen en ja, ik ben daar blij mee.

Voor nu wens ik iedereen een prettige vakantie en ik hoop dat iedereen de batterij weer kan opladen om de komende tijd full swing erin te gaan.