Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Examinator ben je niet zomaar

Het CBR is druk met de werving van liefst honderd examinatoren om het stuwmeer met in te halen examens weg te werken. Maar waar moet je eigenlijk aan voldoen? Wat verdien je? En hoe groot is de kans dat je examinator wordt als je het traject in gaat? Een aantal antwoorden.

Hoe heet het project om 100 nieuwe examinatoren te werven?

‘Wisselen van baan’ zo wordt het project genoemd. Het CBR heeft er een website voor opgezet, is actief op sociale media en er is ook een video waarin wordt uitgelegd hoe leuk en uitdagend deze baan is.

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

De sollicitatieprocedure gaat bepaald niet over één nacht ijs, met een brief- en cv-selectie, een online-assessment, online-kennismakingsgesprek en rollenspel met een acteur en aansluitend gesprek met de examenmanager. En dan ook nog een rijtest, als afronding van het hele traject.

Over welke talenten – dat wordt tegenwoordig heel modieus 'skills' genoemd – moet je beschikken?

'In een momentopname beoordeel jij en leg je uit of iemand wel of niet klaar is om aan het verkeer deel te nemen'

Daarvoor gaan we naar de website van het CBR waarop onder andere staat: ‘Als examinator bezit je een uitzonderlijke dosis inlevingsvermogen, communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. Ook haal je alles uit de kast om kandidaten op hun gemak te stellen en steeds weer te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Dit zijn vaardigheden die ook van pas komen om uitslagen op een heldere en respectvolle manier mee te geven; ook wanneer dit betekent dat een kandidaat gezakt is. In dit geval weet je een negatief gevoel in een positief gevoel om te zetten. Voor een zelfverzekerde volgende poging waarbij iedereen een gelijke en respectvolle behandeling krijgt.’

En ook: ‘Als examinator ben je van alle markten thuis: uitslagen helder overbrengen, omgaan met weerstand en sociale druk en het bewustzijn van jouw positie. Je bent namelijk het visitekaartje van het CBR. Je hebt uitstekende kennis van wet- en regelgeving, een vereiste binnen het CBR. In een momentopname beoordeel jij en leg je uit of iemand wel of niet klaar is om aan het verkeer deel te nemen. Een hele verantwoordelijkheid.’

Waar moet je aan voldoen?

Het is een beste waslijst waar een kandidaat aan moet voldoen: in elk geval een havo- of mbo4-diploma, een B-rijbewijs dat je minimaal 10 jaar geleden hebt behaald (deze twee worden een harde eis genoemd). Beschik je ook over andere categorieën? Dan is dit een pluspunt, uitstekende rijvaardigheden en veel rijervaring, een goed oordeelsvermogen en een objectieve blik en een goede beheersing van het Nederlands, zowel mondeling als schriftelijk.

Wat stelt het CBR daar tegenover?

Je kunt rekenen op een jaarcontract met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd, een salaris van € 3.406,13 bruto per maand met groeimogelijkheden tot € 4.497,28 bij een fulltimedienstverband (36,67 uur per week), prima secundaire arbeidsvoorwaarden waaronder een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en een overwerkregeling, een interne fulltime-opleiding van 3 maanden. Daarna kun je ook parttime werken met een minimum van 3 hele werkdagen per week, een korte reistijd naar en van werk. Om dit te waarborgen staat zelfs in de CBR-cao dat je maximaal in een straal van 40 km rond de examenlocatie moet wonen. Ook dit is een harde eis. Ten slotte krijg je een leaseauto.

Als je solliciteert, heb je dan een grote kans dat je de eindstreep haalt?

De ervaring van het CBR is dat er van de honderd sollicitanten uiteindelijk één nieuwe examinator overblijft.

Stel dat je het niet haalt, maar dat het CBR je wel heeft gegrepen. Kun je dan nog in aanmerking komen voor andere functies binnen het CBR?

Dat kan, want het CBR zoekt veel meer nieuwe medewerkers dan alleen examinatoren. We noemen medisch adviseur of medewerker gezondheidsverklaring, ICT’ers op alle denkbare niveaus, staf- en beleidsfunctionarissen, managers en administratief personeel.