Afbeelding

‘Lockdowns doen nog altijd veel pijn in de branche’

Algemeen

De hele wereld heeft met de voorbije coronacrisis heel wat voor de kiezen gekregen, de rijscholenbranche is niet uitgezonderd. De branche kreeg twee lockdowns te verwerken en momenteel kampt de sector nog steeds met de naweeën van die donkere periode. Maar hoe heeft de branche deze verteerd? Zijn er veel rijscholen omgevallen? Gaan er nog rijscholen wegvallen? Die en meer vragen legden we voor aan de voorzitters van de brancheverenigingen, te weten Arno Smits (BOVAG), Roger Keijbeck (FAM), Jos van Zuylen (VRB) en Jos Post (LBKR). De antwoorden vormen een mooie barometer. 

Is de constatering juist dat, nu de stofwolken van corona enigszins zijn neergedaald, de tweede lockdown minder pijn heeft gedaan in de branche dan waarvoor was gevreesd of bereiken jullie andere geluiden?

Arno Smits, voorzitter BOVAG: “De pijn is zeker niet minder groot geweest, want de tweede lockdown duurde langer en er was veel onzekerheid, omdat de opstartdatum telkens verschoof. Bovendien waren we nog volop bezig met het wegwerken van achterstanden als gevolg van de eerste lockdown toen de tweede er plotseling overheen kwam. Dat leidde sowieso tot heel veel extra werk achter de schermen en daarnaast veel onbegrip bij leerlingen, omdat wachttijden alleen maar opliepen. Een opvallende ontwikkeling is dat de belangstelling voor AM acht..