Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Expertgroep denkt mee om slagingspercentage te verhogen

Er moet alles aan gedaan worden om de rijschoolbranche na de hectische coronaperiode zo gezond mogelijk te houden en daarom is het maar goed dat de vergaande maatregelen die het CBR eerder voorstelde voorlopig van tafel zijn. De vergaande maatregelen die het CBR eerder voorstelde, zouden, zo stellen zij, grote impact hebben op de planmatige en financiële bedrijfsvoering van rijscholen. "Zelfs zodanig dat velen vrezen voor hun voortbestaan. Sowieso ontstaan er onoverkomelijke praktische problemen voor leerlingen die momenteel al vergevorderd zijn met de rijopleiding."

Deze mening hebben de vier brancheverenigingen BOVAG, VRB, LBKR EN FAM, die onlangs het CBR een aantal voorstellen hebben gedaan om het gemiddeld slagingspercentage op te krikken. Dat doen zij namens de zogenoemde expertgroep, waar de vier voorzitters in zitten, plus de ANWB. Dit gebeurde aan de vooravond van de technische briefing door het CBR in de Tweede Kamer op 25 mei. Hierbij zei Alexander Pechtold, algemeen directeur van het CBR, dat het gemiddeld slagingspercentage eerste examens momenteel op iets meer dan 52 procent ligt, waardoor de zogenoemde paardenmiddelen (tijdelijke afschaffing van de ttt en faalangstexamens en het opschorten van 2toDrive) voorlopig van tafel zijn.

Lijst delen

De verenigingen vragen het CBR onder andere om een lijst te delen met de meest voorkomende punten waarop examenkandidaten zakken, zodat instructeurs op basis hiervan getraind kunnen worden. Deze lijst kan tevens dienen als onderdeel van de bijscholing Rijprocedure, die in de ogen van de expertgroep wellicht verplicht zou moeten worden.

Geen theoriecertificaat, toch TTT

Aangezien er nog lange wachttijden zijn voor theorie-examens en er lang een verbod is geweest op klassikale theorieles, stellen BOVAG, FAM, VRB en LBKR voor om kandidaten zonder theoriecertificaat evengoed een TTT te laten afleggen. Hierdoor ontstaat er geen onnodige vertraging in een modulaire opleiding of RIS, die juist weer leidt tot een hoger slagingspercentage. In dat kader vragen de brancheorganisaties ook om een behaalde vrijstelling voor bijzondere verrichtingen geldig te laten zijn totdat het rijbewijs is behaald. Op die manier worden RIS en TTT door de consument eerder als standaard geaccepteerd, meent de expertgroep.

Experiment

De branchevertegenwoordigers juichen tevens een experiment toe waarin rijinstructeurs worden geschoold en begeleid in het examen-gereed-verklaren van een kandidaat. Dit voorkomt dat leerlingen die in feite bij voorbaat kansloos zijn tóch beslag leggen op examencapaciteit.

Snorfietsers moeten aan de helm

Alle snorfietsers moeten vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en –gewonden onder snorfietsers omlaag gaat. De ministerraad heeft er mee ingestemd dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dit voorstel aan de Tweede Kamer zendt.

Dit betekent dat alle snorfietsers en passagiers dan net als alle bromfietsers een helm op moeten. Een snorfiets herken je aan een blauwe kentekenplaat, een bromfiets heeft een gele kentekenplaat.
Verschillende partijen en snorfietseigenaren hebben aangegeven een motorfietshelm te zwaar en te weinig ventilerend te vinden voor sommige soorten snorfietsen. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat TNO laten kijken naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm.

Als de uitkomsten van het onderzoek naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm positief zijn dan is het voor snorfietsers dus mogelijk om niet alleen de bromfietshelm te kiezen, maar ook de speed-pedelec helm. Naar verwachting zal de helmplicht 1 juli 2022 in werking treden. Zo heeft iedereen de tijd om een keuze te maken die past bij zijn of haar snorfiets.

Nog meer verschillen

Het kabinetsvoorstel gaat vooralsnog alleen om de helmplicht, maar er zijn nog meer zaken waarmee rekening moet worden gehouden.
Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat bromfietsers binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden, en buiten de bebouwde kom op het fiets-/bromfietspad. Alleen op erg drukke wegen binnen de bebouwde kom waar ook nog eens hard wordt gereden door het autoverkeer, wordt aanbevolen om bromfietsers op het fiets-/bromfietspad te laten rijden.? Zo rij je met een snorfiets op het fietspad of, het fiets/bromfietspad. De rijbaan is toegestaan als een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Op het onverplichte fietspad mag je alleen met een snorfiets? met elektromotor of uitgeschakelde verbrandingsmotor komen.?
Er is ook verschil in snelheid. Met een bromfiets mag je binnen de bebouwde kom op het fiets/bromfietspad maximaal 30 km/uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat maximaal 40 km/uur. Op de rijbaan mag je met een bromfiets maximaal 45 km/uur. Met een snorfiets mag je nooit sneller dan 25 km/uur.

Een kwartiermaker kan weg bereiden naar uitwerking plan Roemer

Stel een zogeheten kwartiermaker aan die nu al kan beginnen met de uitgangspunten uitvoering van het rapport ‘Van rijles naar rijonderwijs’ van Emile Roemer. Op die manier gaat er geen tijd verloren. Of dit advies wordt opgevolgd is nog ongewis, maar feit is dat de Kamer niet kan wachten met de uitvoering van het rapport van Roemer.

Dit advies kwam van Alexander Pechtold tijdens zijn technische briefing in de Vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Pechtold is een verklaard voorstander van vrijwel alle adviezen die in het rapport van Roemer staan en kan niet wachten totdat wordt gestart met de uitvoering. En om geen tijd verloren te laten gaan, drong hij aan op een kwartiermaker.

Tweede Kamer wil gasgeven met uitwerking voorstellen Roemer

Ook Emile Roemer kreeg spreektijd in de commissie (in een sessie een uur na Pechtold). Nadat Roemer uitvoerig had verteld over de aanleiding voor het rapport en de belangrijkste ins en outs (Rij-instructie heeft er meerdere malen uitgebreid over geschreven) was het woord aan de Kamerleden. En daaruit blijkt vooral dat de Tweede Kamer niet wil dralen met de uitvoering, zoals ook al eerder in een motie is vastgelegd. Deze motie is ingediend door Kiki Hagen van D66.
Maar er zijn wel vragen.

Peter de Groot (VVD) bijvoorbeeld ziet als liberaal een rijscholenregister niet meteen zitten vanwege de mogelijke extra rompslomp en lastenverzwaring voor ondernemers. Ook vraagt hij zich wat de toegevoegde waarde is wanneer er eisen aan de bedrijfsvoering worden gesteld. Roemer antwoordde dat het wat hem betreft simpel is: als je je niet aan de normale spelregels houdt die horen bij een bedrijfsvoering, dan hoor je in de branche niet thuis. “Hiermee maken we misbruik onmogelijk.”

Mogelijkheid om foute instructeurs aan te pakken ontbreekt

Jaap Uijlenbroek, de trouwe secondant van Roemer, liet in dit verband weten dat er momenteel rijschoolhouders zijn die lesgeven met onbevoegde instructeurs om dan vervolgens op het examen te komen met een instructeur die wel bevoegd is. “Met een goede administratie wordt dit inzichtelijk en nu ontbreekt de mogelijkheid om foute rijschoolhouders aan te spreken. Op die manier kunnen de rotte appels uit de mand worden gehaald.” Roemer liet weten dat er rijschoolhouders zijn die er hun verdienmodel van hebben gemaakt om via herexamens zoveel mogelijk geld te verdienen.

Branchekoepel is enorme stap voorwaarts

Jaco Geurts (CDA) is vooral (weer) geschrokken door de verhalen van Pechtold en Roemer over de branche en hij vroeg onder andere of Roemer ook een oplossing heeft voor de slechte organisatiegraad en -bereidheid binnen de branche. Roemer antwoordde hierop dat volgens zijn informatie alle brancheorganisaties bezig zijn om een koepel op te zetten zodat de slagkracht van de branche groter wordt. Kiki Hagen (D66) had alleen complimenten voor het rapport van Roemer.

Lobby om automaatcode te schrappen

Het Gelders Energie Akkoord (GEA), de Vereniging Elektrisch Rijders (VER) en brancheorganisatie BOVAG zijn een actieve lobby gestart de automaatcode te laten vervallen. Deze code, die in Duitsland al bij wijze van proef is geschrapt, is een grote sta-in-de weg bij een verdere uitrol van de elektrische auto als lesvoertuig.

Het GEA start in Gelderland met pilots om de elektrificatie van rijopleidingen te versnellen. Momenteel worden er drie pilots uitgevoerd waarin zowel aspirant-bestuurders als rijschoolhouders worden meegenomen in de beweging naar elektrisch rijden. Rijschoolhouders in Gelderland ontvangen informatie over zowel de praktische als de economische aspecten van elektrisch lessen tijdens speciaal georganiseerde ‘e-lesdagen' komend voorjaar. Ook worden voor de lespraktijk elektrische lesauto's als deelauto ter beschikking gesteld.
Een grote hobbel in deze beweging is de zogeheten ‘code 78'; een beperking op het rijbewijs waarmee je alleen in een automaat mag rijden. Het GEA-netwerk maakt zich daarom samen met de VER en BOVAG sterk om ‘code 78' te laten vervallen, die daarvoor al een actieve lobby voeren.

Afbeelding
Afbeelding