Bij maaltijdbezorgers gaat het om de mentaliteit

Verbaasd. Dat is de omschrijving van mijn gemoedstoestand toen ik las dat Thuisbezorgd.nl een nieuwe verkeersopleiding voor haar bezorgers gaat organiseren, in samenwerking met TeamAlert. Voor het geval u niet weet wie of wat TeamAlert is: dat is een stichting dat promotie bedrijft om jongeren veiliger door het verkeer te laten bewegen. Een nobel streven, maar in mijn ogen slaat Thuisbezorgd.nl hiermee de plank mis.

TeamAlert is om te beginnen generalist, heeft overal een beetje verstand van, maar is geen specialist in opleiden. Dat zijn wij, rijschoolondernemers, of althans, dat behoren wij te zijn. En dat is een gemiste kans.

Als dit voorbeeld eventueel door andere partijen wordt gevolgd, dan hoop ik dat ze de goede rijschoolhouder met kennis van zaken op het gebied van scooter- en bromfietsopleidingen weten te vinden. Terzijde: het zegt natuurlijk ook wel iets over onze branche dat ze niet aan ons denken. We hebben nog een hoop missiewerk te doen.

Overigens denk ik niet dat een online training, want dat is het, iets gaat bijdragen aan het rijgedrag van de thuisbezorgers. Tijdens de training krijgen de bezorgers beelden te zien van een bepaalde verkeerssituatie en dan moeten ze vertellen waar het gevaar schuilt. Als het goed is weten ze dat al lang, want ze beschikken over een brommerrijbewijs.

Maar het gaat niet om kennis. Het gaat om mentaliteit en iedereen weet dat maaltijdbezorgers alle regels aan de laars lappen. Als je ziet hoe die jonge gasten door het verkeer manoeuvreren, dat is echt levensgevaarlijk., Verkeersregels? Ze lachen erom. Dat los je niet op met een cursusje op je smartphone. Allereerst betere handhaving. Word je gepakt met een opgevoerde brommer dan meteen inleveren. En de werkgever moet zijn verantwoordelijkheid nemen door iemand die, bijvoorbeeld, twee keer tegen een bon is aangelopen de laan uitsturen.

In het verlengde hiervan: ik ben heel benieuwd wat de helmplicht voor snorfietsers die op 1 juli volgend jaar ingaat teweeg gaat brengen. En ik vraag me vooral af of er ook nagedacht is over andere regels. Moeten snorfietsers vanaf dan ook in heel Nederland op de rijbaan, zoals nu al in Amsterdam regel is? Als dat zo is, dan is het enige verschil nog de maximum snelheid, maar het lijkt me dat er maar heel weinigen dan nog kiezen voor een snorfiets. Voor de snorfiets is dit einde oefening. Of het die kant op gaat? We zullen het zien.