Afbeelding
Foto:

'De branche moet keihard aan de slag om eenheid te creëren'

Dit interview met Ruud Rutten is afgenomen door Roger Keijbeck, voorzitter van de FAM.

Is de Alliantie Samen Sterk de laatste maanden nog actief bezig geweest ?

Ja zeker. Ook wij zijn niet meer fysiek bij elkaar geweest vanwege corona maar er wordt wel degelijk nog flink getrokken aan de kar. Neem bv het rode team. Het team wat zich bezig houdt met de opleiding en bijscholing van de rijinstructeur. Zei zijn nog steeds bezig met het uitdiepen van de voorstellen. Het witte team, de modulaire opleiding en de vernieuwde route naar het rijexamen wordt al uitgebreid besproken in de werkgroep Roemer maar is ook positief ontvangen bij de Kamerleden in Den Haag.

Het blauwe team waaruit een koepel moet ontstaan waarin we gaan werken naar een organisatie die zich sterk moet maken voor de belangen van de hele branche komt ook op gang en de eerste gesprekken staan op de agenda. Uiterst belangrijk wat mij betreft. Ook de branche zal keihard aan de slag moeten om eenheid te creëren en eindelijk één organisatie moeten neerzetten die opkomt voor alle rijscholen. Zodat er namens de gehele branche uit een mond wordt gesproken en zodat bv het CBR I&W maar ook IBKI en anderen niet met 10 verschillende organisaties met 10 verschillende zienswijze hoeven te overleggen.

Ben je ook nog druk bezig geweest in de groepen ?

Uiteraard ben ik ook druk bezig geweest in de bereiding groep van Emile Roemer waar ook weer bijna iedereen van de Alliantie bij betrokken was.

Een mooi advies rapport van deze werkgroep moet ik zeggen. Chapeau voor Emile en zijn team voor wat ze in zo n korte tijd neergezet hebben.

De minister is enthousiast. De Kamer is enthousiast. En er is een motie aangenomen om snel aan de slag te gaan.

Wat kun je nog over de FAM vertellen op dit moment ?

Na enige commotie over mijn opvolging binnen de FAM (onduidelijkheid over het tellen van maar liefst 30 stemmen, hoe krijg je het voor elkaar?) is de rust binnen de FAM terug.
Gebleken is dat Zoom of teams vergaderingen makkelijk en soms noodzakelijk maar ook effectief kunnen zijn. Maar er zijn toch onderwerpen waar fysieke aanwezigheid echt gewenst is. Het kiezen van een nieuwe voorzitter is er een van. Soms moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. Soms moet je mensen zien om hun verhaal te kunnen lezen en begrijpen doormiddel van woorden en uitdrukkingen.

Deze fysieke vergadering verliep dan ook vlot en soepel en snel was de FAM weer in bezit van een nieuwe leider en boegbeeld. Deze nieuwe voorzitter is vlot en voortvarend aan het werk gegaan met zijn behoorlijk klein maar zeker jong team van mede bestuurders. Ja de FAM leeft weer. Na de vreselijke corona periode hopen we eind juni samen het glas te kunnen heffen met een BBQ op een mooie FAM toekomst.

Hoe zie je de toekomst tegenmoet ?

Voor de toekomst van de branche maar ook voor de FAM zie ik het helemaal zitten. Er komen een paar spannende jaren aan. Jaren waar hard gewerkt moet worden en waar veel zal veranderen in de totale branche. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit FAM bestuur er is voor alle leden. Maar ook voor de totale branche. De FAM zal een belangrijke speler zijn als het gaat om beroepsopleidingen.

Ik wens jouw als mijn opvolger en je mede bestuurders dan ook veel succes.