'Onder deze voorwaarden denk ik niet dat ik in deze branche wil blijven werken'

En daar lag hij in mijn mailbox. Het langverwachte rapport van de commissie Roemer. Het is een behoorlijk verhaal geworden. Geen ambtelijke taal maar echt goed leesbaar. Complimenten!

Of ik er blij van word? Ik moet eerlijk bekennen dat bij het lezen van het stuk het toch begon te kriebelen. Staat de branche er echt zo slecht voor? Zijn al deze maatregelen echt nodig? Ik heb voor de heer Roemer veel respect en ook voor het werk dat hij verzet heeft maar heeft hij zich niet teveel laten inpakken door de doemdenkers binnen onze branche. Er gaat toch heel veel gewoon goed?

In het rapport staat heel veel. Teveel om hier allemaal op in te gaan. De grote lijn is eigenlijk dat er een nieuwe commissie moet komen. De Curriculum-commissie-Autorijonderwijs. Kortweg CCA Deze commissie krijgt heel veel macht. Zo mogen zij o.a. een uniform nationaal leerplan opstellen waar iedere rijschool mee moet gaan werken. Zij moeten toezicht gaan houden op rijscholen en examinering. Een rijscholenregister opzetten, een garantiefonds opzetten. Toezicht houden op de examinering door het CBR en IBKI. Ook moet er van iedere kandidaat een portfolio bijgehouden worden. Dit wordt een commissie met wel heel veel werk en heel veel macht. In ieder geval ben ik gezien de ervaringen met CBR en IBKI wel blij dat er over een onafhankelijke commissie gesproken wordt. Van een uniforme leermethode word ik niet vrolijk. Iedere leerling is anders, leert op een andere manier en ook tussen instructeurs zit veel verschil in opleidingsstijl. Dit kan je niet allemaal in 1 vat gieten.

Voor mijzelf vind ik het een lastig verhaal. Aan de ene kant begrijp ik best dat er wat moet gebeuren in de rijschoolbranche. Aan de andere kant leid ik al heel lang leerlingen naar eer en geweten op. Mijn bedrijf loopt goed, mijn leerlingen slagen leuk en zijn tevreden. Waarom moet ik geconfronteerd worden met al die maatregelen? Waarom is het niet mogelijk om alleen slechte opleiders en misstanden aan te pakken en de goede met rust te laten.

Ja, ik heb het gelezen. Ik moet er beter van worden. Het aantal instructeurs zal afnemen en de lesprijs zal omhoog gaan. Ergens anders lees ik overigens weer dat de rijopleiding voor de consument niet duurder zal worden. De hogere lesprijs die wij vanwege onze stijgende lasten moeten doorberekenen wordt voor de kandidaat gecompenseerd doordat hij of zij ineens minder lessen nodig blijkt te hebben. Hoe dan? Omdat wij ineens fantastisch opleiden. Wie heeft dat de minister ingefluisterd? Houd jezelf voor de gek, maar mij niet.

Hoeveel concessies moet ik doen voor een betere branche en betere werkomstandigheden? Voor mij is de vrijheid van onderwijs en de vrijheid die het ondernemen mij biedt heel belangrijk. Ik vind dan ook dat genoemde maatregelen in het rapport te ver gaan. Als instructeur moet ik al schipperen tussen een CBR, dat vergeten lijkt te zijn wie de klant is, een IBKI waarvan ik de hete adem in de nek voel, de ouders van mijn kandidaat die mijn kandidaat eerder examen gereed vinden dan ik, en uiteraard de kandidaat zelf. Moet daar nu ook nog een CCA bij komen inclusief alle administratieve lastendruk? Hoe gek willen we het hebben?

Beste lezer, het kan allemaal nog wel even duren voor de minister er mee aan het werk gaat. Zeker nu het kabinet demissionair is. Maar dat geeft even tijd. Tijd om een plan te bedenken. Geen plan van 99 pagina’s. Ik ga voor een exit strategie. Tijd om het roer om te gooien. Hoe leuk het werk ook is: voor mijzelf denk ik niet dat ik onder deze voorwaarden in de rijschoolbranche wil blijven werken.