Opgelucht en verbaasd.

De theorie-examens mogen weer van start vanaf vandaag (28-04) en dat was hoognodig, de vijver begon bij vele op te drogen en kandidaten door laten lessen zonder perpectief dat lijkt me niet erg fair. Ik ben dan ook opgelucht met dit nieuws zowel voor de kandidaten als voor ons als rijscholen.
De uitdaging is nu nog om de kandidaten goed en eerlijk ter informeren en te wijzen op het feit dat er dagelijks capaciteiten wordt bijgezet en wellicht men dus eerder examen kan doen dan in eerste instantie gepland. Wij adviseren om ook eens te kijken bij een examenlocatie die verder van de deur ligt dan de dichtstbijzijnde .

Verbaasd ben ik over het feit dat er zomaar weer nieuwe partijen zijn die vinden dat de huidige branchepartijen niets of te weinig doen en vinden zelf een branchevereniging te moeten oprichten. Oké we leven in een vrij land en een ieder mag dit doen, maar wat ik niet begrijp dat men zich niet aansluit bij een van de bestaande partijen en kijken of zij daardoor de door hen gewenste koers kunnen veranderen. Volgens mij ligt er nu een gevaar op de loer, hoe meer partijen waar het CBR en I&W mee in gesprek moet, hoe lastiger het zal worden. Sterker nog dit was al soms lastig met de 4 brancheverenigingen die er nu zijn. Maar goed ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik denk hoe meer de verdeeldheid er gaat zijn hoe minder we voor elkaar krijgen. Ik ben niet van de politiek, maar ik zie daar een verbluffende overeenkomst met vele versplinteringen, en zoals ik het zie gaat het daarmee niet echt vooruit.

Maar serieus, door dit soort berichten wordt het wel steeds moeilijker om nog even vol te houden. Ook mogen we nog steeds maar aan 1 bromfiets en motorleerling, wat natuurlijk een bizarre niet uit te leggen situatie is. Dit hebben we dan ook in een gezamenlijke call zeker kenbaar gemaakt bij het ministerie.
Zo zijn er nog andere dingen waar we over kunnen klagen, en daar zijn we best goed in, maar ik denk dat we ook blij mogen zijn dat we ondanks een aantal beperkingen en zaken die het zeker niet gemakkelijk maken weer ons vak mogen uitoefenen.
We hebben met zijn allen een flinke klus te klaren, gezien de forse wachtlijsten bij veel rijscholen, en kunnen nu gaan werken aan herstel van onze financiële buffers, hierdoor bestaat het risico dat men zich over de kop gaat werken, en of men daar gelukkig van wordt valt te bezien.
Met de zomer in het verschiet, kunnen we wellicht stiekem al gaan denken of, waar en wanneer we op vakantie willen gaan. Het leven moet immers ook een beetje leuk blijven.

Jos van Zuylen
Voorzitter VRB