In de beleving van Emile Roemer krijgt de CCA onder andere de volgende taken:

Ten aanzien van het verkrijgen van het rijbewijs B:

- Het vaststellen van het leerplan rijbewijs B omvattende de leerinhoud en de leermethoden voor rijlessen voor theorie en praktijk in een verplicht standaard nationaal leerplan rijbewijs
- Het up-to-date houden van dat leerplan rijbewijs B.
- Het bepalen van de exameninhoud rijbewijs B in het verlengde van het leerplan op basis van input vanuit het CBR.
- Het bepalen van de leerinhoud en leermethoden voor de opleiding tot examinator als ook de bijscholing in een verplicht standaard nationaal leerplan Examinatoren rijbewijs B op basis van input vanuit het CBR.
- Het ontwikkelen en in stand houden van een verplicht te gebruiken landelijk (digitaal) leerlingvolgsysteem waarin de leervoortgang van elke rijleerling wordt vastgelegd. Ook tussentijdse toetsen en overige relevante informatie over de leervoortgang van de leerling wordt in het leerlingvolgsysteem opgeslagen.

Ten aanzien van het verkrijgen van het WRM-certificaat:

- Het vaststellen van de inhoud en methoden (inclusief stage) voor de opleiding van rijinstructeurs om het WRM-certificaat te krijgen op basis van input vanuit het IBKI. Dat geldt ook voor de inhoud en methode die nodig zijn voor bijscholing in een verplicht standaard nationaal leerplan Rijinstructeurs.
- Het up-to-date houden van dat leerplan Rijinstructeurs, mede op basis van input van het IBKI.
- Het vaststellen van de exameninhoud voor Rijinstructeurs op basis van input van het IBKI.
- Het vaststellen van de leerinhoud en leermethoden voor de opleiding tot examinator en voor de bijscholing in een verplicht standaard nationaal leerplan Examinatoren Rijinstructeursopleidingen op basis van input van het IBKI.

Ten aanzien van de docenten rijinstructeurs en examinatoren:

- Het vaststellen van de leerinhoud en de leermethoden voor de docenten van de rijinstructeursopleidingen en voor de bijscholing in een verplicht standaard nationaal leerplan Docent Rijinstructeursopleiding op basis van input van het IBKI.
- Het bepalen van de leerinhoud en de leermethoden voor de docenten van de Examinatoropleidingen en voor de bijscholing in een verplicht standaard nationaal curriculum Docent Examinatoropleiding op basis van input van het IBKI.

Erkenning van en toezicht op rijscholen:

- Het vaststellen van de bedrijfsvoeringsvereisten waaraan rijscholen moeten voldoen. Het gaat hierbij om administratieve eisen zoals: a. goede registratie van alle leerlingen en lesmomenten; b. goede vastlegging van alle financiƫle transacties i.r.t. alle leerlingen en lesmomenten; c. goede vastlegging welke rijinstructeur wanneer welke leerling les heeft gegeven; d. goede vastlegging van alle rijinstructeurs waarmee wordt gewerkt, inclusief de vaststelling dat ze WRM-bevoegd zijn.
- Houden van toezicht op rijscholen ten aanzien van de bedrijfsvoeringsvereisten en het voldoen aan het nationaal leerplan, inclusief het nemen van maatregelen indien nodig.
- In stand houden van rijscholenregister dat publiekelijk toegankelijk is.

Overig:

- Het organiseren en in stand houden van een landelijke klachtenregeling over rijscholen, rijinstructeurs, examinatoren en docenten.