Afbeelding
Foto: Hans Peijs

'Aanpassingen leverden onvoldoende kwaliteitsverbeteringen op'

In het rapport worden uitspraken niet geschuwd. Een aantal belangrijke quotes die treffend zijn voor het eindresultaat vindt u hier.

Slagingspercentage is relatief laag

"Het slagingspercentage voor zowel theorie- als praktijkexamens is relatief laag. Vernieuwing blijkt nauwelijks van de grond te komen, waardoor de sector moeizaam de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen kan volgen."

Sector is zelf ook ontevreden

"De sector zelf is ook ontevreden met deze situatie en heeft geprobeerd om veranderingen door te voeren, onder meer bij monde van de Alliantie Samen Sterk. Aanpassingen tot nu toe blijken onvoldoende kwaliteitsverbeteringen voor het vak van rijinstructeur, de rijopleiding en de rijscholen te hebben geboden. Ook de veranderingen in de Wet rijonderricht motorrijtuigen (WRM) die tot nu toe zijn doorgevoerd, hebben geen kentering gebracht."

Lesprijs is te laag

'De voorgestelde maatregelen zullen een gering kosteneffect voor de consument hebben'

"Veel consumenten maken een afweging op basis van prijs. Dit leidt tot een sterke concurrentie op de lesprijs. Als gevolg daarvan staan rijscholen onder druk om sterk op de kosten te sturen waardoor de kwaliteit van de lessen ondergeschikt raakt aan het geld dat ermee wordt verdiend. De huidige gemiddelde lesprijs per uur van € 42 inclusief btw is te laag om met een normale werkweek een modaal inkomen inclusief pensioenvoorziening te kunnen verdienen."

Er zijn signalen van stagefraude

"Ook ten aanzien van de opleiding tot rijinstructeur is sprake van een examengestuurd systeem. Het is relatief makkelijk om als rijinstructeur aan de slag te gaan. Daarvoor is een WRM-certificaat nodig en moet een examentraject bij het IBKI worden doorlopen. In het algemeen volstaat een opleiding van ongeveer een half jaar bij een van de private opleidingsinstituten inclusief stageperiode. Er zijn signalen van stagefraude en er zijn slechts beperkte bijscholingsvereisten."

Waardering voor vak rijinstructeur moet verbeteren met een daarbij behorend inkomen met normale werkuren

"Het doel van dit advies is een betere en gegarandeerde opleidingskwaliteit door rijscholen te bieden, waardoor de verkeersveiligheid wordt verbeterd, de slagingskans toeneemt en de consumenten in bescherming worden genomen tegen uitwassen in de sector. Daarnaast moet ook de waardering voor het vak van rijinstructeur verbeteren en evenals het daarbij behorende inkomen met normale werkuren. Het is nodig om een fundamentele verandering aan te brengen om de gewenste kwaliteitsverbetering over de volle breedte te kunnen realiseren: van opleiding door de rijscholen tot en met examinering door het CBR, van opleiding tot rijinstructeur tot en met examinering door het IBKI. Om structurele verbeteringen in de autorijscholensector tot stand te kunnen brengen, is een fundamentele verandering nodig: een omslag van een examengestuurd systeem, waarin de inhoud van de rijopleiding bijna uitsluitend wordt bepaald door de inhoud van het rijexamen, naar een examen- en opleidingsgestuurd systeem."

Met maatregelen wordt toetreding minder makkelijk

"De verwachting is dat als gevolg van deze 19 maatregelen de toetreding voor rijinstructeurs en rijscholen minder makkelijk wordt, waardoor de concurrentiedruk zal afnemen en eenzijdige prijsconcurrentie ten koste van de kwaliteit verminderd. Daardoor verbetert de inkomenspositie van de rijdocent. Het is echter op voorhand niet duidelijk hoe groot die prijsverandering gaat zijn. Voor de consument is het belangrijk dat het rijexamen betaalbaar blijft."

Gering kosteneffect

"De voorgestelde maatregelen zullen een gering kosteneffect voor de consument hebben. De meerkosten (zoals de kosten voor de CCA, de extra toetsmomenten en de mogelijk oplopende lesprijs per uur) worden grotendeels gecompenseerd door minderkosten, zoals het feit dat er minder examens nodig zijn om te slagen (hogere kans om te slagen) en mogelijk minder rijlessen.
Ervaringen met de rijopleiding in stappen laten dat ook zien. De gemiddelde kosten voor het halen van een rijbewijs bedragen momenteel ongeveer € 2.500 voor het hele traject, inclusief examenkosten. De direct aanwijsbare kostenstijging betreft de kosten voor de CCA en dat is ongeveer 1 à 1,5% van de totale kostprijs van het halen van een rijbewijs."