Na woorden nu daden

'Van rijles naar rijonderwijs'. Zo heet het rapport waarmee de commissie onder leiding van oud-politicus Emile Roemer kwam. Jammer genoeg kan het rapport maar één titel hebben, maar er zijn er nog meer denkbaar. 'Puinruimen in de rijschoolbranche: nu gaat het beginnen' had gekund. Of 'Rijschoolbranche verandert voorgoed.' En zo zijn er veel meer opties.
Wat ik er maar mee wil zeggen, is dat Emile Roemer een puik rapport heeft afgeleverd waarin niets onbesproken blijft. De opdracht die Emile Roemer kreeg was en aanzet te geven tot kwaliteitsverbetering in de rijschoolsector. Het antwoord is een rapport waarin geen huisje, inclusief de heilige, is blijven staan.

Dat wil niet zeggen dat alle wensen van de organisaties en mensen met wie Roemer heeft gesproken zijn verhoord. In deze editie geeft Alexander Pechtold in een uitgebreid interview bijvoorbeeld aan dat wat hem betreft ook het fenomeen 'CBR-examenauto' er best in had gemogen. En ook ziet hij graag dat de opleiding tot WRM-instructeur een mbo-opleiding zou zijn. En zo zijn er ongetwijfeld onderweg nog wel wat ideeën gesneuveld, ook van anderen. Maar Roemer toont zich ook pragmaticus. Als iets niet haalbaar is, zoals de CBR-examenauto, dan moet daar niet aan worden begonnen. Nog niet althans.

Minister Van Nieuwenhuizen van I&W heeft aangegeven dat zij ondanks haar demissionaire status wil doorpakken. Natuurlijk zijn haar handen vastgebonden, maar waar mogelijk gaat ze zaken in beweging zetten. Vooral daar moet de branche blij mee zijn. In Den Haag zijn ladekasten vol met rapporten die veel geld hebben gekost, maar waarmee uiteindelijk niets is gebeurd. Het lijkt erop dat dit rapport dit niet gaat overkomen. Temeer daar er in de Tweede Kamer kamerbreed consensus is dat de rijschoolbranche moet verbeteren. Want: ze zijn er in Den Haag wel klaar mee, met al dat gedoe met die slecht georganiseerde rijschoolsector.

De komende tijd zal duidelijk worden of het iedereen ernst is. Dat geldt voor de minister, maar evenzeer voor het CBR, IBKI, alle andere stakeholders en ook voor de brancheorganisaties. Om met die laatste af te ronden: het wordt tijd dat er over schaduwen heen wordt gestapt met als doel om één brancheorganisatie te organiseren die er echt toe doet. Met een kopstuk met autoriteit die regelmatig bij de praatprogramma's aanschuift, met standpunten over verkeersveiligheid en met Want ook met die hevig versnipperde branche is De Haag echt klaar. Als de brancheorganisaties daar nu mee beginnen, dat laten zij in elk geval zien dat ze er voor willen gaan. Oftewel: na woorden, nu daden.