Afbeelding
Foto:

Theorieles strikt verboden!

Soms geef ik les in het Engels. Vorig jaar oktober werd ik benaderd door een buitenlandse rijbewijsbezitter met veel rijervaring die tweemaal (inzicht) was gezakt voor de theorie. Omdat hij hier sinds een jaar woont en werkt is rijbewijsomwisseling onmogelijk. Hij wil graag privé theorieles in het Engels. Tussen de lockdowns door kan ik zijn gebrekkige inzicht helaas niet helpen vergroten, want klassikale en privétheorielessen zijn verboden. Om - in het kader van één persoon thuis ontvangen is toegestaan - erachter te komen of privé theorieles dan wel mag, mail ik het betreffende ministerie. Nee.

Hoe kunnen leerlingen de slaagkans voor het theorie-examen vergroten als ze geen theorielessen mogen volgen? Ik gooi dit in een collegiale Facebookgroep en lees dat ik vanaf 28 april twee personen mag ontvangen. Maar een ‘gast’ is toch geen zakelijke klant? Al valt dit wellicht anders te interpreteren omdat nergens staat dat het om ‘niet betalende’ gasten gaat. Een ander collegiaal advies: ‘Gewoon blijven vragen... Normaal krijg je van de overheid drie verschillende antwoorden, pik dan het antwoord eruit dat jou het beste bevalt’.

Sommige collega’s bagatelliseren het met dat leerlingen gewoon beter hun best moeten doen door ‘ouderwets’ te leren. Dat er bijna altijd wel ‘iemand’ in hun omgeving is aan wie ze vragen kunnen stellen. Maar wij zijn toch de deskundigen op het gebied van verkeerseducatie?

Die 'iemand' om bij zelfstudie hulp aan te vragen is meestal nauwelijks ter zake kundig. Of dat ‘die leerlingen’ hun theorie-examen dan maar moeten afzeggen zodat de ‘snellere’ examen kunnen doen. Wat ik weinig sociaal vind! Of dat ik maar theorieles in de auto moet gaan geven (onmogelijk; velen volgen geen rijles omdat ze eerst het theoriecertificaat willen halen). Of dat de in online training gespecialiseerde uitgevers tegenwoordig voldoende mogelijkheden bieden. Hier reageren andere collega’s dan weer geprikkeld op met: ‘waarom hebben we vroeger dan theorieles gegeven, is dat al die jaren dan overbodig geweest? Waarom gaan mensen überhaupt naar school als ze alles met een ‘beetje’ thuisstudie zelf ook kunnen leren?’ Volgens die collega gingen we vroeger toch vooral ‘ouderwets’ naar school om iets te leren én ons goed voor te bereiden?

En dáár ben ik het volledig mee eens. Niet elke leerling wil of kan zelfstandig leren. Sommigen hebben dat maatpak van individuele begeleiding echt nodig. Vooral leerlingen met een buitenlandse achtergrond die vaak een stuk inzicht missen of degenen met een leer- of informatieverwerkingsstoornis of een andere handicap.

Corona even buiten beschouwing gelaten houdt onze vrijheid van onderwijs volgens mij in dat er een keuze moet zijn tussen zelfstudie of klassikale lessen. Vanwege de vele ‘kleine’ rijscholen zonder lesruimte of middelen om theorieles te kunnen geven, zijn digitale theorielespakketten inderdaad een uitkomst. De uitgevers hebben uitstekend lesmateriaal ontwikkeld voor zelfstudie. Maar het gebrek aan ruimte en middelen om zelf theorielessen te geven is er kennelijk de oorzaak van dat alle leerlingen het dan maar met thuisstudie moeten doen. Of zit ik er met die veronderstelling nu helemaal naast?

‘Jagen’ wij onze gemakzuchtige of moeilijker lerende leerlingen daarmee juist niet precies in de armen van de turbotheorie opleiders?

Men veronderstelt dat (online) zelfstudie het gevolg was van de lege theorielokalen. Dat is gedeeltelijk waar en zelfstudie werkt prima bij degenen die gemakkelijk leren. Maar een groeiende groep leerlingen kan dat niet. Zij hebben baat bij theorieles in kleine groepjes of individueel.

Of gaan we straks selecteren aan de poort?

Onze buitenlandse man waagt begin juli opnieuw een examenpoging. Laten we hopen dat het theorieverbod voor die tijd is opgeheven zodat ik hem in het Engels kan helpen zijn inzicht te vergroten…