Stuur de Belastingdienst op de branche af

Decennialang heb ik gewerkt aan het opbouwen van mijn rijschool Fly-Over in Den Haag. Bloed, zweet en tranen en heel veel geld heeft het gekost, maar ik ben trots op het resultaat: een goede rijschool waarvan de meeste franchisenemers werken volgens de RIS-methode (volgens mij is dat de beste lesmethode op dit moment), met normen en waarden en een eerlijk verhaal. Ik ben blij dat de klant dit weet te waarderen.

Een belangrijk onderdeel elke dag weer is dat ik alert ben op kwaliteit en daar horen goede slagingspercentages van mijn instructeurs natuurlijk bij. Daar praat ik met hen over en als er een aanleiding voor is, zoeken we een oplossing voor verbetering. Uit ervaring weet ik daarom dat het heel veel moeite kost om het slagingspercentage te verbeteren. Dat doe je echt niet even zomaar op een achternamiddag.

Maar wie schetst mijn verbazing dat dit blijkbaar wél kan. Laatst zei minister Van Nieuwenhuizen van I&W tijdens een debat in de Kamer namelijk dat ze van het CBR heeft begrepen dat het gemiddelde slagingspercentage eerste B-examens nu op 54,6 procent ligt, waar dat eind 2020 nog ver onder de 50 procent lag.

Ik ben daar des duivels over, want dit kan gewoon niet. Hiermee worden alle goede rijschoolhouders die er alles aan doen het slagingspercentage hoog te houden en te verbeteren, om het maar even plat te zeggen, 'recht in de bek gespuugd'. Want is het nou echt zo dat alleen maar door een verhaal op te hangen over eventuele andere maatregelen het percentage ruim 4 procentpunt omhoog gaat? Presteren al die slechte rijscholen nu opeens wel? Het kan er bij mij niet in en ik vind het daarom een regelrechte schande. Ik kijk dan ook zeer uit naar de uitleg van Pechtold over deze bevinding.
En inmiddels kwakkelt de branche maar verder.

Ik heb veel waardering voor Roemer en zijn commissie en ook heb ik een hoge pet op van de Alliantie Samen Sterk en ben heel benieuwd wat er van terechtkomt, maar de voortekenen zijn goed. Maar voor het zover is en voor zover we van onze zwakke broeders en andere cowboys afscheid hebben genomen, gaat er nog wel geruime tijd overheen. Maar zoveel tijd hebben we niet, want de branche wordt rotter en rotter.
Daarom heb ik één advies: stuur de Belastingdienst op de branche af en voordat je het weet is er schoon schip gemaakt. Laatst las ik in De Telegraaf wat een witwasbestrijder verdient. Minimum 3100 euro, gemiddeld 4170 euro en maximaal 6000 euro. Dat zijn prima salarissen en niet zo gek, want ze verdienen zichzelf terug. Welnu, zet er een paar op deze branche en ik weet zeker dat ook zij hun geld waard zijn.