Afbeelding
Foto: Peter Arno Broer

BOVAG wil examens inkorten, maar daar wil CBR niet aan

In een brief aan het CBR laten BOVAG-voorzitter Han ten Broeke en afdelingsvoorzitter Arno Smits weten dat het verhogen van de slagingskans om de wachttijden voor rijexamens in te korten geen oplossing is voor de korte termijn. Zij presenteren vier alternatieve maatregelen die wel soelaas bieden.

In de brief geeft BOVAG aan de berichtgeving vanuit het CBR te betreuren, waarin verwijtend naar het slagingspercentage wordt verwezen. Ten Broeke en Smits wijzen erop dat het verhogen van de slagingskans een gezamenlijk streven en gedeelde verantwoordelijkheid is dat niet eenvoudig om op korte termijn is op te lossen. “Het is daarmee al helemaal niet een oplossing om het kortetermijnprobleem op te lossen.” Het tijdelijk staken van faalangstexamens, tussentijdse toetsen en het verhogen van de minimumleeftijd werken bovendien averechts, menen zij.

Vier concrete voorstellen

BOVAG stelt in de brief vier concrete voorstellen voor:
1) het inkorten rijexamens met circa 10 minuten (‘coronarooster’),
2) het afnemen van tussentijdse toetsen door ervaren rijinstructeurs,
3) een beloning voor hogere slagingskans en
4) het versneld opleiden van examinatoren voor een flexibele schil. Door de examentijd in te korten en leerlingen beter voor te bereiden is al een opschaling van 12,5% mogelijk. Naast de genoemde voorstellen is goede communicatie en verwachtingsmanagement, ook richting consumenten, onderdeel van de oplossing, schrijven Ten Broeke en Smits.

Afwijzende reactie CBR

Op het eerste voorstel van de BOVAG reageert het CBR afwijzend. Het laat weten: “We gaan dit niet doen. We tornen niet aan de kwaliteit van het examen. Het examen duurt een klein uur, inclusief het voorgesprek en eindgesprek. De examenrit zelf duurt ongeveer 35 minuten. Dat is al best kort als je bedenkt wat er wettelijk allemaal getoetst moet worden. Een half uur voor je leven lang een rijbewijs in een steeds complexer wordend verkeer, dat is niets te veel gevraagd. Het voorgesprek is belangrijk om je op je gemak te stellen, zodat je optimaal kunt presteren. Ook checken we je identiteit en of je goed kunt zien; allemaal onderdelen van het examen die heel belangrijk zijn voor verkeersveiligheid.”