Tussen 12 en 23 procent verkeersdoden heeft relatie met alcoholgebruik

In 2015 was naar schatting 12 tot 23 procent van de verkeersdoden in Nederland het gevolg van alcohol, zo heeft de SWOV berekend. Dit komt neer op een aantal van 75 tot 140 verkeersdoden Betrouwbare schattingen over het aandeel verkeersdeelnemers dat ernstig gewond raakt door alcohol in het verkeer zijn niet bekend.

De schatting van het aandeel verkeersdoden is gebaseerd op de aandelen bestuurders met een bloedalcoholgehalte (BAG) boven de limiet in weekendnachten in 2015. In de schatting is geen uitsplitsing gemaakt naar verschillende vervoerswijzen (bijvoorbeeld fietsers en automobilisten).

De werkelijke aantallen doden en gewonden door alcoholongevallen zijn niet bekend. Informatie hierover in de ongevallenregistratie van de politie en in de ziekenhuisregistratie is onvolledig omdat er niet altijd op alcohol wordt getest. Daarnaast worden overleden verkeersdeelnemers vrijwel nooit getest op alcohol, omdat dat uit strafrechtelijk oogpunt niet zinvol wordt geacht. In april 2018 heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming aangekondigd te laten onderzoeken of er een bloedtest kan worden gedaan bij veroorzakers van zware verkeersongelukken die zelf om het leven zijn gekomen.