Afbeelding
Foto:

O, wat zou ik Alexander graag eens uitnodigen om achterin plaats te nemen tijdens de rijles

Onlangs was ik weer op pad met mijn leerlinge uit Eritrea. Het was de tweede les. De eerste les hadden we zo ongeveer de hele weg nodig. Deze les heb ik het remmen erbij gepakt. Ik ben begonnen op een rustig landweggetje met heel weinig verkeer achter me. Geen overbodige maatregel. Ik heb het al gezien. Dit wordt een heel lang traject.

In mijn hoofd zit het verhaal van Alexander Pechtold. Pechtold wil dat het slagingspercentage hoger wordt om zodoende de druk op de wachttijden te verminderen. Als dat niet lukt wil hij de hulpmiddelen, de TTT en de faalangstexamens die wij tot onze beschikking hebben om dat voor elkaar te krijgen van ons wegnemen. Dat is wel heel dubbel. Juist twee zaken waarvan het CBR jarenlang heeft gepropageerd dat deze tot een hoger slagingspercentage leiden wil het CBR nu schrappen. En ja, aangezien dreigen ook tot het repertoire van Alexander behoort, wil hij de examenleeftijd ook nog verhogen naar 18 jaar als er niet aan zijn eisen voldaan wordt.

O, wat zou ik Alexander graag eens uitnodigen om achterin plaats te nemen tijdens deze rijles. Uiteraard zou ik wel een handdoek op de stoel leggen om het nodige zweet op te vangen. En o ja, het mondkapje krijgt Alexander uiteraard gratis van mij. Maar helaas. Het mag niet. Niet meer dan twee personen in de lesauto. Wie dat heeft verzonnen?

Goed. Adem in, adem uit. Tel tot 10. Oké. We zijn er weer. Dat het slagingspercentage best wat hoger kan ben ik wel met Pechtold eens. Alleen mijn eigen slagingspercentage ligt al redelijk hoog. Dit gaat niet veel hoger komen. Ik denk, als je hier eerlijk naar kijkt, dat je toch echt moet kijken naar die groep rijscholen die qua slagingspercentage onderaan bungelen. In dat licht bezien geeft het geen pas om juist die groep rijschoolhouders aan te pakken die wel goed bezig zijn. Beloon de goed presterende rijscholen dan en pak diegenen aan waar het om gaat. Dan ben je de held!

Ook is het erg goedkoop om de gevolgen van corona af te schuiven op de rijschoolsector en en passant het slagingspercentage maar even mee te pakken. We hebben er allemaal mee te maken. We hebben er allemaal last van gehad, dan moeten we het ook met elkaar oplossen. En als dat wat langer duurt dan is dat maar zo. Overigens, zijn de problemen bij de praktijkexamens echt zo groot? Toen ik vandaag bij het CBR langsging waren er drie examinatoren waarvan er twee aan het werk waren. Overwerk? Nee. Zaterdag werken? Niet. En mijn gezakte kandidaat krijgt over 4 weken alweer een kans. De echte problemen? Die liggen bij de theorie-examens. Wanneer komt daarvoor een oplossing?

De leeftijd voor examenkandidaten verhogen naar 18 jaar? Ik dacht het niet! Ik ben blij dat ik weer aan het werk ben. Dat er weer enig geld op mijn geplunderde bankrekening binnenkomt. De examenleeftijd verhogen naar 18 jaar zou mij de helft van mijn uren kosten. Rijschoolhouders hebben al voldoende klappen gehad.

Geacht CBR, Wij moeten het met elkaar doen. Polderen, heet dat

Geacht CBR, Wij moeten het met elkaar doen. Polderen, heet dat. Dat komt uit de politiek. Dat moet de heer Pechtold toch wel herkennen?

Weer even terug naar mijn leerlinge uit Eritrea. Van harte gun ik haar het rijbewijs. En ik ga daar ook voor. Alleen vrees ik dat als het slagingspercentage zo belangrijk gemaakt wordt, dat dit type leerling, samen met een hele grote groep andere moeilijk lerende leerlingen, het heel moeilijk gaat krijgen om een rijschool te vinden. Rijscholen gaan dan mogelijk selecteren aan de poort. Welkom in de prestatiemaatschappij.