Paniek of politiek spel?

Is er paniek in de tent bij het CBR of zijn de uitspraken van de geslepen Alexander Pechtold politieke uitspraken om zaken gedaan te krijgen? Die vraag borrelde gelijk bij me op toen ik hoorde over de voorstellen van het CBR.
Allereerst: de branche kan dit momenteel allemaal niet hebben. We zitten allemaal in zwaar weer en dan is het niet handig om nog even de wind aan te wakkeren, zoals Alexander Pechtold doet. Hij weet namelijk dondersgoed wat zijn uitspraken losmaken.
Ten tweede: voordat ik de aangekondigde maatregelen doorneem eerst dit: wij zitten inderdaad in zwaar weer, maar laten we niet vergeten dat hele grote groepen Nederlanders het veel slechter hebben. Er zijn mensen echt doodziek van Covid-19 en vergeleken bij bijvoorbeeld de horeca die al maanden op z'n gat ligt, hebben wij het niet slecht. Alles is relatief, maar wij opereren nu eenmaal in deze sector.
Komen we bij de aangekondigde maatregelen, te beginnen bij de verhoging van het slagingspercentage eind mei van de huidige 50 naar de gewenste 54 procent en later in het jaar naar liefst 60 procent. Ik hoop met Pechtold mee dat dit gaat lukken, maar dit is natuurlijk een onmogelijke opgave. Daarvoor zit er in deze branche te veel structureel fout. Doelen stellen is prima, maar als ze bij voorbaat niet haalbaar zijn, bind je het paard achter de wagen.
Als dit niet lukt, wordt overwogen de tussentijdse toets te schrappen. Wie verzint dit? Hoe kom je op een oplossing waarbij de goede, professionele rijscholen worden benadeeld en de slecht presterende rijscholen buiten schot worden gelaten? Want de ttt draagt net als het RIS-examen bij aan een hoger slagingspercentage. En met het noemen van het RIS-examen is het CBR bij mij helemaal aan het verkeerde adres, want wie aan RIS komt, komt aan mij.

Ditzelfde geldt ook voor het verhogen van de examenleeftijd naar 18 jaar. Weg 2toDrive, weg leerlingen die gemiddeld een hoger slagingspercentage hebben dan oudere kandidaten en welkom een nog lager gemiddeld slagingspercentage.
En dan het faalangstexamen. Ik zeg: analyseer eerst eens hoe dat gaat. Op zich is dat geen slecht product, maar er wordt enorm misbruik van gemaakt. Pak dat nou eens aan en zorg dat alleen mensen die echt een probleem hebben bij het examen er gebruik van kunnen maken.
De conclusie moet zijn dat dit het uitgelezen prima moment is om de slecht presterende rijscholen aan te pakken. Het CBR weet precies welke rijscholen bekend staan als de bonte hond. Pak die aan en laat de goede rijscholen met rust. Of beter nog: stimuleer de goede rijscholen. Dat zet pas zoden aan de dijk.
En tot slot: maak zaak met overwerk. Ik heb me er groen en geel geërgerd dat er op Goede Vrijdag niet is overgewerkt. Echt bizar.