Dit lossen het CBR en branche niet meer samen op

De geschiedenis van de rijscholenbranche ken ik niet tot in detail. Onze columnist en rijschoolhouder in Den Haag Theo Vuyk wel en als je naar zijn verhalen over het verleden luistert, weet je af en toe niet wat je hoort. Laten we het zo stellen: tussen het CBR en de rijscholenbranche knettert het eigenlijk altijd. Telkens als je denkt dat er rust in de tent is en dat er nu echt sprake is van partnership, word je ingehaald door de realiteit. Het CBR en de rijscholensector zijn twee gescheiden werelden. En niet eerder was de scheidslijn zo dik als nu.

Dat het verschil er is, is verklaarbaar. Dat is namelijk wat het model met een onafhankelijk exameninstituut aan de ene kant en rijscholen die hun geld verdienen met het opleiden van goede automobilisten (laten we daar maar even van uitgaan) anderzijds nu eenmaal met zich meebrengt. En in principe is daar niks mee, zolang je er allemaal maar naar streeft om 'partners in business' te zijn in plaats van elkaars erfvijand.
De harmonie is momenteel in elk geval verder weg dan ooit. Want feiten en sentimenten dicteren de opinie. De feiten zijn dat er momenteel een enorm stuwmeer is met ruim 600.000 uitgestelde examens; die moeten worden ingehaald, dat kan het CBR niet alleen en dus wordt van de sector gevraagd of ze een bijdrage willen leveren door beter te presteren. Maar bij feiten blijft het in deze branche nooit. Want hoe is dat stuwmeer eigenlijk ontstaan, willen rijschoolhouders weten? Zij moesten ruim twee maanden stoppen met lesgeven en hoe kan het dan dat het stuwmeer is volgelopen? En hoezo, kan het CBR dit niet alleen oplossen? Het is hun probleem, dus maak daar dan niet het probleem van de branche van. Gewoon meer overwerken en vrije dagen (zoals Goede Vrijdag) inleveren, want rijinstructeurs werken dan toch ook gewoon door. En hoezo, beter presteren? Er is een minderheid die niet presteert, spreek hen daarop aan, maar scheer niet de complete branche over één kam. En wat weet die Pechtold er nou eigenlijk van?

Het zijn deze en tientallen andere meningen die de temperatuur in de branche bepalen. Logisch, want het gaat om het brood van heel veel gezinnen. En de temperatuur loopt inmiddels op naar het kookpunt. En dat is niet goed, voor niemand. Natuurlijk kun je alles vinden van het probleem en je kunt vingers wijzen zo veel als je wilt, maar het probleem is er wel en moet worden opgelost. Hoe? Niet door de branche op te dragen het slagingspercentage in twee maanden op te krikken met vier procentpunt, want dat is geen haalbare kaart. Als het zo eenvoudig zou zijn, dan was dat wel eerder gebeurd. Maar hoe wél is een vraag die je met de huidige verhoudingen langzamerhand niet meer kunt overlaten aan het CBR en de branche. Ze staan te ver van elkaar vandaan. Dit vergt een snelle maar nauwkeurige analyse van een onafhankelijk deskundige die vervolgens met aanbevelingen moet komen waar iedereen zich aan conformeert. Zo niet, dan blijft dit dooretteren.