Afbeelding
Foto:

'Een auto moet voor jou werken in plaats van dat jij werkt voor je auto'

Lesautoverhuur.nl en Lesautolease.nl groeien

Nu eens te meer duidelijk is geworden dat het verstandig is een buffer achter de hand te hebben voor lastige tijden, is het wellicht goed om eens na te denken over een lesauto leasen. Stefan van der Sanden van Lesautoverhuur.nl en Lesautolease.nl legt uit wat de voordelen zijn.

Eerst even naar het begin. De basis van Lesautoverhuur.nl, dat was er het eerst, en Lesautolease.nl is autoschadeherstelbedrijf Van der Sanden in Schijndel. Steeds vaker bleek dat rijschoolhouders bij schade of om een andere reden dat ze geen lesauto hadden of dat ze tijdelijk extra capaciteit wilden inzetten, een probleem hadden en gingen zoeken naar een oplossing. “Ik ben toen gaan googelen en het bleek dat er eigenlijk niets geregeld was”, vertelt Van der Sanden, die zich in eerste instantie richtte op zijn eigen klanten en de regio. Al snel had hij één auto die min of meer constant was verhuurd voor een korte periode, dat werden er al snel twee en zo rolde het balletje verder. “Het bleek dat de website lesautoverhuur.nl nog vrij was en die hebben we toen laten vastleggen en we hebben toen meteen ook van Lesautoverhuur een zelfstandige bv gemaakt. Dat was in 2010.”

Schot in de roos

Het bleek een schot in de roos en al vrij snel kwamen klanten met de vraag of Van der Sanden niet ook lesauto’s kon leasen. “Dat zijn we er toen bij gaan doen, ook dat groeide en in 2016 hebben we Lesautoverhuur.nl en Lesautolease.nl uit elkaar gehaald, want dat zijn echt verschillende takken van sport.”

180

'Het is toch fijn om een buffer achter de hand hebt die je anders in je lesauto had gestoken'

Momenteel rijden er in Nederland rond 180 lesauto’s van Lesautoverhuur en vooral Lesautolease,nl. “Je ziet momenteel echt een verandering in perceptie ten aanzien van leasing”, zegt Van der Sanden. “Niet zo lang geleden wilde de grootste groep rijschoolhouders de auto in eigendom hebben, maar je ziet gaandeweg dat bezit er steeds minder toe doet. Daarbij speelt ook mee dat je tegenwoordig alles kunt leasen. Je kunt het zo vreemd niet verzinnen of het is te leasen. Dat speelt ons in de kaart. Bij leasing weet je waar je elke maand aan toe bent, daar kun je goed je lesprijs op calculeren en je bent er zeker van dat je altijd een lesauto ter beschikking hebt. We ontzorgen de klant en steeds meer ondernemers weten de voordelen te waarderen.”

Dienstenpakket is breed

Het dienstenpakket van Lesautoverhuur.nl en Lesautolease.nl is breed. Je kunt kiezen voor financial lease, full operationeel lease of iets ertussenin en wat betreft het voertuig is er keus tussen nieuw, jong gebruikt en gebruikt. “De hoofdmoot gaat wel voor full operationeel lease met een nieuwe auto”, zegt Sander, die onderstreept dat er ook geen beperking is voor het merk. “Wij zijn een universeel leasebedrijf. Welk merk ook, het is ons allemaal om het even.”

Bedrijfsmiddel

Op basis van de verzamelde data heeft Van der Sanden inmiddels een goed beeld van wat rijschoolhouders wensen ten aanzien van hun lesauto, het belangrijkste bedrijfsmiddel voor een rijschool. Klanten kunnen hier namelijk hun lesauto zelf samenstellen. “Er is weinig vraag naar elektrisch. Dat is echt nog een heel kleine markt. Auto’s met automaat worden steeds populairder en gaandeweg is de vraag naar diesel zowat verstomd. Niet zo lang geleden was diesel standaard, maar tegenwoordig rijdt zeker 85 tot 90 procent van de leaseauto’s op benzine. En dat is ook logisch, want de populaire modellen zoals VW Polo, Ford Focus en Opel Cosa zijn er simpelweg niet meer met een dieselmotor. En wat betreft de uitrusting is er echt een tendens dat wordt gekozen voor een behoorlijk aantal ADAS.”

Van der Sanden verhuurt en leaset lesauto’s aan zowel starters als ondernemers die al wat langer bestaan. Ongeveer een op de drie rijscholen die klant bij hem zijn, zijn starters. “Juist vanwege het feit dat je niet hoeft te investeren in je lesauto trekt starters aan.”

Advies

Het feit dat zowel leasing, verhuur en schadeherstel onder één dak zitten is een belangrijk zogenoemd unique selling point. Een andere is dat de klant altijd kan rekenen op een gedegen advies. Hoewel vrijwel elke auto kan worden geleast (er is hier keus uit B, E achter B en CE) en kan worden ingezet als lesauto, adviseert Van der Sanden ondernemers regelmatig om een bescheidener model te nemen dan wat de eerste keus is. “Wij zijn niet van ‘Men vraagt en wij draaien', maar leveren maatwerk. Wij willen van een klant weten wat hij ermee wil, hoeveel kilometers hij of zijn ermee denkt te gaan rijden, of de auto ook privé wordt ingezet of niet en noem verder alles maar op. Daar komt regelmatig uit voort dat we zeggen: 'Je wilt die auto, maar heb je misschien ook aan die auto gedacht?' Ons uitgangspunt is dat de auto voor jou moet werken in plaats van dat jij moet werken voor je auto. Klanten waarderen dat zeer, hoewel natuurlijk uiteindelijk altijd geldt dat wie betaalt bepaalt.”

Geen nummer

Ook is belangrijk, zegt Van der Sanden, dat klanten hier geen nummer zijn. “Wij kennen allereerst als geen ander deze markt en wij kennen onze klanten. Bij ons is Pietje Pietje en Jantje Jantje. En als je ’s avonds laat een probleem hebt dan bel je ons; je krijgt ons ook zelf te pakken en daarna komen we terstond in actie omdat wij weten hoe belangrijk het is dat de lesauto blijft rijden. Als er een vervangende auto naar Noord-Groningen of Zuid-Limburg moet, dan rijden we met een vervangende auto direct die kant op.”

Afschrijving

Er zijn ondernemers, onder wie starters, die ondanks alle voordelen die Van der Sanden opnoemt, toch liever 25- tot 30.000 euro op tafel willen leggen voor een nieuwe lesauto. "Prima, maar ook dan heb je toch te maken met de afschrijving. En als je er pech mee hebt, moet je maar uitzoeken hoe je het oplost. Misschien heb je een goede relatie met je garagist, maar dat geldt niet voor iedereen. Ontzorgen is echt het cruciale kenmerk van leasen. En zoals het afgelopen jaar met corona is het helemaal niet fijn om een eigen auto te hebben, want je had het geld wel beter kunnen gebruiken.”

Corona

Corona. Van der Sanden laat het zelf vallen. Heel wat rijschoolhouders is het water tot de lippen gestegen en ondanks het feit dat er nu weer gelest wordt en de agenda's vol zitten, is er vanwege de problemen met de reserveringstermijnen nog steeds veel onzekerheid in de markt. Er zijn dan ook heel wat klanten die bij Van der Sanden hebben aangeklopt met de vraag of het mogelijk is om de leasetermijnen op te schorten.
"Corona trekt echt een enorm zware wissel op de branche. En ook wat dat betreft speelt het persoonlijke contact met de klanten een cruciale rol. Klanten die ons benaderden met een verzoek in die richting hebben we waar mogelijk geholpen, bijvoorbeeld met een betalingsregeling. Of veel meer rijschoolhouders door deze crisis het belang inzien van de voordelen van leasen? Ik denk het wel. Het is toch fijn om een buffer achter de hand te hebben die je anders in je lesauto had gestoken.”