Afbeelding
Foto:

Keus aan geschikte elektrische lesauto's houdt niet over

De elektrische auto rukt onmiskenbaar op, niet in de laatste plaats door de aantrekkelijke subsidies. Maar dat geldt (nog?) niet voor de elektrische lesauto en dat zou best eens kunnen liggen aan het geringe aanbod elektrische auto's dat voor de rijles gebruikt kan worden.

Gert-Jan van Ark is de eerste rijschoolhouder die besloot om alleen nog les te geven in een elektrische lesauto. Hij startte in 2010 in Harderwijk met zijn rijschool Eigenwegwijs met alleen een elektrische lesauto omdat hij vond dat hij het naar zijn kind niet kon maken om de lucht te vervuilen. Een nobel streven, maar zijn bevlogenheid rijmde niet met het ondernemerschap en in 2018 stapte hij over op groen gas, dat ook milieuvriendelijk is.

Meerdere

Momenteel zijn er meerdere rijschoolhouders met een elektrische lesauto en zelfs met een meervoud, maar onder hen is er niemand die alleen elektrisch rijdt. De rijschoolhouder die de elektrische auto momenteel het meest propageert, is zonder twijfel Ernest Alavares van Veronica Verkeersschool in Utrecht. Hij biedt leerlingen onder andere een Eco- en een Hybride-opleiding aan, waarbij wordt gelest in een elektrische Renault.

Bedroevend lijstje

Toch is de elektrische lesauto aan een zekere opmars bezig, al is het alleen al omdat de auto met automatische versnellingsbak steeds populairder wordt. En dan kun je net zo goed overgaan op elektrisch, toch? Niet dus. Want wie de lijst van de Commissie Toelating Examenvoertuigen met elektrische auto’ s ziet die zijn toegelaten als examenauto komt van een koude kermis thuis: het is een bedroevend lijstje.

De lijst met elektrische auto’ s die zijn toegelaten als examenauto is bedroevend

We lopen het lijstje alfabetisch door en beginnen daarom bij Audi, een zusterbedrijf van Volkswagen. Audi heeft niet gekozen voor een kleine elektrische auto, maar voor de SUV die E-tron is genoemd. Het is een bakbeest dat wat betreft formaat geparkeerd wordt tussen Tesla Model X en de Jaguar I-PACE. Of het een lesauto in spe is? Dacht het niet met een vanafprijs van 62.700 euro (alle prijzen in dit artikel zijn inclusief BTW).

Range extender

Bij de C vinden we de Chevrolet Volt, die de oudste elektrische auto in de lange lijst is. De Volt is een elektrische auto met range extender en is voorzien van een elektromotor die gevoed wordt uit een acc of uit een generator die wordt aangedreven door een 1,4 liter benzinemotor. De accu kan via een normale 230 volt aansluiting worden opgeladen. De snelheid van de Volt is begrensd tot 160 km/h en de actieradius op één acculading is 50 à 60 kilometer. Dat is hooguit twee rijlessen en om die reden is het een auto die ook geen volle zalen trekt in het rijschoolmilieu, helemaal niet omdat deze auto ook nog eens een ruime 40.000 euro kost. De Chevrolet Volt is overigens wel goedgekeurd, maar je ziet ‘m nauwelijks op de Europese wegen. Op basis van de Volt zijn voor de Europese markt de Opel Ampera (komen we zo op terug) en voor de Britste markt de Vauxhall Ampera ontwikkeld, met een iets aangepast uiterlijk en een andere uitrusting.

Dacia

Bij Dacia vinden we sinds kort de elektrische Dacia Spring, maar los van het gegeven dat deze auto niet het beste van het beste is (wel het goedkoopst), staat hij nog niet in de lijst en vooralsnog is het om die reden een regelrechte afrader.
Dat er nog geen Ford in de lijsten is opgenomen, is een slecht teken, voor Ford vooral. Ford lijkt de boot vooralsnog te missen.

Honda

Sinds juni vorig jaar is wel de Honda-e toegelaten. De ‘e’ is voorzien van een 36 kWh accu waarmee in theorie 220 km kan worden afgelegd. Volgens onderzoek van Honda is dat ruim voldoende voor dagelijks gebruik, maar niet voor het dagelijks praktijk als lesauto. Bovendien wijzen praktijktesten uit dat Honda het bereik op een volle accu wat al te optimistisch inschat. En dat is best jammer, want met ongeveer 35 mille is deze Honda niet duur.

Koreanen

Onder rijschoolhouders is een Koreaanse auto niet populair. Onterecht, want de prijs-kwaliteitverhouding van een Hyundai of Kia is na al die jaren dat deze merken hier actief zijn boven elke twijfel verheven. Inmiddels kunnen we stellen dat dit blijvertjes zijn, dat de prijs nog steeds scherp is én dat de Koreanen bepaald niet achteraan lopen. Want neem de Hyundai IONIQ. Bij deze Hyundai draait het niet om de techniek of het groene imago, maar, heel Koreaans, om de prijs en het comfort. Daar zijn kopers immers wél gevoelig voor. Daarom positioneert Hyundai de IONIQ qua maat tussen het C-segment (Hyundai i30, Volkswagen Golf, Toyota Auris) en D-segment (Hyundai i40, Volkswagen Passat, Toyota Prius) en de IONIQ kost net geen 22.000 euro, vergelijkbaar met een instapmodelletje in het C-segment. Hyundai biedt de IONIQ ook aan in drie varianten: elektrisch, plug-in hybride en hybride.

Kona en Nexo

En dat is nog niet alles, want Hyundai heeft nog twee elektrische auto’s in het segment: de Kona Electric en de geavanceerde, door waterstof elektrisch aangedreven SUV Hyundai Nexo.
De Kona EV combineert een indrukwekkend rijbereik met een gedurfd SUV-design. Met het 64 kWh-batterijpakket heeft de auto een actieradius tot 484 kilometer. De prijs? Met een vanafprijs van ongeveer 38.000 euro scoort de Kona ook op dit gebied prima de luxe.
Met de Nexo versterkt Hyundai haar leidende positie op het gebied van brandstofcelauto's. Deze auto komt tot maar liefst 665 kilometer ver op een volle tank waterstof en de auto is geheel emissievrij. Het enige dat de Nexo uitstoot is water. Maar helaas, ook dit is geen auto voor deze sector, met een prijs die start boven de 80 mille. Daar scoor je geen punten mee. Om die reden vallen ook de elektrische auto’s die rondrijden met het logo van Jaguar en Jeep bij voorbaat af.

Kia

Komen we bij dat andere Koreaanse automerk: Kia. Dat heeft de Niro-e in het segment. Deze is 100 procent elektrisch en heeft een actieradius van 455 kilometer. Die is te danken aan een 64 kWh accu (een voordeliger exemplaar met een kleinere 39 kWh accu is overigens aangekondigd). Tijdens meerdere testverslagen varieerde de daadwerkelijke actieradius tussen 408 en 420 km. En dan moet het leukste nog komen: de prijs. Die begint bij 42.510 euro voor de full electric. Er is ook een hybride die een startprijs heeft van 27.995 euro. En er is de Sorento PHEV, maar die is meteen wel erg aan de prijs, want hij moet minimaal een halve ton kosten.

Opel Mokka-e

Opel gaat stoppen met de Ampera-e. Het merk wil zich in de toekomst alleen toeleggen op de onder PSA-vlag ontwikkelde elektromodellen en dat betekent dat er geen ruimte meer is voor de Ampera-E uit het General Motors-tijdperk. Het afscheid gaat gepaard met enorme prijsverlagingen die een jaar geleden ingingen. Er is nu een Ampera-e vanaf 27.000 euro: als die er nog is, want na de fikse prijsverlaging is het erg snel gegaan met de verkoop. Logisch ook met een actieradius van 423 kilometer.

Opel heeft nog één elektrische auto in het segment, die op 4 maart jongstleden is toegelaten: de Mokka-e. De Opel Mokka-e is de nieuwe cross-over in de Opel-familie en is 100 procent elektrisch. De auto heeft een stoer en uniek design, zit bomvol technologie en heeft een uitdagende rijdynamiek. Zo trekt hij verbluffend snel op en is hij in zowel stadsverkeer als op de snelweg zeer wendbaar. De Mokka-e heeft een krachtige batterij met geavanceerde technologie, waardoor hij een rijbereik van 324 km heeft en snel en gemakkelijk oplaadt. Je kunt hem bijvoorbeeld in slechts 30 minuten tot wel 80 procent opladen. En de prijs is ook prima, want vanaf 34.399 euro.

Opel Corsa

Verder is de Opel Corsa vernieuwd en voor het eerst biedt deze auto een keus uit meerdere brandstofsoorten, waaronder volledig elektrisch. Dit is het broertje van de Peugeot e-208, de Peugeot e-2008 en de DS 3 Crossback E-Tense, die dezelfde techniek en batterij hebben. Maar opvallend genoeg staan deze auto’s nog niet in de lijst van goedgekeurde auto's.

Renault ZOE

Sinds 2013. Zo lang staat de Renault ZOE al in de lijst als elektrische auto. Vorig jaar kreeg deze auto een facelift. De Zoe kreeg onder meer een nieuwe neus, waarin achter het grote merklogo de stekkeraansluiting schuilgaat. Led-koplampen zijn voortaan standaard. Binnenin vallen het volledig digitale instrumentarium op en een fors, verticaal scherm voor het infotainment. Je zit overigens heerlijk in de Zoe, want net wat hoger dan bij de meeste concurrenten. De stoelen voelen comfortabel aan. Achterin zit je nóg hoger en worden de bovenbenen prima ondersteund, maar de zitruimte houdt er niet over. Vanaf een kleine 34.000 euro kun je een ZOE de jouwe noemen.

Smart

Smart doet ook mee met de Fourfour EQ en deze auto is met 24 mille aantrekkelijk geprijsd. Alleen de actieradius is met 135 kilometer niet heel veel. Niet voor niets wordt deze auto in de markt gezet als stadsauto. Voor erbij is dit een prima elektrisch alternatief.
Tesla staat ook op de lijst, maar daar hebben we in de rijscholenbranche niets aan (toch?), waarna we zijn aangekomen bij Toyota dat de C-HR op de lijst heeft weten te krijgen. En laten we eerlijk zijn: deze auto ziet er aantrekkelijk uit en is met z’n vanafprijs van 32.395 euro ook nog eens prima geprijsd. Maar ja, het is wel een hybride.

Volkswagen

En dan zijn we aangekomen bij Volkswagen, op Volvo na het laatste merk in de alfabetische rangschikking. Momenteel heeft VW de meest aantrekkelijke elektrische auto’s, althans, als je links en rechts goed luistert naar wat rijschoolhouders aanschaffen. Wanneer dat elektrisch is, dan betreft het meestal de VW ID.3. De volledig elektrische gezinsauto wordt in Wolfsburg beschouwd als hun Golf van de toekomst en de autobouwers uit Wolfsburg noemen de auto bij voorbaat een icoon, gelijk aan de VW Golf en de Kever. Maar icoon, dat is een titel die je niet zelf opplakt, maar moet verdienen.

Achterwiel aangedreven

De opzet van de ID.3 is gelijk aan die van menig andere EV: het batterijpakket gaat schuil onder de inzittenden, voor een ideale gewichtsverdeling. De elektrische Volkswagen is echter achterwiel aangedreven en ook de motor ligt achterin, precies zoals bij de Kever. De elektromotor is volgens de opgave van VW goed voor 426 kilometer rijbereik. Afhankelijk van de gekozen batterijgrootte kan de I.D.3 met maximaal 125 kW laden. Dat zou betekenen dat je bij een snellaadvoorziening in 35 minuten weer een voor 80 procent gevuld accupakket hebt. Bij een publiek laadpunt ben je tussen vier en zes uur laadtijd kwijt. De prijs is 37.990 euro voor het instapmodel.

ID.4

En dan is er sinds kort ook de ID.4. Omdat de batterij bepalend is voor de prijs van een elektrische auto biedt Volkswagen diverse opties. De ID.4 is leverbaar met een 52 kWh sterke accu en heeft daarmee een bereik van 340 km (WLTP). De testauto beschikt over een 77 kWh sterke batterij waarop volgens VW 521 km kan worden afgelegd. Maar ja, die prijs. Tegen 47.890 euro zullen waarschijnlijk alle rijschoolhouders aanhikken.

De nieuwe Opel Corsa in elektrische uitvoering.
De Volkswagen ID.3 is momenteel een van de populairste elektrische lesauto's.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding