Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Des te verder van de Randstad, des te hoger het slagingspercentage

Van brancheorganisatie VRB kregen we een interessante analyse over de uiteenlopende slagingspercentages. Deze publiceren we hieronder letterlijk.

Uit het overzicht met de slagingspercentages valt iets op dat de nodige vraagtekens oplevert. In 2019 werden op de 54 oproepplaatsen van het CBR 220640 1ste examens afgenomen. Hiervan waren 109.343 kandidaten direct geslaagd hetgeen een landelijk percentage van 49,6% oplevert. Er is hier geen onderscheid gemaakt tussen reguliere examens met of zonder TTT of RIS examens.

Opvallend is wel dat de percentages tussen de hoogst scorende en laagst scorende oproepplaats uiteenliepen met 31,6 %. In Barendrecht was het gemiddelde 32.8 % en in Maastricht (de best scorende) bedroeg het slagingspercentage 64,4%. Met alle variaties die er tussenin liggen. Opvallend is dat hoe verder je weg bent van de Randstad des te hoger de percentages zijn.

Veel meer verkeersaanbod

Veel gehoorde opmerkingen zijn dat in de Randstad veel meer verkeersaanbod is, of dat de mentaliteit anders is. Je kunt je dan afvragen van wie? Van de kandidaten, van de opleiders? Iedereen wordt “de maat” genomen volgens de vastgestelde rijprocedures, examinatoren moeten werken volgens dezelfde maatstaven. En als je kandidaat er niet klaar voor is, moet niet het pakketje maatgevend zijn, maar de mate waarin de kandidaat rijvaardig is en als volwaardige en verkeersveilige bestuurder kan deelnemen aan het alsmaar drukker wordende verkeer.

Op de pagina's 14 t/m 24 besteden we ruim aandacht aan de problematiek rond het slagingspercentage en de maatregelen die het CBR in het vooruitzicht heeft gesteld als de branche er niet in slaagt het gemiddelde slagingspercentage eerste examens te verhogen.

De meerderheid moet aan de bak voor hoger slagingspercentage

Volgens het CBR haalt van de ruim 6.600 rijscholen die B-examens afnemen slechts de helft een slagingspercentage van minimaal 50 procent. Aangezien het CBR van de branche verlangt dat eind mei het gemiddelde slagingspercentage van 50 naar 54 procent moet zijn opgevijzeld, is helder dat de meerderheid van de rijscholen aan de bak moet. “Als vooral déze rijscholen zorgen dat meer leerlingen goed voorbereid op examen komen en in één keer slagen, kunnen plannen voor andere ingrijpende maatregelen die kandidaten, rijscholen en het CBR niet wenselijk vinden in de la blijven”, aldus het CBR.

Onlangs presenteerde het CBR de cijfers over de slagingspercentages en daar zal niemand vrolijk van zijn geworden. In ons land hebben bijvoorbeeld 1.500 rijscholen een slagingspercentage eerste examens onder de 30 procent. Daaronder zitten starters en rijscholen die al langere tijd actief zijn en er zitten zowel kleine als grote rijscholen bij. Van deze rijscholen hebben er iets meer dan 800 zelfs een slagingspercentage dat de 20 procent niet aantikt. En naast deze rijscholen zijn er nog eens 899 die de 40 procent niet halen.
Gaan we uit van de verlangde norm van minimaal 60 procent waar de branche aan moet werken, dan zijn er maar 1.500 die hier nu aan voldoen.

Arno Smits is nieuwe
voorzitter BOVAG Rijscholen

De leden van BOVAG Rijscholen hebben tijdens de online Algemene Ledenvergadering Arno Smits gekozen als nieuwe voorzitter. Hij volgt Frank Hoornenborg op, die na twee termijnen van drie jaar de voorzittershamer doorgeeft. Tegelijkertijd is Hannie Tak gepresenteerd als nieuwe branchemanager van BOVAG Rijscholen.

De 55-jarige Smits is sinds 1990 eigenaar van verkeersschool Smits Opleidingen in Oss, het bedrijf dat in 1974 door zijn ouders werd opgericht. Smits verzorgt opleidingen voor alle rijbewijscategorieën en is al sinds jaar en dag lid van BOVAG. Bestuurlijk was hij ook al actief. Tot 2018 was hij lid van het bestuur van BOVAG Rijscholen en de afgelopen tijd maakte hij deel uit van de klankbordgroep die de vernieuwing van de afdeling begeleidt. Daarnaast was Smits voorzitter van Stichting Treinongeval Oss die in het leven werd geroepen na het tragische ongeval met de Stint in Oss in september 2018 waarbij vier jonge kinderen overleden.
Tevens is hij voorzitter van het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek (ICVL), waarin ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen samenwerken op het gebied van onder andere verkeersveiligheid, mobiliteit en infrastructurele innovaties. Dit centrum is door hem opgezet.

Maatschappelijke opdracht

Arno Smits stoelt zijn voorzitterschap voornamelijk op twee pijlers: “Goed ondernemerschap en verkeersveiligheid zijn mijn speerpunten voor de branche. De rijscholen moeten er qua waardering en aanzien op vooruit gaan, maar we gaan vooral ook inzetten op hun bijdrage voor de taak waarvoor deze branche ooit bedoeld was: verkeersveiligheid. Deze uitgangspunten sluiten tevens perfect aan bij de gedachte van de commissie Roemer. Bij mij loopt verkeersveiligheid in elk geval als een rode draad door mijn leven en door mijn bedrijf. Ik zie het als mijn maatschappelijke opdracht om richting de politiek en andere belanghebbenden op dit vlak het voortouw te nemen. Maar laten we niet vergeten dat de waan van de dag helaas vereist dat we alle zeilen bij moeten zetten om de coronacrisis en de extreme gevolgen daarvan voor de rijscholen het hoofd te bieden.”

EU-aanpak medische keuring rijgeschiktheid moet op de schop

Volgens de European Transport Safety Council (ETSC) moet de huidige EU-aanpak voor de medische keuring inzake de rijgeschiktheid grondig worden herzien. Zo zou er binnen de EU een gestandaardiseerd screeningproces moeten komen, waarin de huisarts een grotere rol zou moeten spelen. Dit staat in het ETSC-rapport 'Are medical fitness to drive procedures fit for purpose?'

In het rapport stelt de ETSC dat veel EU-landen nog steeds een leeftijdgebonden medische beoordeling hanteren, ondanks het feit dat studies hebben aangetoond dat specifieke medische aandoeningen, middelenmisbruik, psychische stoornissen, epilepsie en diabetes belangrijkere risicofactoren zijn dan leeftijd. Een verplichte leeftijdgebonden screening van oudere automobilisten is volgens het ETSC-rapport niet effectief gebleken bij het voorkomen van ernstige aanrijdingen.

Alcoholslot

De ETSC bepleit voorts om het mogelijk te maken dat personen die alcoholafhankelijk zijn deel kunnen nemen aan een alcoholslotprogramma. De huidige EU-regels verbieden expliciet de afgifte van rijbewijzen aan mensen die afhankelijk zijn van alcohol, maar voorkomen niet dat alcoholverslaafden toch achter het stuur kunnen kruipen. Volgens de ETSC blokkeren de huidige EU-regels de toegang tot een van de meest effectieve instrumenten om herhaalde overtredingen onder invloed van alcohol te voorkomen: een alcoholslot met een rehabilitatieprogramma.

Sticker tegen plannen CBR

Een statement tegen de plannen van Alexander Pechtold. Dat is wat een sticker verbeeldt die door een aantal rijschoolhouders uit Sneek is bedacht na een brainstromsessie. Elke rijschoolhouder kan deze bestellen.

De contactpersoon van de actie is rijschoolhouder Patrick van der Wal van rijschool Iselmar in Sneek. De sticker is 30x30 centimeter en is met een föhn van de lesauto te verwijderen. Op het beeld bij dit bericht staat een voorbeeld van de sticker en erboven staat het bericht van Van der Wal dat te vinden is op Facebook.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding