Beginnen met haat en nijd is geen goed idee

Ruim twee maanden heeft geen rijschoolhouder iets kunnen ondernemen. Nul omzet en nul examens. Toen premier Rutte bekendmaakte dat er eindelijk op 3 maart weer zou mogen worden lesgegeven, was er vreugde alom. Logisch.

Als ik het goed heb begrepen, hebben veel rijscholhouders contact gehouden met hun klanten. Verstandig. Want het laatste dat je wilt is dat je klanten die je al binnen had voor de lockdown zouden weglopen naar een concurrent. Het is trouwens altijd een goed idee om je klanten te koesteren, maar dat terzijde.

Ook blijken de agenda's weer goed vol te stromen of al helemaal te zitten. Er is geen rijschoolhouder in het land die momenteel geen klanten zal hebben, schat ik zo in. Iedereen staat nu voor de taak om dat te managen en dat wordt nog een hele uitdaging. Het CBR heeft beloofd er alles aan te doen om meer examinatoren aan het werk te zetten om de wachtlijst met ruim 600.000 examens weg te werken, maar honderd examinatoren vind je natuurlijk niet zomaar.

De druk is groot, maar het CBR kennende zal er niet worden ingeboet op de kwaliteiten van de examinatoren. De lat ligt nu echt niet lager en het salaris is ook niet opeens veel hoger. Het is duidelijk dat niemand eraan ontkomt om de komende tijd te roeien met de riemen die er zijn. Het CBR niet, IBKI niet, rijschoolhouders niet, niemand. En ook is duidelijk dat iedereen tot de ander is veroordeeld om er het beste van te maken.

Om die reden kun je je maar beter van je beste kant laten zien. Daarom was ik dan ook best verbaasd dat er zelfs nu weer rijschoolhouders dwarsliggen. Bijvoorbeeld vanwege de mededeling van het ministerie dat er in geen enkel geval aan meer dan één persoon mag worden lesgegeven. De communicatie hierover liep niet goed, helemaal waar, maar als de feiten zo liggen heeft het toch geen enkele zin om te schrijven dat je niet van plan je daaraan te houden? Nog los van het feit dat je nu toch niet op je geweten wilt hebben dat mensen corona krijgen? Je weet toch wat het is om een lockdown voor je kiezen te krijgen? Dat is dom gedrag waar niemand iets mee opschiet.

Vandaar mijn oproep: laten we nou eens voor één keer zien dat we wel coöperatief zijn en willen meewerken aan en meedenken over oplossingen. Want nu alweer te beginnen met haat en nijd is geen goed idee.