Blij gemaakt met een dode mus

Ten eerste een huishoudelijke mededeling:

Bij deze voor mij de laatste column als vicevoorzitter van de FAM. De nieuwe voorzitter wordt binnenkort gekozen en bekendgemaakt. Het heeft door allerlei zaken even mogen duren, maar nu gaat het echt gebeuren. Daarbij geef ik het ‘columnstokje’ door aan de nieuwe voorzitter.

Gelukkig mogen we weer gaan lesgeven!!

De branche kan zich wederom op gaan maken voor een herstart van de activiteiten. Natuurlijk zijn we hierom verheugd, maar er viel ook iets rauw op ons dak: er is nog geen herstart van theorie-activiteiten. Dit is een gigantische tegenvaller.

Doordat de theorie-examens niet worden hervat, vallen we straks weer in een gat.

Voor de beroepsopleidingen kan dit gat al vrij snel zijn intrede doen. Daar zijn de jaarplanningen vaak zo ingericht dat er instroommomenten zijn voor theoriekandidaten en vervolgens instroommomenten voor praktijkkandidaten. Omdat er nu geen instroom is van theoriekandidaten is er over 1 à 2 maanden ook geen instroom meer van praktijkkandidaten als de theorie-examens niet snel hervat worden.

Daarnaast was er nog een tegenvaller. Vanuit het ministerie hebben de brancheverenigingen te horen gekregen dat motor- en bromfietsrijles weer teruggezet is naar een-op-eenlessen. Ongelofelijk!! Dit was notabene een week eerder aangepast (door hetzelfde ministerie) naar twee op een. Naleving van deze regel zorgt ervoor dat er examens geannuleerd gaan worden bij het CBR. De ingekochte examens zijn doorgaans in blokken van twee ingekocht. Als een motorinstructeur maar één leerling mee mag nemen dan heeft de opleider ook niks aan een blok van twee examens en zal er een examen geannuleerd moeten worden.

Het voelt nu een beetje als blij gemaakt te zijn met een dode mus. Enerzijds natuurlijk hartstikke fijn dat we deels weer op mogen starten, maar anderzijds voelt het als een doekje voor het bloeden.

Ik vergelijk de herstart van onze branche met een café-eigenaar die gehoord heeft dat zijn café open mag. Echter, alleen de klanten die ten tijde van de lockdown hun drankje nog niet op hadden, mogen terugkomen om de rest van dit drankje te nuttigen. En het grootste deel van deze klanten had dat drankje al betaald.

Als laatste punt waar veel discussie en vragen over zijn geweest is de steun vanuit de overheid. Natuurlijk zijn er steunpakketten beschikbaar. Voor de opleiders met personeel kan er NOW aangevraagd worden. Deze opleiders moeten echter een groot gedeelte van de loonkosten zelf blijven ophoesten. De TVL dekt ook de lading van de vaste kosten niet, voor de grote opleiders niet en voor kleine opleiders niet. De spaarpotjes worden kleiner en kleiner.

We staan nu aan het begin van de opstartfase. Een fase die financieel gezien veel kosten met zich meebrengt. De variabele kosten gaan weer meebewegen op het moment dat we onze voertuigen starten. Daarnaast zullen de geldstromen niet direct op gang komen door vooruit gefactureerde lessen. De branche is enorm hard geraakt, maar we bestaan nog!

Laten we er nu met z’n allen voor zorgen dat we niet nog een keer onze deuren moeten sluiten. Laten we ons aan alle basisregels houden en gebruik vooral je gezonde verstand. Dit zal er allemaal aan bijdragen dat we niet weer in een lockdown komen.

Voor nu: heel veel succes met deze herstart, collega’s!

Jean-Paul Lam,
vicevoorzitter FAM