Horten en stoten

We mogen weer. Eindelijk is de kogel door de kerk. Sinds 3 maart rijden er weer lesauto’s op de Nederlandse wegen. Zelden heb ik instructeurs en collega-rijschoolhouders zo blij gezien en gehoord als op dinsdagavond 23 februari toen premier Rutte en minister De Jonge het verlossende woord gaven in hun persconferentie. Tweeëneenhalve maand duimen draaien en op je krent zitten gaat niemand in de koude kleren zitten en er viel dan ook een last van onze schouders af. Ja, we begrijpen met z’n allen dondersgoed dat er een risico wordt genomen voor de volksgezondheid door de contactberoepen weer te openen en andere versoepelingen toe te staan. Maar het overige leed, zowel financieel als mentaal, begon onderhand ook ondraaglijk te worden.

Vanaf deze plek chapeau voor de algemeen voorzitter van BOVAG, Han ten Broeke, die telkens druk op de ketel heeft gehouden bij de Haagse bewindslieden om de autorijlessen zo spoedig mogelijk weer te laten starten. Tevens dank aan Alexander Pechtold die in aanloop naar de cruciale persconferentie steeds nadrukkelijker van zich liet horen namens het CBR, omdat ook daar inmiddels iedereen ervan doordrongen is dat de schade immense vormen heeft aangenomen. Het duurt volgens het CBR nog vier (!) jaar voordat de achterstand van de 600.000 geannuleerde examens is ingehaald. Hou er dus stevig rekening mee dat het plannen van de opleidingen en de examens nog heel lang met horten en storen gepaard zal gaan. We kunnen er steen en been over gaan klagen, maar we hebben het er nu eenmaal mee te doen.

De verlossende woorden over de heropening van de rijscholensector kwamen overigens ook met horten en stoten. De communicatie van hogerhand veroorzaakte veel verwarring: wel of niet met twee leerlingen in de auto? Plotseling ook geen motorles meer met twee kandidaten? Collega’s die direct na de persconferentie voortvarend te werk waren gegaan en al leerlingen hadden ingepland, konden een dag later hun schema alweer in de prullenbak gooien. Erg frustrerend allemaal. Maar het voornaamste is dat we gewoon weer aan het werk mogen. We mogen weer doen wat wij het allerfijnste vinden en dat is lesgeven. Wees verstandig en houd u aan alle regels, zodat we niet over een tijdje weer terug bij af zijn en er met een beschuldigende vinger wordt gewezen. En let vooral goed op uzelf en uw gezondheid!

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen