Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Aantal rijscholen onder zevenduizend

In het coronajaar 2020 is het aantal rijscholen in Nederland gedaald onder de 7.000. Volgens de open data van het CBR is het totaal rijscholen met minimaal één examen in alle categorieën momenteel 6.995 en het totaal aantal rijscholen met minimaal één B-examen staat momenteel op 6.359.

Dit blijkt uit een data-analyse door Rij-instructie van de recente open data van het CBR. Het is niet helder waardoor het aantal is teruggelopen, maar corona zal er ongetwijfeld mee te maken hebben.

Slagingspercentage

Uit dezelfde analyse blijkt dat het gemiddeld slagingspercentage eerste examens B van alle rijscholen geen 48 procent is zoals Pechtold heeft beweerd, maar 45 procent. Daarentegen is het slagingspercentage eerste examens B bij rijscholen die minimaal 40 examens per jaar afnemen 51 procent.

Op pagina 8/9/10 staat een uitgebreid artikel over deze cijfers, inclusief tabellen, waarvan er één het slagingspercentage betreft van de 20 grootste rijscholen in ons land.

Roger Keijbeck nieuwe voorzitter FAM

Roger Keijbeck is de nieuwe voorzitter van de FAM. Vandaag hebben de leden tijdens een algemene ledenvergadering waarbij iedereen fysiek aanwezig was de Limburger gekozen als opvolger van Ruud Rutten. Hiermee komt een einde aan de verkiezingssoap bij de brancheorganisatie.

Eind oktober was er al digitaal gestemd over de opvolging van Ruud Rutten per 1 januari dit jaar. Het ging daarbij tussen Roger Keijbeck, directeur van Keijbeck Opleidingen in Susteren, en Martin Kesselring, oud-werknemer van het CBR. Dat was een online stemming, waarbij Kesselring werd gekozen. Direct na de verkiezing bleek echter dat er met de stemming van alles was misgegaan, waardoor de nieuwe voorzitter niet werd benoemd. De naweeën daarvan zorgden er onder andere voor dat Rutten al eerder opstapte dan de geplande 1 januari. In het voorzitterloze tijdperk nam vicevoorzitter Jean-Paul Lam de honneurs waar.

De FAM heeft gewacht totdat er eindelijk een mogelijkheid was om fysiek bij elkaar te zitten en dat gebeurde vandaag. De leden van de FAM hebben nu met grote meerderheid gekozen voor Roger Keijbeck.

Keijbeck Opleidingen is een van de grootste rijscholen in Nederland en Roger Keijbeck heeft de nodige bestuurlijke ervaring. Hij was zes jaar lang voorzitter van BOVAG Rijscholen, voordat Frank Hoornenborg het van hem overnam. Later zegde Keijbeck het lidmaatschap van de BOVAG op, waarna hij lid werd van de FAM. En daarvan is hij vanaf vandaag de nieuwe voorzitter.

Theoriecertificaten zijn langer geldig

Theoriecertificaten die vanaf 1 mei verlopen zijn tot zeven maanden langer geldig. Dit is het gevolg van verlenging van de coulanceregeling. De reden is dat door de gevolgen van de lockdown de kans namelijk groot is dat niet iedereen praktijkexamen kan doen voordat het theoriecertificaat verloopt.

Er is ook goed nieuws voor iedereen van wie het rijbewijs of de code 95 is verlopen of verloopt. Door de nieuwe regeling kunnen mensen van wie het rijbewijs is verlopen of verloopt tussen 1 september 2020 en 30 juni 2021 tien maanden langer rijden binnen de Europese Unie. Ook de geldigheid van examenuitslagen zoals AVB wordt verlengd.
Tevens is de regeling voor verlenging van uitslagen van het theorie-examen auto, motor, bromfiets, vrachtauto, bus, T-rijbewijs en het motorexamen voertuigbeheersing is verruimd.

Ruim zevenduizend automobilisten krijgen strafpunten op rijbewijs

Meer dan zevenduizend (7.200) beginnende automobilisten kregen vorig jaar strafpunten op hun rijbewijs. Een jaar eerder waren dat er 6.169 en in 2018 ging het nog om 5.400 beginnende bestuurders. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van nieuwszender BNR bevestigd.

Volgens het Om zijn er meerdere oorzaken voor de toename. Een belanmgrijke is dat door de legere wegen als gevolg van corona beginnende automobilisten meer excessieve overtredingen begingen. Ook de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur in maart leidde tot meer overtredingen.

Omslag in denken: auto neemt weer in populariteit toe

In 2019 ontwikkelde de mobiliteit in Nederland zich nog grotendeels in lijn met de langjarige trends vanaf 2010. Maar vanaf 2020 laat de invloed van de coronacrisis zich voelen, met als gevolg dat de auto weer in populariteit stijgt. Na de dip in 2020 groeit het wegverkeer de komende 4 jaar weer, zo is de verwachting van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Ontwikkelingen tot en met 2019

- In 2019 heeft het gebruik van de meeste personenvervoerwijzen zich ontwikkeld in lijn met de langjarige trends vanaf 2010 in Nederland.
- Op het hoofdwegennet is het reistijdverlies per afgelegde afstand tussen 2018 en 2019 toegenomen met 6,2%, doordat het reistijdverlies sterker toenam (+6,9%) dan de verkeersomvang (+0,7%).
- Het gebruik van trein en bus, tram en metro groeide in het afgelopen jaar met 4%, ongeveer het dubbele van de gemiddelde jaarlijkse groei in de langjarige trends vanaf 2010. In 2019 betrof 18% van het fietsgebruik de e-fiets; een steeds groter deel van het e-fietsaandeel komt van jongere leeftijdsgroepen.
- Ook het goederenvervoer ontwikkelde zich in 2019 grotendeels in lijn met voorgaande jaren; de aandelen van de vervoerwijzen zijn nauwelijks gewijzigd.

Verwachte ontwikkelingen middellange termijn (2020-2025)

- Door de crisis hebben veel mensen intensief kennisgemaakt met vanuit huis online werken, vergaderen en leren, met reizen op andere tijden en het gebruik van andere vervoermiddelen. Het KiM verwacht hierdoor structurele gedragsveranderingen die van invloed blijven op de middellange termijn.

- Het wegverkeersvolume op het hoofdwegennet zal na de flinke dip in 2020 in de jaren daarna weer groeien. In 2025 ligt het ongeveer 5% tot 10% boven het volume van 2019.

- Beoogde uitbreiding van de wegcapaciteit vangt het toegenomen verkeer deels op. Door de structurele gedragsveranderingen neemt het aandeel van het verkeer in de spitsen in 2025 af in vergelijking met 2019. De toename van het totale reistijdverlies op het hoofdwegennet in 2025 komt naar verwachting op 0% tot +20% ten opzichte van 2019; zonder de uitbreiding van de wegcapaciteit en de verschuiving naar online werken, vergaderen en onderwijs volgen zou dat meer zijn geweest..

- Het fietsgebruik zal in 2025 3% tot 4,5% hoger zijn dan in 2019.

Jaarlijks verdrinken 50 mensen in hun auto

Elk jaar overlijden er gemiddeld meer dan 50 personen nadat hun voertuig te water is geraakt. Meer dan twee derde overlijdt door verdrinking. Vooral onder de leeftijdsgroep 18-24 jarigen vallen veel dodelijke slachtoffers. De slachtoffers zijn voornamelijk inzittenden van personenauto's, maar ook onder fietsers en scootmobielrijders vallen veel slachtoffers.

Dit staat in de SWOV-factsheet Voertuigen te water. Er zijn twee mogelijkheden om dodelijke slachtoffers bij voertuigen te water te voorkomen. Het fysiek onmogelijk maken voor een voertuig om in het water te geraken is de beste oplossing, door onder andere wegen niet direct langs water aan te leggen. De tweede mogelijkheid is dat inzittenden het voertuig zo snel mogelijk verlaten wanneer het te water raakt. Educatie en voorlichting kunnen kennis over ontsnappingsstrategieën vergroten.

Afbeelding
Afbeelding