Afbeelding
Foto:

Zo denken
politieke partijen
over mobiliteit

Deze maand zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Go! Mobility zette de standpunten van verschillende relatief grote (op basis van de huidige zetelverdeling) politieke partijen op een rij. Ze staan hieronder in alfabetische volgorde.

CDA

Totaal autobelastingen mag niet stijgen

Voor betere verbindingen tussen steden en regio’s wil het CDA hubs bouwen waar verschillende vervoersvormen samenkomen en reizigers eenvoudig kunnen overstappen naar een (deel)auto, (deel)fiets, trein of metro. Bij de concessieverlening voor het openbaar vervoer is een goede bereikbaarheid van dunbevolkte gebieden een belangrijk criterium. Experimenten met andere vervoersmiddelen als deelauto’s en vrijwilligerstaxi’s kunnen in de concessie worden meegenomen. Goede wegverbindingen zijn van groot belang voor onze economie en transport. Innovatieve oplossingen moeten de doorstroming vergroten en files tegengaan. Op termijn wil de partij een hervorming van de autobelasting, zodat ook elektrische auto’s gaan bijdragen aan de aanleg en onderhoud van wegen en spoorwegen.
Voorwaarde is dat het totaal aan autobelastingen niet stijgt. Verder wil het CDA een strengere handhaving op hufterig verkeersgedrag en onveilige knelpunten waar veel ongelukken gebeuren aanpakken. Nederland is een fietsland. Daarom wil de partij in de stedelijke gebieden meer fietssnelwegen voor het woon-werkverkeer en in het buitengebied meer goede en veilige fietspaden langs de mooiste plekken van het land.

Christen Unie

Mobiliteit moet slimmer en schoner worden

De Christen Unie wil mobiliteit slimmer en schoner maken. Om dit te bereiken pleit de partij voor meer wandel- en fietspaden. In 2030 moet het fietsgebruik met ten minste 25 procent zijn toegenomen ten opzichte van 2020. Vanaf 2025 mogen alleen elektrische bromfietsen worden verkocht. Verder moet er een kilometerprijs komen voor personenauto’s met een lage basisprijs per kilometer, aangevuld met een congestieheffing en in de toekomst wellicht een heffing voor vervuilende voertuigen. De kilometerheffing voor vrachtwagens gaat vanaf 2023 niet alleen gelden op snelwegen en provinciale wegen, maar op alle wegen, meldt het verkiezingsprogramma. Om zero-emissievrachtvervoer te stimuleren moeten er voor 2025 afspraken worden gemaakt voor de aanleg van 35 ‘heavy duty’-waterstoftankstations langs snelwegen. De partij wil stoppen met het aanleggen dan wel verbreden van snelwegen.

D’66

Autovrije binnensteden en autoluwe woonwijken

D’66 wil dat het ov in de stedelijke omgeving aantrekkelijker wordt dan de auto. Om Nederland bereikbaar te houden, moet goederenvervoer meer over het water en per spoor plaatsvinden. De partij wil toe naar autovrije binnensteden en autoluwe woonwijken en zet in op aantrekkelijke mobiliteitshubs waar reizigers gemakkelijk kunnen overstappen op fiets, auto en ov. Verder wil D’66 dat er meer ruimte komt voor de fiets door te investeren in de aanleg, verbreding en verbetering van fietspaden en snelfietsroutes. Binnen de stad krijgt de fiets voorrang op de (elektrische) auto. De partij schrijft dat schone auto’s de toekomst zijn. Dit betekent concreet:
- Zowel nieuwe als gebruikte EV’s moeten aantrekkelijker worden voor particulieren, bijv. door een tijdelijke aankoopsubsidie of garanties op batterijen voor tweedehandsauto’s;
- Blijven investeren in laadinfra;
- Het stimuleren van experimenten met zelfrijdende en met elkaar communicerende (vracht)auto’s op de snelweg, met aandacht voor gegevensbescherming en privacy;
- Het voorlopig handhaven van de maximumsnelheid op 100 km/u en het omlaag brengen van de maximumsnelheid op N-wegen naar 70 km/u voor een betere verkeersveiligheid;
- Invoering van een hogere Europese emissienorm voor de productie van auto’s. Vanaf 2030 zouden alleen nog emissievrije auto’s geproduceerd moeten worden.

GroenLinks

Meer investeren in fiets en vervoer over water

GroenLinks wil Nederland koploper maken op het gebied van groene waterstof en is voorstander van meer te investeren in de fiets en vervoer over water. De aanleg van nieuwe autowegen past niet in de visie van de partij omdat meer asfalt alleen maar tot meer files leidt. In het programma staat dat (elektrisch) fietsen moet worden gestimuleerd door het aanleggen van snelfietspaden tussen gemeenten en het uitbreiden van fietsenstallingen bij stations en ov-knooppunten. Binnen de bebouwde kom wordt 30 kilometer per uur de norm voor auto’s. Dat beperkt het aantal verkeersslachtoffers en vermindert de luchtvervuiling en geluidsoverlast. De partij is een voorstander van rekeningrijden om zo automobilisten op een eerlijke manier te laten betalen naar gebruik. Daarmee wordt de mrb vervangen. De fiscale bevoordeling van leaseauto’s moet worden afgebouwd. Het financieel aantrekkelijker maken van de fiets van de zaak moet werkgevers stimuleren schoon vervoer aan te bieden. Samen met gemeenten werkt GroenLinks aan grotere en strenge milieuzones en men wil binnen tien jaar de verkoop van nieuwe auto’s op fossiele brandstof verbieden.

PvdA

De vervuiler betaalt

De PvdA vindt dat het principe de vervuiler betaalt ook bij mobiliteit geldt. Niet het bezit, maar het gebruik (het aantal gereden kilometers) weegt het zwaarst bij de wegenbelasting. Op routes met veel andere reismogelijkheden is de belasting hoger dan waar die alternatieven er niet zijn. In navolging van Duitsland wil de partij het vrachtverkeer zwaarder belasten met een zogeheten Mautheffing. In 2025 worden alleen nog emissieloze nieuwe personenauto's, motoren, bromfietsen en scooters verkocht, meldt het partijprogramma. Alle vervoermiddelen die zorgen voor geluidsoverlast dienen zo snel mogelijk te worden vervangen voor stillere en duurzamere alternatieven. De partij is verder voorstander van het stimuleren van autodelen; elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken (o.a. door fiscale regelingen) en een hoogwaardig, betaalbaar en toegankelijk ov. De PvdA wil dat er een landelijk netwerk van fietssnelwegen komt en de regio's helpen om het fietsen aantrekkelijker en veiliger te maken door in plannen voor mobiliteit en infrastructuur de fiets nadrukkelijk te betrekken. Naast recreatie dient het gebruik van de fiets aantrekkelijker te worden voor woon-werkverkeer en schoolgaande kinderen.

SP

Ov moet meer in publieke handen komen

De SP schrijft in het verkiezingsprogramma schoon en betaalbaar vervoer niet over te kunnen laten aan de markt. De politiek zal opnieuw verantwoordelijkheid moeten nemen voor het vervoer door het ov veel meer in publieke handen te nemen. Een beter klimaat is alleen mogelijk als de grote vervuilers meer gaan betalen. Over auto’s, fietsen of andere individuele vervoermiddelen rept het programma niet. Wel merkt de SP op dat buiten de steden op veel plaatsen het openbaar vervoer is verschraald of helemaal verdwenen. Dat heeft de leefbaarheid van dorpen en regio’s aangetast. Bij gunning van het regionale busvervoer moet voldoende openbaar vervoer zijn in álle kernen in het gungebied. Daarbij moet vervoer op maat mogelijk zijn, in het bijzonder voor gehandicapten. Stads- en streekvervoer maken ze gratis voor ouderen en jongeren.

VVD

Emissieloze auto's moeten ook belasting betalen

De VVD schrijft letterlijk in het verkiezingsprogramma dat het In Nederland al jaren normaal is om als automobilist per gereden kilometer belasting te betalen. ‘Zelfs het verbruik van je motor en je rijgedrag worden meegenomen in het tarief. Dat heet accijns.’
Maar door de komst van de elektrische auto en andere emissieloze voertuigen betaalt een deel van de automobilisten juist fors minder. De partij wil daarom dat emissieloze auto’s per kilometer gaan betalen. ‘Uiteindelijk zal dan iedereen van accijns overgaan op deze kilometerheffing. Want de toekomst is emissieloos rijden, waarbij iedereen zelf kan kiezen wanneer ze overstappen, zonder dat we mensen met dwang voortijdig uit hun benzineauto jagen. Als we dan in de toekomst toch een systeem van betalen per kilometer hebben, is het wel zo eerlijk en eenvoudig om de huidige wegenbelasting af te schaffen en onder de noemer ‘de gebruiker betaalt’ alleen een kilometerheffing over te houden.’ Een spitsheffing wijst de partij nadrukkelijk af. Verder wil de VVD extra investeren in auto-, spoor-, vaar- en fietswegen, waarbij de grootste bereikbaarheidsknelpunten in het land voorrang krijgen. Ook het groeifonds van de overheid wordt hiervoor ingezet. Andere punten in het verkiezingsprogramma zijn: uitvoering van het strategisch plan verkeersveiligheid om het aantal verkeersslachtoffers verder te verminderen en de invoering van een vignetsysteem waarmee buitenlandse chauffeurs gaan meebetalen aan de Nederlandse wegen.

PVV

Mobiliteit is belangrijke voorwaarde voor onze vrijheid

Mobiliteit is een belangrijke voorwaarde voor onze vrijheid. Daarom wil de PVV mobiliteit beschikbaar en betaalbaar houden. Zowel het openbaar vervoer als de eigen auto is belangrijk voor iedereen, stelt de partij. Het openbaar vervoer en autorijden moeten betaalbaar blijven. De auto blijft het belangrijkste vervoermiddel voor veel mensen. De PVV is tegen rekeningrijden en wil dat er blijvend wordt geïnvesteerd in goede en veilige wegen. Verder zou de maximumsnelheid op snelwegen omhoog moeten naar 140 km/u.

Bron: Go! Mobility

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding